Hava Durumu

Süreli engelli raporları uzatıldı mı?

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2021 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2021 08:10

Bir engelli ve bakımını üstlenenler için sağlık raporu çok ama çok önemli bir resmi belge niteliğinde ülkemizde. Ne yazık ki suiistimaller gerekçe gösterilerek zaman içinde engelliler aleyhine uygulamaya konulan bürokratik işlemler, çok ciddi sıkıntılara yol açtı ve açmaya da devam ediyor hâlihazırda.
Sağlık Kurulu Raporu'nun hangi kriterlere göre verildiği ve tam anlamıyla ya da hiçbir şekilde iyileşme sağlanamayan rahatsızlıklar ile ilgili kriterlerin sürekli değişiyor olması ciddi manada bir toplumsal sorun. Her ne kadar bunu birçok kurum görmezden gelse de!
Hayata zaten dezavantajlı konumda başlayan engelliler, ne yazık ki sıklıkla sağlık kurulu raporu engeline takılıyor. Hem zaman kaybediyor, hem de psikolojik olarak yıpranıyor. Engelliler neden sürekli raporlarını yenilemek zorunda bırakılıyor?
Aslında sürekli yenileme de çok büyük sorun değil bir başka sorunun yanında. O da engel oranının hekimlerce düşürülmesi... Yüzde 40 olan engellilik durumu bir anda yüzde 30'a yüzde 25'e indirilebiliyor! Engelin kısa sürede bu kadar büyük oranda düzelmesi mümkün mü Allah aşkına soruyorum size sevgili okurlarım? Engeli bariz şekilde ortada olan, yaşam kalitesi değişmeyen engellilerin bu değişen oranlar nedeniyle çok büyük mağduriyeti söz konusu. Bir türlü kalıcı bir çözüm geliştirilmedi ya da geliştirilemedi.
Koronavirüs salgını nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri de dikkate alınarak ülkemizde hastalığın yayılımının önüne geçilmesi amacıyla Bilim Kurulu toplantıları ışığında sağlık raporları konusunda yeniden değerlendirme yapıldı kısa süre önce. İlk etapta süresi 01.01.2020 sonrasında dolmuş süreli engelli raporlarının ikinci bir talimata kadar geçerli kabul edileceğinin belirtildiği 19.08.2020 tarihli bir karar açıklanmıştı Bakanlık tarafından.
Sonrasında bu karar yürürlükten kaldırıldı ve 15.03.2021 tarihinden itibaren sağlık hizmet sunucularınca bahse konu raporların yenilenme taleplerinin karşılanacağı bildirilmişti. Süresi 01.01.2020 sonrasında dolmuş süreli engelli raporlarını, 01.09.2021 tarihine kadar geçerli kabul edileceği de açıklanmıştı. Hâlihazırda pandeminin etkileri yoğun şekilde devam ettiği için süresi 01.01.2020 sonrasında dolmuş süreli engelli raporlarının geçerlilik süresinin 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatıldığı resmen açıklandı. Yani önümüzdeki normalde çarşamba günü sona erecek yenileme süresi, yılbaşına kadar uzatıldı.
Yerinde ve isabetli bir karar. Zira engellileri pandeminin giderek yoğunlaştığı, hastanelerdeki doluluk oranının artmaya başladığı bir dönemde engellileri ve ailelerini, süreli engelli raporu için hastanelerde oradan oraya koşturmaya kimsenin hakkı yok. O kadar engellinin engel durumu birkaç ay içinde ortadan kalkacak değil ya! Aceleye gerek yok. Telaşa hiç gerek yok.
Engelliler ile ilgili özel günlerde nutuk atanların, klasik 'Hayata Engel Yok', 'Engellilerimizin Yanındayız' söylemlerini tekrarlayan siyasilerin böylesine hayati bir konuda ölü taklidi yapmayı bırakmasının zamanı geldi de geçiyor. Yüce Meclis iradesi ile birlikte bu sorunun, sağlam bir sistematik ile birlikte sonsuza kadar çözülmesi aslında çok zor değil. Yeter ki o iradeyi harekete geçirecek güç ve cesaret olsun!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.