Hava Durumu

Sporun, engelliler üzerindeki etkileri

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2017 04:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2017 04:46

Engelli sporları bedensel, görme, işitme, özel sporcular federasyonları tarafından yıllık ulusal veya uluslararası organizasyonlarla, birçok branşta faaliyetlerine devam ediyor. Uluslararası alanda en yüksek alan; Olimpiyat Oyunları'nın bitiminde engellilerin belirli sınıflandırmalardan geçerek mücadele ettikleri, halk dilinde 'engelli olimpiyat oyunları' denilen 'Paralimpik Oyunları'dır. Bunlar sistemli, programa dayalı, organizasyonla gerçekleşen ve rekor olarak en son sonuca ve hedefe ulaşan spor olaylarıdır. Aslında burada çoğu kimse tarafından anlamı bilinmeyen 'spor' olarak söylenen kelimenin açılımını yaptım.
Günümüzde spor; engelliler için yaşam biçimi haline gelmiştir. Sağlıklı bireylerin ulaşamadığı başarılara engelli sporcularımız ulaşarak ülke itibarını da yükseltmiştir. Spor yapan engelli bireyde aşağıdaki olumlu sonuçlar görülmektedir...
Hareket etmek, egzersiz yapmak, sportif aktivitelere katılmak bireye haz vermekte, hareket etmekten duyulan haz da bireyin yaşam motivasyonu artırmaktadır. Sağlık için olumlu katkılarının yanı sıra birey, spor yaparak yalnızlığını diğer insanlarla paylaşabilmekte, arkadaşlık kurabilmekte, dayanışmayı öğrenebilmekte, yeteneklerini tanıyarak gelişme olanağı yakalayabilmekte aynı zamanda kendisine, bedenine ve diğer insanlara karşı olumlu duygular geliştirebilmektedir. Tüm bunlar da kişiye anlamlı ve doyumlu bir yaşamı yakalama ve sürdürme şansını vermektedir.
Spor yapan engelli, yenmeyi ve yenilmeyi öğrenerek, yarışmacı ruha sahip olur ve engelli birey olmaktan kendini çıkararak 'Sporcuyum' ifadesini benliğine yerleştirir. Bu duygunun verdiği güvenle bireyler; engelleri ile başa çıkmasını öğrenebilmektedirler. Fiziksel etkinliklerin vücudunda değişiklikler yapması, fit ve kaslı vücut yapısı, bağımsız hareketini geliştirmesi bireyin kendine güvenini kazanmasında ve sosyal alanlara çıkmasında, kendisini ifade etmesinde büyük rol oynar.
Spor, kişilere engeli ile başa çıkmasını ve engelini hafifletmesini öğretmekte, keyif vermekte, iletişim ve paylaşım sağlamakta, yaşam motivasyonunu artırmakta, dürüstlük, hoşgörü, işbirliği, konsantrasyon, kendini onaylama, strese bağışıklılık, enerjikleşme gibi olumlu kişilik özelliklerinin kazanılmasını sağlamaktadır.
Spor, engelli kişilerin; sağlam ve engelli bireylerle bir araya gelmelerine olanak sağlayarak özel eğitimde ulaşılması hedeflenen 'entegrasyon' için son derece önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Böyle bir ortamda engelli birey, diğer engelli kişilerin sorunlarını gözleyerek kendine karşı olumlu tutum geliştirmekte, yaratıcılığı uyarılmakta, yalnızlık duyguları en aza inmekte, çevresi genişlemekte ve daha anlamlı bir yaşam sürme şansı yakalamaktadır.
Tüm bunlar olumlu sonuç olarak karşımıza çıkarken ailelerin çocuklarını aşırı koruyucu davranarak evden çıkarmamaları, çıkarmaya ikna olanların 'Servissiz antrenmanlara getirmem. Zaten benim çocuğum yapamaz. Kulüpler, maddi anlamda ne veriyor ki?' gibi tepkiler yüzünden birçok engelli kardeşimiz var olan yeteneğini kullanamadan kaybolup gidiyor.
Bunları anlatırken her şey güllük gülistanlık değil tabii! Valilikler, belediyeler, gençlik hizmetleri spor il müdürlükleri ne kadar çabalıyorlar? Bu çalışmaların maalesef yeterli olmadığını açık yüreklilikle söylemek istiyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.