Hava Durumu

Ne o, 3 Aralık bitti galiba!

Yazının Giriş Tarihi: 06.12.2020 08:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.12.2020 08:46

Bu yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, pandemi nedeniyle fiziksel aktivitelerden kısıtlanmış halde ve daha çok online programlar ile sosyal medya platformlarında gündeme geldi.

Aman Allah'ım, halkımız çıldırmış! Ne paylaşımlar, ne paylaşımlar... Herkes engellilerin yanında, onların günü diye kutlayan kutlayana! Sevgi pıtırcıkları adeta uçuşuyorlar. En çok kullanılan klişe sloganı da tahmin edersiniz: En büyük engel, sevgisizliktir. Sevgi, her engeli aşar. Her insan, bir engelli adayıdır... Vay anasını sayın okuyucular!

Sabırla ama bazen sinirle de olsa yazmaya, söylemeye anlatmaya çalışıyoruz. Buna inatla devam da edeceğiz. 3 Aralık bir farkındalık ve yapılmayanları sorgulama günüdür, el etek öpülmez, kutlama yapılmaz. Güncel bir örnek ile devam edeyim. Covid olan biri çıkıp da bu hastalığa yakalandığı için kendisi ya da yakını tarafından kutlama mesajı yayınlar mu? Bu özel günü kutlamak, tam manasıyla engelli bilincine sahip olmayan bir toplum olduğumuzun net ve bir o kadar da acı göstergesidir. Engelli cahilliği, engelliyi önemsememe diyebiliriz buna kısacası. Bu mesajları okumuş-okumamış, hemen her kesimden bireylerin ve devletin engellilerden sorumlu bakanlığa bağlı genel müdürlüğün kutlama yayınlaması da apayrı bir ironi olsa gerek!

Bakın... En büyük engel, sevgisizlik falan değildir. Yok böyle bir saçma düşünce. Siz sevginizi ailenize, sevdalınıza, arkadaşınıza vb. gösterin. Birilerini anlamak için sevmenize ya da bunu dillendirmeye gerek yok. Çünkü engelli bireylerin de sizin gibi ailesi, arkadaşı, sevgilisi, eşi dostu var ve sevgi konusunu da karşılıklı hallediyorlar. Birbirini tanımayan insanların 'Biz, sizi çok seviyoruz' şeklindeki söylemi hiç inandırıcı değil bu yüzden.

Gelelim ikinci klişeye... Kimse engelli adayı falan değildir arkadaş! Bu slogan, tehdit ve aşırı uyarı içerir. Gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli değildir çünkü. Gerçeği kati surette yansıtmaz. Yansıtabilmesi için, her kesimin buna benzer sloganlar kullanması gerekir. O zaman gelin cezaevlerinin girişlerine 'Her birey, bir suçlu adayıdır', onkoloji servislerinin duvarlarına 'Herkes, kanser hastası adayıdır', ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin kapılarına 'Herkes, ruh hastası adayıdır' yazalım, öyle ya! Bu örnekleri arttırmak mümkün.

Bu pencereden bakınca ne kadar saçma değil mi? İşte o yüzden 'Her insan, bir engelli adayıdır' sözü, günü geçiştirmek için ortaya atılmış saçma sapan bir klişedir. Kesinleşmesi net olan bir durum olsa bu ve bunun gibi sloganların kullanımı doğru olabilirdi. O zaman bu tür farkındalık günlerinde kullanılması uygun olur, günün anlam ve önemini de doğru ifade ederdi. 'Her canlı, ölümü tadacaktır' için ayrı şeyler söyleyebiliriz örneğin. Hepimiz öleceğiz elbet, bunu net şekilde biliyoruz. Sonucu bildiğimiz için bu sözün söylenmesi, hiç rahatsız etmez.

Gelelim gerçekten ne yapmalıyız hususuna... Engelli bireylerin yıllardan beri değişmeyen sorunlarının dillendirilmesini üst perdeden dillendirip, onlara desteklerini icraatta da hayat geçirip aynı zamanda engelli STK'larında gönüllü olarak onlarla aynı havayı solumalısınız. Keza hak temelli arayışlarında da ön saflarda yer almalısınız.

İstihdam konusunda en büyük sıkıntıyı yaşayan engellilerin, kendilerine yönelik işe alım kotasının yüzde 6'ya çıkarılması talepleri yıllardır var. Eğitim konusundaki sıkıntılar da pandemi dönemiyle birlikte tavan yapmış durumda. Eğitimdeki krizlerin çözümüne yönelik çalışmalar ivedilikle yapılmalı. Ülkemizde halihazırda 2020, 'Erişilebilirlik yılı' ilan edilmesine rağmen yüzlerce kamu binası hala erişilebilir değil. Yine toplu taşıma araçlarının aynı şekilde erişimsiz olması sorunu, zorunlu düzenlemeler ertelenerek geçiştiriliyor. Birde yetemezmiş gibi 'herkes için erişilebilirlik' sloganı ile erişilebilirlik ödülleri veriliyor. Güler misin, ağlar mısın? Engelli raporlarında sürekli sözüm ona düzenlemeler yapılarak da bir çok engelli birey ve aileleri mağdur ediliyor. Tecavüz ve istismara uğrayan engellilerin sayısı da ne yazık ki çok fazla. Engel gruplarına göre ilaç, ortez, protez gibi temel kullanım zorunluluğu olan cihaz ve malzemelerin SGK tarafından karşılanmaması da canlarını fena halde yakıyor. Bu ve bunu gibi daha bir dizi sorunların çözümü konusun da yardımcı olun bize. Süslü sözlerin inanın hiç mi hiç geçerliliği yok. Balon uçurmakla, köprüyü ya da binayı mavi ışıkla aydınlatmakla, fotoğraf çektirmekle, paylaşım yapmakla olmuyor yani. Sahi... 3 Aralık bitti, neredesin ey engelli dostu!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.