Hava Durumu

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi'ne sert tepki!

Yazının Giriş Tarihi: 01.09.2018 07:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.09.2018 07:40

Almanya'nın başkenti Berlin'de 20 - 26 Ağustos 2018 tarihlerinde düzenlenen Para Atletizm Avrupa Şampiyonası'na 40 ülke katıldı. Bunlardan 35'i madalya aldı.
Türk Milli Takımı kafilesi ise Görme Engelliler Spor Federasyonu, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ve Özel Sporcular Federasyonu'na bağlı toplamda 29 milli atlet ile şampiyonaya katıldı. 5 altın, 6 gümüş ve 8 bronz toplamda 19 madalya alarak, ülkeler sıralamasında 12. sırada yer aldı.
Engel gruplarının nasıl yarıştığına dair kısaca bilgi verdikten sonra asıl can alıcı ana konuya geçmek istiyorum.
Engelliler atletizm sınıflandırması 5 ana başlıktan oluşur. 10'lu gruplar görme engelli atletlere ayrılmıştır, 20'li gruplar zihinsel engellileri kapsar, 30'lu gruplar serebral palsi (SP) grubudur. 40'lı gruplar uzuv eksikliği olan ampütasyon sınıfına, 50'li gruplar genellikle tekerlekli sandalye kullanan engellilere ayrılmıştır. Bu sınıflandırmalar içerisinde her sporcu kendi engel grubunda yarışmalara katılır.
Buraya kadar her şey normal... Söz konusu Avrupa Şampiyonası'na Türkiye gibi büyük bir ülkenin katılması, her zaman engelsiz bireylerden daha başarılı olmuş engelli bireylerin madalyalarla dönmesi, şanlı bayrağımızı göndere çektirtip, İstiklal Marşımızı dinlettirmesi ve bizleri gururlandırmasını doğal bir sonuç olarak görüyorum. Bu duyguları, zerre kadar da olsa milli duygu taşıyan her Türk vatandaşı iliklerine kadar hissetmiştir.
Şampiyona sonrasında özellikle görme engelli spor camiasından bana gelen birçok mesaj dikkatimi çekti ve hemen konuyu araştırmaya karar verdim.
Önce gelen mesajların temel içeriğini paylaşayım: Türkiye Milli Paralimpik Komitesi sosyal medya hesaplarında ve internet sitesinden, görme engelli sporcuların yarış programı, yarış sonuçları ve canlı yayınlarıyla ilgili hiçbir şey paylaşmıyor.
Diğer engel gruplarının hepsine günü gününe öncesinde ve sonrasında yer veriyor.
Yaptığım araştırma sonucunda inanılır gibi değil ama; Avrupa Şampiyonası'yla ilgili 22 paylaşım yapıldığını tespit ettim. Sadece 2 paylaşımda görme engelli sporcuların altın madalyalarından bahsedilmiş. En kötüsü de internet sitesinde (http://tmpk.org.tr) final haberi "Berlin 2018 Para Atletizm Avrupa Şampiyonası sona erdi. Ülkemizi temsil eden Atletizm Milli Takımımız, organizasyonu 3 altın, 3 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 10 madalya ile tamamladı" şeklinde geçiştirilerek verilmiş. 2'si altın toplam 9 madalya alan görme engelli sporcular yok sayılıp, aldıkları dereceler bile eklenmemiş!
İsminde milli (!) olan bir derneğin olimpik ruhla işini yapması gerekirken maalesef amacının dışına çıktığını görüyoruz.
Milli Takım'a hizmet eden görme engelli bireyleri görmemezlikten gelmeleri asla kabul edilemez. Yapılan, yanlışlık değil; görme engellileri yok saymaktır.
Görme engelliler spor camiası, o ruhu taşıyan herkes ve özellikle büyüklerimiz bunun hesabını mutlaka ama mutlaka sormalıdırlar!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.