Hava Durumu

Özçekim yap, albinizmi fark et

Yazının Giriş Tarihi: 18.06.2018 07:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.06.2018 07:33

13 Haziran, albinizm hakkında farkındalığı artırma, albinizmi ve birey üzerine etkilerini anlama, küresel bazda albinizm sahibi bireylere karşı uygulanan ayrımcılıkla mücadele amacıyla "Uluslararası Albinizm Farkındalık Günü (IAAD)" çeşitli etkinliklerle fark ettirilmeye çalışıldı.
Albinizm bir hastalık değil, genetik bir durumdur. Genetik farklılık nedeniyle albinizmli bireylerde; deri, saç ve gözlerde melanin isimli deriye rengini veren kahve renkli pigmentin tamamen veya kısmen eksikliği ile ortaya çıkar. Pigmentlerinin vücutta ya hiç bulunmaz ya da az bulunur. 19 farklı tipi bulunan albinizmin henüz dünyada kanıtlanmış bir sebebi yoktur.
Albinizmin dünyada her 17 bin kişiden bir kişide görülme olasılığı vardır. Albinizmli bireylere halk dilinde daha çok 'albino' denir.
Türkiye'de 4 bin civarında albinizmli birey olduğunu tahmin ediliyor, ancak net rakam ortaya koymak için genetik tanı çalışmaları yapılması gerekiyor. İnsanların büyük çoğunluğu albinizmi bilmiyor. Bilenlerin bir bölümü ise albinizmli bireyleri beyaz saçlı, beyaz kirpikli insanlar olarak görüyor ancak yaşanan sorunların farkında değiller. Her zamanki gibi duyarlılık, bir yakını ya da arkadaşı albinizmli olan kişiler tarafından albinizm daha iyi biliniyor ve sıkıntıları yakından görülüyor.
Albinoların en büyük sıkıntısı güneştir. Ciltlerinde renk pigmenti olmadığı için güneşe direkt maruz kalan bireyler, güneşte bronzlaşamadıkları için bu kişilerde direkt birinci derecede yanık oluşabilir. Bu bireylerin ayrıca gözlerinde ışık hassasiyeti bulunur ve görme engelli(az gören)dirler.
Yaşanan durumu toplumun anlaması, sorunların çözülmesi ve fırsat eşitliği için, Topluluğu liderliğindeki 10 katılımcı ülke (Türkiye, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Norveç, İspanya, İngiltere, İrlanda) ve bir misafir ülke (Amerika) toplam 11 ülke ile birlikte organize edilen kampanyaya katılarak siz de destek verebilirsin.
Kampanyaya katılmak için parmağınızla gözünüzü gösterecek şekilde bir özçekim yapın. Fotoğrafı; daha sonra sosyal ağlardan ILookOutForAlbinism veya AlbinizmiGor veya IAAD veya Albinizm hashtag'leri ile paylaşın.
Albinizmli bireylerin varlığını görün ve onların bilinmesine yardımcı olun! Farklılıkları fark edin, kampanyaya katılın, çevrinizi teşvik edin!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.