Hava Durumu

Pandemide engelli kadına şiddet arttı

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2020 08:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2020 08:56

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında dünyanın dört bir yanında duyarlılık oluşturmaya yönelik etkinlikler yapıldı, sosyal medyada milyonlarca paylaşım gerçekleştirildi. Bu kanayan yaraya bir de engelli kadınlar penceresinden bakmak lazım.

Etkiniz AB Programı'nın desteğiyle Türkiye Körler Federasyonu'nca engelli kadınların pandemi sürecinde hak ihlallerinin araştırıldığı çalışma, durumun vehametini gözler önüne sermesi açısından kıymetli. Ağustos-Eylül aylarında 225 engelli kadın ile yapılan anket çalışmasında göze çarpan en acı sonuç, engelli kadınların yüzde 34'ünün eşlerinden, yüzde 16'sının babalarından, yüzde 13'ünün annelerinden ve yüzde 11'inin çocuklarından şiddet gördüğü... Bir anlamda canlarının emanet edildiği en yakınlarından göz göre göre şiddete uğradıklarını ifade etmişler. Tam tersi göz bebeği gibi bakılıp korunmaları gerekirken düşmanlığı en yakınlarından en acımasız şekilde görmüşler.

Araştırma, küçük bir örneklem ile yapılması itibariyle de acı. Bunun bir de 83 milyon üzerinden yapıldığını bir düşünün! Acı gerçeklerden kaçmaktan ziyade en azından yüzleşerek belki sorunları ortadan kaldırma yolunda yararlı bir adım atmış olabiliriz ancak.

Karşılaştırma da yapılan raporda pandemi öncesi engelli kadınlar arasında ekonomik, fiziki, cinsel, duygusal, sözel şiddet biçimlerinden en az birisine maruz kalanların oranı yüzde 33,4'ten pandemi süresince yüzde 39,6'ya çıktığı vurgulanıyor. Pandeminin ekonomik sonuçları ve daha fazla eve kapanmanın getirdiği psikolojik sonuçlarının, engelli kadınlara yönelik şiddet vakalarında önemli bir artışa yol açtığını söyleyebiliriz.

Çalışmada, engelli kadınların yüzde 43,9'unun pandemi döneminde psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu ancak bunların yüzde 93'ünün destek alamadığı da belirtilmiş. Bu desteğin sağlanması noktasında özellikle Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çoktan harekete geçmiş olması gerekirdi. Dezavantajlı kesimin bu hizmetlere özellikle pandemi döneminde erişmesinin, çok ama çok zor olduğunun nasıl farkında olmazlar! Keza psikologların oluşturduğu dernekler ile tabip odalarının da bu noktada taşın altına ellerini koymaları gerekir. Pandemi bitip her şey normale döndüğünde ortaya çıkacak enkazdan onlar da sorumlu olacaktır...

ALKIŞLAR NİLÜFER'E...

Her ne kadar Nilüfer Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü BUGES olarak sportif faaliyetler gerçekleştirsek de engelli kadın ve kız çocuklarının temel insan haklarından eşit yararlanmaları; her türlü şiddetten, sömürüden ve ayrımcılıktan uzak bir yaşam sürdürmeleri ve topluma tam ve etkin katılımlarının önündeki engellerin kaldırılması doğrultusunda yapılacak her çalışmaya katkı sunmaya hazırız. Söz, Nilüfer'den açılmışken Nilüfer Belediyesi'nin 25 Kasım'da yaptığı anlamlı çalışmaya da değinmeden geçemeyeceğim. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin Mor Fidan Kadın Ormanı'nda düzenlediği etkinlikte kadınlar, durumun kötüye gittiği mesajı iler uyarıda bulundular.

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer de çeşitli yasa ve yasa tasarılarıyla kadını ikincilleştiren ve kadına yönelik şiddeti göz ardı eden sistemin, toplumsal yaşantıda da her türlü tacizin ve tecavüzün önünü açtığını dile getirdi. Sayın Dr. Özer'in "Kadınlar öldürülmeyinceye, çocukların gözünden bir damla yaş süzülmeyinceye, ayrımcılığa uğramayıncaya, tüm mülteci kadınların yurdu dünya oluncaya kadar mücadeleye devam" sözleri de engelli olsun veya olmasın tüm kadınlarımız açısından cesaretlendirici açıkçası. Bir erkek olarak mücadeleniz kutlu olsun diyorum...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.