Hava Durumu

Özel eğitimde öğle yemeği...

Yazının Giriş Tarihi: 12.08.2017 08:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.08.2017 08:44

'MEB: Engelli öğrencilere verilen yemeğin parasını hayırseverlerden toplayın' başlıklı haber, hafta içi mailime düşer düşmez şok yaşadım. Bu haftaki köşe yazımın, bu konu olması gerektiğini düşündüm. Gelen metne göre haber yapmak, yazı yazmak yanlış olduğu için konuyu detaylarıyla araştırmaya başladım. Milli Eğitim'den özel eğitimci arkadaşlarımı, dostlarımı aradım. Kimine göre doğru kimine göre yanlış uygulama olduğu söylendi. Sonunda MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör imzalı yazının detaylarına ulaştım ve sizlerle paylaşıp kendi adıma son sözümü söylemek istiyorum...

İlgi yönetmeliğin 91. maddesinde "Yatılı veya gündüzlü özel eğitim okul ve kurumlarında gündüzlü olarak okuyan ve parasız yatılılık şartlarını taşıyan öğrencilere genel bütçeden karşılanan ödenekle ücretsiz olarak öğle yemeği verilir" denilmektedir.
Öncelikle yemek hizmetinin il/ilçede bulunan belediye, aşevi, vakıf, dernek ve benzeri hayırseverler aracılığıyla bağış veya hibe olarak karşılanması sağlanmalıdır. Bu şekilde karşılanamadığı durumlarda ise ilgi yönetmelik gereğince yemek maliyetlerini düşürmek için; Taşımalı Eğitime Erişim Projesi kapsamında il/ilçe milli eğitim müdürlükleri ile birlikte yemek ihalesine çıkılması, bu imkanı bulunmayan kurumların özel firmalarla sözleşme yapmadan önce il/ilçede bulunan pansiyonlu okul veya öğretmenevleri ile görüşülmesi, 2017-2018 eğitim öğretim yılı sonuna kadar sözleşmelerde yemek ödeneği için kişi başı birim fiyatın KDV dahil 5,50 TL'yi geçmemesi, yemek ihalelerinin iki dönemi kapsayacak şekilde yapılması, faturalarda hesaplama yapılırken iş günlerinin dikkate alınması (resmi tatillerin çıkartılması), okula devam etmeyen öğrencilerin yemek ücretlerinin faturaya yansıtılmaması, yemek hizmeti alındıktan sonra faturaların ilgili ayın bitiminde kestirilmesi ve aylık olarak ödenek takip modülüne girilmesi, mükerrer fatura talebinde kesinlikle bulunulmaması gerekmektedir.

Kaynak israfının önlenmesi, bürokrasinin azaltılması, uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması amacıyla Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda yemek ile ilgili iş ve işlemlerin yukarıda belirtilen hususlar dikkate alınarak yapılmasını rica ederim.
İlk baştaki haber başlığına baktığımızda yer, yerinden oynamalı. Gelen yazıyı okuyunca olayın renginin farklı olduğunu anlıyoruz. Evet, israfı önlemek amacıyla çalışmalar yapılması ve kaynak üretilmesi isteniyor ve yolları gösteriliyor yazıda. Zaten kaynağı bulamazsanız belirtilen tavan fiyatın üstüne çıkılmadığı sürece devlet, gerekeni yapıyor ve ücreti kendisi ödüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.