Hava Durumu

Sayımızı bilelim

Yazının Giriş Tarihi: 09.08.2020 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.08.2020 08:07

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ülkemizde engelli sağlık kurulu raporu alan engelli bireylerin sayısının 2 milyon 530 bin 376 olduğunu açıkladı.
Engelli raporu nedir, nasıl alınır? Dilerseniz önce bu soruların yanıtlarını vereyim.
Engelli sağlık raporu, halk arasında 'engelli raporu' ismiyle bilinir. Bu belge alındığı takdirde engelli vatandaşlar ve yakınları, devlet tarafından tanınan birçok sosyal ve ekonomik haklardan yararlanabilir. Engelli raporu almak isteyen kişilerin devlet tarafından belirlenen hakim hastanelere başvuru yapması gerekiyor. Yetkili hastanelerin güncel listesinin okuyabileceğiniz bağlantıyı da paylaşmış olayım: https://dosyamerkez.saglik.gov.tr/Eklenti/37972,eskr-vermeye-yetkili-saglik-kuruluslari-listesi-14072020pdf.pdf?0
Peki, başvurular nasıl yapılıyor? Öncelikle hangi yetkili hastaneye başvuracaksanız, Sağlık Bakanlığı'nın 182 numaralı hattından randevunuzu oluşturmanız gerekiyor. Belirlenen hastaneye oluşturulan gün ve saatte, aşağıdaki belgelerle başvurunuzu yapıyorsunuz.
Kişiye ait kimlik belgesi, güncel 5 vesikalık fotoğraf, kurum tarafından verilecek sağlık kurulu raporu başvuru formu gerekiyor. Bu işlemlerden sonra, engel durumunuza göre hastane tarafından ilgili doktor ya da doktorlara yönlendiriliyorsunuz. Uzman hekimin vereceği rapora göre de heyete yönlendiriliyor. Sonuca göre yüzde 40 ve üzeri sağlık kurulu raporu heyet tarafından onaylananlar engelli raporuna sahip oluyor.
Ülkemizde engelli bireylerin veri tabanını oluşturulması geç kalınmış bir durum... Özellikle güncel verilerin toplanması ve saklanması, dijital anlamda zor bir çalışma olamaz. Çok önceden bu çalışmaların altyapısı oluşturulmalıydı. Bir tıkla her yurttaşın ulaşması gerektiği düşüncesindeyim.
Gelelim soru önergesinin içeriğine... Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aldıkları engelli raporları sonradan değiştirildiği için mağduriyet yaşayan ya da tekrar incelendiğinde raporlarındaki 'ağır engelli' ibaresi kaldırılanlarla ilgili sayısal verilerin açıklanması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na verdiği yazılı soru önergesine Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'tan yanıt geldi.
Gürer soru önergesinde, "Raporlarında ağır engelli ibaresi bulunan kişilerden heyet tarafından tekrar incelemeye alınanlar var mıdır? 2019 itibari ile doktor raporu ile engelli olduğu tespit edilen kişi sayısı ne kadardır? Ülkemizde engelli türleri kapsamında ilk beş sırayı alan engel çeşidi hangileridir? Ülkemizde kamuya ait olan rehabilitasyon merkezi ile özel rehabilitasyon merkezi sayısı ne kadardır?
Ülkemizde son 5 yıl içerisinde engelli raporu bulunmasına rağmen yeniden inceleme yapılarak engelli raporu iptal edilen kişi sayısı ne kadardır?" şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. Milletvekili Gürer'in soru önergesine yanıt veren Bakan Selçuk, "Raporlarında 'ağır engelli' ibaresi bulunan kişilerin engelli sağlık kurulu raporlarının heyet tarafından yeniden değerlendirilmesi kişilerin rapora itirazı halinde mevzuat kapsamında yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.
Bakan Selçuk, Sağlık Bakanlığı'nın yetkili hastanelerinden verilen ve elektronik ortamda veri tabanına aktarılan 'engelli sağlık kurulu raporları' ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın veri tabanında yer alan kayıtların birleştirilerek Ulusal Engelli Veri Tabanı oluşturulduğunu açıkladı.

2 MİLYON 530 BİN 376 ENGELLİ BİREY RAPOR ALDI

2020 Temmuz verilerine göre Ulusal Engelli Veri Tabanı'nda kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısının 2 milyon 530 bin 376 olduğunu belirten Bakan Selçuk, bu rakamın engelli sağlık kurulu raporu almak için yetkili hastanelere başvurmamış ve hizmet almak için devletle temasa geçmemiş bireyleri kapsadığına dikkati çekti.

İLK SIRADA SÜREĞEN HASTALIKLAR VE ORTOPEDİ VAR

Bakan Selçuk, Ulusal Engelliler Veri Tabanı kayıtları kapsamında süreğen hastalıklar, ortopedi, görme, zihinsel ve işitme engelli olduğu doktor raporu ile tespit edilenlerin ilk sıralarda yer aldığını da açıkladı.

13 FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

Bakan Selçuk, "Bakanlığımıza bağlı 104 resmi bakım merkezimiz ve 277 özel bakım merkezimiz, Sağlık Bakanlığına bağlı ise 4 tanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere toplam 13 tane Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunmaktadır" diye de konuştu.

KAMUDA ENGELLİ İSTİHDAMI YETERSİZ

Ömer Fethi Gürer de Türkiye'de engelli bireylerin sayısının artması sebebiyle, bu bireylerin sorunlarına çözüm üretmek için daha çok çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Gürer, kamu kurumlarında istihdam edilen engellilerin sayısının, bu konuda getirilen engelli çalıştırılma zorunluluğu oranının çok altında olduğuna da dikkat çekerek engelli kotasının yüzde 3'ten yüzde 6'ya çıkarılması hususunda kanun teklifi verdiğini ifade etti.
Vekil Gürer, "Kamu kurumları, engelli bireylerin istihdamı konusunda daha duyarlı olmadır" dedi.
Engelli yurttaşların sorunlarının yalnız engelliler haftasında hatırlanmaması gerektiğini ve iktidar tarafından engelli yurttaşlarımızın sorunlarına çözüm odaklı çalışmalar yapılmasının bir zorunluluk olduğunun altını çizen Gürer, özellikle kamu binaları ve yolları ile kaldırımların, engellilerin ulaşım şartları dikkate alınarak düzenlenmesini ve ayrıca engelli vatandaşlarımızın taleplerine karşı daha duyarlı olunmasını istedi. Gürer, engelli öğretmen, sağlıkçı ve memur atamalarında yeterli oranda alım sağlanması ile birlikte engellilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini de kaydetti.
Soru önergesiyle güncel engelli verilerinin bilinirliğini artıran ve engelli bireylerin sorunlarını dile getiren CHP Milletvekili Sayın Ömer Fethi Gürer'e tüm engel grupları adına teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.