Hava Durumu

Şampiyona kim sahip çıktı?

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2021 07:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2021 07:44

İstihdam, sözlük anlamıyla bir insanı bir işte, bir görevde kullanma, çalıştırma anlamına geliyorr. Yani çalışıp, emek harcayan kişinin emeğinin karşılığında işveren tarafından kendisine ödenen ücretle maddi açıdan bağımsızlığını kazanmasını, kendisinin ve ailesinin geçimini sağlayarak toplumla entegre yaşamayı sağlar. İstihdam, engelli ya da engelsiz her birey için de aynı derecede öneme sahiptir. Zaten bu anlamsız ayrıştırmanın neden yapıldığını da bir türlü anlamış değilim! Bazı bireylerin özel durumu olsa da herkes, temel ihtiyaçlar konusında aynı haklara sahip olmalıdır. Daha önce bu satırlardan da defaetle dile getirdiğim gibi ekonomik özgürlük, maddi getiri kadar bireyi mutluluğun doruklarına ulaştırması itibariyle çok kıymetlidir.

İstihdam konusunda her birey gibi, engelli kardeşlerimizin de çok ciddi zorluklar yaşadıklarını yakından biliyorum. Hatta bu konuda benden yardım talep eden sayısız (!) kardeşimin olduğunu da özellikle vurgulamak isterim.

Şimdi bu girizgahtan sonra üstünde durduğum bu zorlukları yaşayan çok özel bir şampiyonu mercek altına almak istiyorum. Bursa'nın spor tarihine geçmiş, genç yaşta olimpiyatta ülkemizi temsil etmiş Yasin Çimciler'i tanımayan pek azdır diye düşünüyorum. Kısaca hayat hikayesini paylaşmakta fayda var...

Yasin, yanlış ameliyat sonucu ileri derecede görme kaybın uğrayarak görme engelli olmuş. Genç yaşta bu tür travmaların üstesinden gelmek çok kolay değil, bunu yaşayanlar ya da yakından tanık olanlar çok ama çok iyi bilir. Hayatına görme engelli olarak devam eden Yasin Çimciler, kısa bir süre sonra BUGES ile tanışır ve sportif potansiyelini yansıtmak için de hayatının fırsatını yakalar bir anlamda. Goalball ve judo branşlarında antrenmanlara katılan Yasin, Türkiye Şampiyonu oluyor. Ardından da Milli Takım'da uluslararası alanda Bursa'mızı dolayısıyla ülkemizi judo branşında temsil ediyor. Sayısız başarılara imza attıktan sonra en büyük onur olan olimpiyat sporcusu unvanına sahip olıyor. 2012 yılında Londra'da yapılan Paralimpik Oyunları'na Bursa'dan giden tek görme engelli sporcu olarak da adını tarihe yazdırıyor. Başarılar peş peşe gelse de yaşadığı ciddi sakatlıklar ve üniversite hayatı derken Yasin, bir süre spora ara vermek zorunda kalıyor. Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'ni bitirdikten sonra Bursa'ya dönüş yapıyor ve bir firmanın deposunda çalışmaya başlıyor. İş yerindeki yoğun ve yorucu çalışma saatleri yüzünden spordan tamamen uzak kalıyor. Psikolojik olarak bu durumun kendisini yıpratması, olayın başka bir boyutunu gözler önüne seriyor. Düşünsenize Türkiye Şampiyonluğu, uluslararası başarılar ve olimpiyat sporculuğu derken bir anda tüm kariyerinizi spor çantanızın içine hapisederek duvara asıyorsunuz! Bu durumu kelimelerin anlatabileceğine inanmadığımı yazmadan edemeyeceğim. Kendinizi Yasin'in yerine sadece 2 dakika koyup düşünmenizi isterim.

Ne var ki Türkiye Şampiyonası'na 20 gün kala FKM Eğitim Kurumları, Yasin'e sahip çıkıyor ve beden eğitimi öğretmeni olarak işe başlatıp, Türkiye Şampiyonası'na hazırlanmasını sağlıyor. 14-16 Eylül tarihlerinde Ordu'da yapılan Judo Şampiyonası'nda 81 kilodaTürkiye Şampiyonu olarak, Milli Takım'a seçiliyor. Peki ya şimdiki hedef? 2024 yılında Paris'te yapılacak Olimpiyat!

Yasin'in durumunda olan birçok başarılı engelli sporcunun varlığını hatırlatarak bu konuda işverenlerin daha duyarlı olmasını ve FKM'nin yaptığı gibi değerlerimize sahip çıkmalarını istiyoruz. Bursa'mızın gerçek potansiyelini hepimiz biliyoruz ama bilmek de yetmiyor elbette. Duyarlı olup bu kardeşlerimize istihdam sağlayıp, sportif başarılarıyla da gururlanmayı neden düşünmüyoruz? FKM Eğitim Kurumları çok önemli bir öncülük yaptı. Umarım çağrımıza Bursa, kayıtsız kalmaz. Yeniden Yasin Çimciler'i spora kazandıran duyarlı FKM Eğitim Kurumları yetkililerine ve özellikle de değerli kardeşim Sabri Giliğ'e tüm engelli camiası adına sonsuz teşeklürlerimi sunuyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.