Hava Durumu

Organ bağışı hayat verir

Yazının Giriş Tarihi: 11.11.2017 09:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.11.2017 09:21

3-9 Kasım, Organ ve Doku Bağışı Haftası'dır. Hafta içerisinde farkındalık çalışmaları, sivil toplum örgütleri, resmi ve özel kurumlar tarafından bağış hakkında ülke çapında yapılıp, vatandaşlarımızın organ bağışına yönlendirilmeleri teşvik ediyor.
Peki, organ bağışı nedir? Organ bağışı, bir insandan (verici) başka bir insana (alıcı) organların nakledilmesi demektir. Canlı vericiden bağış söz konusu olduğunda, hayatta olan bir kişi organlarından birini bağışlamaktadır. Ölen kişiden bağışta ise, beyin ölümünün gerçekleştiği kesin olarak kanıtlandıktan sonra organ bağışı mümkün olabiliyor.
Ülke olarak dini ve başka toplumsal çekincelerden dolayı organ bağışı konusunda oldukça geride olduğumuzu üzülerek söylemem gerekiyor. Birçok işte olduğu gibi kendi başımıza gelmeden bu konunun önemini anlamamız mümkün değil. Oysaki dinen sakıncası olmadığı en resmi ve gayri resmi, dini kurumlarca yapılan açıklamalarla belirtiliyor. Bağışçının vücut bütünlüğünün korunması ve saygı konusunda en ufak bir ihmalin olmadığı da devlet ve yetkili tıbbi mercilerce garanti ediliyor. Bütün bunlar ortadayken neyi bekliyoruz?
Organ bağışlamak zor değil ayrıca... 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olanlar, ailelerine de haber vererek en yakın sağlık müdürlükleri, hastaneler, emniyet müdürlüklerine (ehliyet alımı sırasında), organ nakli yapan merkezlere, organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vs. kuruluşlara, hiçbiri yoksa da mahallenizdeki sağlık kuruluşuna gidip gerekli yönlendirmeleri yapmalarını isteyebilirsiniz.
Tam da bu noktada kentimizde önemli çalışmalara imza atan Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği BÖBDER'den bahsetmemek olmaz. BÖBDER yaptığı çalışmalarla ilimizde organ bağışı konusunu sürekli sıcak tutuyor. Başta Başkan Haluk Akın, Mürşit Atlıakın, Elif Şahin ve diğer dernek üyelerine yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Bursa'nın önemli STK'larının başında geldiklerini de açık yüreklilikle ifade ediyorum.
Organ bağışı yaparak tanımadığınız kişilerin bile hayatını kurtaracağınızı, onların yeniden doğmasını, o kişilerin sevdiklerini de sevindireceğinizi, kutsal bir görevi yerine getirmenin huzuru ve mutluluğuyla kendinizle gurur duyacağınızı unutmayınız. Yüce Allah'ın ayeti kerimedeki buyruğu her şeyi özetliyor aslında: Her kim bir can kurtarırsa, bütün insanları kurtarmış gibi olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.