Hava Durumu

Umudumuzu elimizden almayın

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2021 08:05

Küresel bir salgını nasıl alt edeceğimizin yollarını ararken umut diye sarılabileceğimiz tek dal, aşı oldu. Ülkemizde hızlanması gereken aşılama çalışmaları, özellikle bugünlerde engelliler açısından büyük önem taşıyor. Pandeminin başladığı günden bu yana bu satırlardan engellilerin ve ailelerinin aşılamada öncelikli gruplar arasında mutlaka yerini alması gerektiğini ifade ediyorum. Ne yazık ki bir hayli geç kalındı bu konuda.

Malum kısa süre önce Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yakın zamanda ikiye bölündü. Bu bölünme öncesi eski Bakanlık yapısı adına Sağlık Bakanlığı'na engellilere ve ailelerine aşıda öncelik verilmesi talebini içeren bir yazının gönderildiği ancak yok sayılarak hiçbir dönüş yapılmadığı yönünde basına yansıyan haberler oldu. Bu haberleri, derin üzüntüyle okuduk, yorumladık.

Belki en az 10 kere yazmışımdır. Zaten hayatın ağır şartlarıyla boğuşan engelliler ve aileleri, salgında mutlak surette kaderlerine terk edilmemelidir diye... İşte bu gerçekten hareketle bir bakanlıktan diğerine giden yazıda "Covid-19 pandemisi hızla yayılmaya devam etmektedir. Pandemi, vücut dirençleri düşük olan, ek hastalıkları bulunan; maske, mesafe, hijyen gibi korunma tedbirlerine uymada güçlük yaşayan engellileri ve onların yakınlarını daha fazla etkilemektedir. Ayrıca, kendilerini ifade etmede ve iletişim kurmadaki sıkıntıları ile bulaşın olması durumunda tetkiklerin yaptırılması sırasında ailelerinin yaşadığı güçlükler vb. nedenlerden dolayı engellilerin ve ailelerinin Covid-19 aşılarında öncelik tanınacak gruplar arasına alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır" ifadelerinin yer aldığı ileri sürülüyor.

"Fazlası yok, eksiği var" denilebilecek bu yazı ile ilgili belki kısa zamanda harekete geçilmese de Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'nın yakın zamanda yaptığı açıklama yüreklere su serpti.

Bakan Koca, 27 Mayıs'tan itibaren tam bağımlı orta düzey ve ağır engelli vatandaşların aşılanmasının başladığını duyurdu. "Bu güce güvenin" mesajıyla aşının önemine de vurgu yaptı. Koca'nın paylaşımında sağlık personelinin, engelli vatandaşların evlerine giderek, aşılarını yaptıkları görüntülere yer verilmesi de önemli. Öyle anlaşılıyor ki Sağlık Bakanlığı, aşı talebine yanıt verilmediği için verilen tepkilerin farkında. Nitekim paylaşılan görüntüler, tartışmalara karşı bir yanıt niteliğinde adeta.
Paylaşılsın tabii görüntüler... Bizim derdimiz, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ve onların hayatta tutunabilecekleri tek dal olan ailelerinin salgının sağlık ve ekonomik hasarları bakımından koruma altına alınmasıdır.
Aşılamalar tüm engel grupları ve ailelerine hız kesmeden sürdürülmelidir. Yanı sıra ilave maddi ve psikolojik destek çalışmaları ile de süreç pekiştirilmelidir. Engelli kişilerin salgın tedbirlerine uymak ve sağlık hizmetine erişim konusunda yaşadıkları sıkıntılar görmezden gelinmemeli, çok geç olmadan etkin önlemler devreye alınmalıdır. Madem aşı, umut diye sarılacağımız tek dal; almayın elimizden.

Yazımın sonunda bir de hatırlatma yapayım. Aşı durumu, e-Nabız ya da 2023'e kısa mesaj gönderilerek sorgulanıyor. Aşı yapılacak grupta yer alanlar, MHRS üzerinden aşı randevusu alabiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.