Hava Durumu

SEBİDER ve serebral palsi

Yazının Giriş Tarihi: 30.12.2017 07:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.12.2017 07:36

Bursamızın son dönemlerde önemli STK'larından birisi olma yolunda önemli adımlar atan Serebral Palsili Bireyler ve Yakınları Derneği SEBİDER sayesinde serebral palsiyi sizlere anlatmaya çalışacağım. Önce serebral palsiyi anlatalım... Halk arasında daha çok spastik olarak bilinen serebral palsi; anne karnında, doğum sırasında ya da doğumdan sonra herhangi bir sebepten dolayı beyinde oluşan hasara bağlı kalıcı hareket ve duruş bozukluğudur. Buna duyusal, bilişsel, iletişim, algılama, epilepsi, davranış bozuklukları ve ikincil olarak gelişen kas iskelet sistemi sorunları eşlik edebilir. Tedavisi yoktur ancak etkilerini azaltmak, ek soruları engellemek ve yaşam kalitelerini artırmak için serebral palsili bireylerin mümkün olan en erken yaşta başlayan özel eğitim ve ömür boyu fizik tedaviye ihtiyaçları vardır.
AS TV ekranlarında hazırlayıp sunduğum, her pazar saat 20.00'de yayınlanan engelli ve dezavantajlı grupların sesi olan 'Engelsizsiniz' adlı programda konuk ettiğim SEBİDER Başkanı Özlem Şeker'in anlatımıyla derneğin kuruluş amacını ve çalışmalarını öğrenelim... 9 senelik sivil toplum örgütü geçmişi olan Özlem Şeker, "Serebral palsi, çocukluk döneminde görülen en yaygın fiziksel engel türüdür. Türkiye'de 700 bin serebral palsili olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu konuda çalışan dernek sayısı maalesef sadece 10 civarında. Serebral palsili bireylerin ve yakınlarının yaşadığı sorunları çözebilmenin en etkin yolunun örgütlenmek olduğunu düşündüğümüz için bir araya gelip SEBİDER'İ kurduk. Serebral palsili bireylerin birden fazla yetersizliği olabildiği için sorunları da diğer engel gruplarına göre daha fazla oluyor. Ayrıca bazı çocuklarda beyindeki hasar büyük olduğundan solunum, yutma sorunları gibi ağır tıbbi durumlar yaşanabiliyor. Bahsi geçen sorunlardan dolayı ailelerin zamanı ancak kendi çocuklarına yettiği için dernek çalışmalarına katılamıyorlar. SEBİDER, eğitime çok önem veriyor ve eğitimi 3 başlıkta ele alıyor. İlki toplumu serebral palsi konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek. Serebral palsiyi yaşamayanların bize gelmesini beklemeden biz, kendimizi topluma anlatmanın yollarını bulmalıyız diye düşünüyoruz. Bu yüzden 2017 senesinde olduğu gibi önümüzdeki sene için de hedefimiz özellikle okullarda serebral palsiyi anlatmak olacaktır. Eğitiminle ilgili diğer bir konu, hatta derneğimiz için en önemli konu, çocuklarımızın eğitimleri. Serebral palsili çocukların engel durumu normal gelişim gösteren çocuklarla aynı sınıfta eğitim almasına engel olacak derecede ağır ise maalesef zihinsel engelli çocuklarla aynı sınıfta eğitim almak durumunda kalıyorlar. Oysa ki serebral palsili çocukların birçoğu ellerini bile düzgün kullanamadığı için kendilerini savunacak durumda olmayabiliyorlar. Dolayısıyla kontrol açısından mutlaka her çocuk kendi engel grubuyla eğitim görmelidir diye düşünüyoruz. Kaldı ki, Özel Eğitim Yönetmeliği'nde de çocukların birden fazla yetersizliği varsa 2. yetersizliği göz önünde bulundurarak sınıf oluşturulmalıdır" diyor.
Bunlarla da sınırlı değil açıklamaları... "Dernek olarak serebral palsili çocuklarla birlikte tüm engel gruplarının eğitimde yaşadığı sıkıntıları, ailelerin kapsamlı olarak bilinçlendirilmesi için önümüzdeki sene çok kapsamlı bir projeyi hayata geçirmek planlarımız arasında. SEBİDER olarak onlara izlemeleri gereken yolu göstermek görevimiz. Bunun dışında engellilere ve yakınlarına mevcut her türlü haklarıyla ilgili bilgilendirme yapmak üzere etkinliklerimiz olacak. 2017 senesinde ailelere özellikle de sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan annelere yönelik kurslar düzenledik. Kendi işyerlerini açmalarına imkan sağlamak amacı ile bir kadın derneğiyle yaptığımız işbirliğiyle özel eğitim okulunda eğitim gören çocukların annelerine KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik kursu aldırdık. Çocuklar dersteyken anneleri de kursa katılmış oldu. bunun yanında bir çok kurs açıldı ve bilinçlendirme çalışmaları sürekli olarak devam etmektedir" diyor SEBİDER Başkanı Şeker...
SEBİDER'e başarılar dilerken, değerli okuyucularımın da yeni yılını kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.