Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sesim gözlerin olsun

Yazının Giriş Tarihi: 10.05.2020 08:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.05.2020 08:52

Göz ve görmek... İnsanoğlunun varoluşundan beri belki de en önemsediği organı gözdür. Öyle ki gözü sadece görmek için değil bazen sevgi, bazen korku, bazen güven için kullanırız. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Kısaca gözümüzü tüm uzuvların yerine koyabiliriz.

Günlük yaşantımızda gözle ilgili kullandığımız bazı söylemler de anlatmaya çalıştığım önemini gün yüzüne çıkarır: Gözlerinden belli ne kadar akıllı olduğu. Gözün doysun. Gözüm gibi bakarım. Başım gözüm üstüne. Gözü yememek. Gözünde olmamak. Gözüne ilişmek. Gözü gitmek. Gözünden sakınmak. Gözü gibi sevmek. Gözünü çıkarmak. Gözü su içmemek. Gözdağı vermek. Gözünün üstünde kaşın var dememek. Gözü ısırmak. Gözü görmez olmak. Gözü kesmek. Gözü tutmak. Gözüne girmek. Gözünü açmak. Gözünü korkutmak. Gözünün yaşına bakmamak. Eğri gözle bakmak. Ekmeğine göz koymak. Göz açamamak. Göz açtırmamak. Bu örneklerden buraya sığmayacak daha nicesi var.

Asıl işi 'görmek' olmak bu organın kendisinin bile haberi olmadığı ve rol çaldığı diğer uzuvların yerine koyun kendinizi. Ben olsam kıskanırım açıkçası. Tabiri caizse gözüm kalır! Her sağlıklı bireye 'Hangi organını kaybetmekten korkarsın' diye sorsalar, hemen hepsinin düşünmeden vereceği ilk yanıt 'göz' olur.

Bu kadar değerli olan, hemen hemen tüm organların yerine iş yapabilen bu uzvun eksikliğinde neler olur? 'Allah göstermesin' dediğinizi duyar gibiyim! O zaman bu satırlarım daha dikkatli okumanızı rica ediyorum kıymetli okurlarım. Dünyada gözü olmayan ya da olduğu halde az gören milyonlarca bireyin yaşadığını hiç aklınıza getirdiniz mi? Birçok yaştan o kadar insan tanıyorum ki bırakın görmeyi göz bebekleri bile yok. Şöyle 2 dakika gözünüzü kapatıp evde dolaşmayı deneyin... Ne kadar zor bir durum değil mi?

Karamsar olmayalım. Zaten zor bir süreçten geçerken içinizi karartıyorum belki ama gerçekleri görmek önemlidir. Zira görmek, görecelidir. Görme işlevini gören, beyindeki görme merkezidir. Kör bireyler, gözleriyle olmasa da diğer uzuvlarıyla bu görme işlevini yerine getirebilirler. Kimisi duyarak, kimisi koklayarak, kimisi dokunarak, bazen bir yardımcı araç kullanarak ve bazen de sağlıklı bir bireyden alınan yardımla bu işlevi yerine getirebilir.

Engelli bireylerin hayatlarında ajitasyona yer yok. Acımak, değersizleştirir çünkü. Muhtaç bir ruh haline sürükler. Bu durumu ortadan kaldıracak olanın, engelsiz bireylerin taşın altına ellerini koyarak kendileri olduğunun farkına varmaları gerekir. Buna da fırsat eşitliği diyoruz.

Dünya genelinde ve ülkemiz özelinde ulaşılabilirlik ve erişebilirlik, engelli bireylerin en büyük sorunu olmaya devam ediyor. Koronavirüs günlerinde kaynağa erişemeyen görme engelli bireyler ve diğer engel gruplarının ne kadar düşünülüp hazırlık yapıldığı kocaman bir soru işareti. Çözümü ise yukarıda belirttiğim farkındalık duygusu yüksek kişi ya da kişilerin olaya el atmasıyla hayatın kolaylaştırılması...

Bu bilgiler ışığında Osmangazi Rotary Kulübü, bu bilince sahip rotaryenleri ile çok yerinde bir projeyi hayata geçirdi. 'Sesim Gözlerin olsun' COVID-19 nedeniyle izole yaşamda görme engelli bireylerin sınavlara hazırlanabilmeleri için kitap seslendirmeye başlayan Osmangazi Rotary üyeleri, okumalarını hızlı bir şekilde bitirirdi. Nilüfer Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü ile ortak çalışmaya imza atan Osmangazi Rotary Kulüp Başkanı Prof. Dr. Ramazan Kahveci, bu çalışmanın sürekli hale gelmesi için tüm kulüp üyeleriyle hazır olduklarını dile getirdi. Dünyayı gördüğünü sanan, çevresinde olup bitene göz yuman ya da gözünü kapatan duyarsız bireyler bir erasalak olarak yaşamaya devam edecektir.

Bu dünya, gönül gözüyle görenlerle güzelleşmeye devam edecektir. Teşekkürler Ramazan Başkan ve Osmangazi Rotary Kulübü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.