Hava Durumu

Vicdan avcılarına yem olmayın!

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2020 09:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2020 09:06

Türk Dil Kurumu'na göre 'Geçimini dilenerek tedarik eden, ısrarlı bir şekilde ve arsızca bir şeyi talep eden kişi', Oxford'a göre ise 'Evsiz olarak yaşamını sürdüren, para ve yiyecek dilenerek hayatını devam ettiren kişi'... Kıymetli okuyucularım, bu haftaki yazımda insanlık tarihinin en eski mesleklerinden birinin vicdanlarda açtığı yaralara neşter vuracağım.

Günlük yaşamda yaygın olarak yer bulmuş ve yüzyıllar boyunca varlığını sürdüren bir davranış biçimi olan dilenciliğe, engelli camiasının sorunlarını suiistimal ederek sebep olduğu zararlara farklı bir gözle bakmanız için naçizane katkı sunmaya çalışacağım...

Bugün hala dilenciliğin bir meslek olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği tartışma konusu olsa da meslek kolu gibi uygulandığının da şahidiyiz. İnsanlığın varoluşuyla birlikte değişik kültürlerde sürdürülen dilencilik, ekonomik bir faaliyet olarak asırlardır süregeliyor. Esas olarak vicdan ve dinin araç olarak kullanılmasıyla gelişen dilencilik, ekonomik getirinin artması ile örgütsel bir faaliyet olarak icra edilirken işin içine çalışanların da dâhil edildiğini gözlemliyoruz. Bilimsel araştırmaya göre dilenciler, şu şekilde tasnif ediliyor:

  • Dinini daha kaliteli yaşamak için dilenenler
  • Dini istismar edenler
  • Göçebe dilenciler
  • Fiziksel engeli olmayan dilenciler
  • Sağlığı çalışmasına mani olduğu için dilenenler
  • Fiziksel engelli olanlar
  • Zihinsel engelli olanlar
  • Çocuk dilenciler
  • Profesyonel dilenciler
  • Ek iş olarak dilencilik yapanlar

Bu hafta konu, neden dilencilik oldu peki? Engelli sivil toplum kuruluşlarının ve engelli bireylerin en büyük kanayan yaralarından birisi de ondan. Sözde engellilere yardım amaçlı gazete, dergi ve boya kalemi vb. satışının yapılması... Türkiye'nin her yerinde adeta vicdanınızı hedef alan bir ses tonu ile "Engellilere yardım etmek ister misiniz?" diyen ardından oralı olmadığınızı gören satıcı-sözüm ona yardımseverler asıl konumuz. Peşinizden gelip defalarca önünüzü keserek sizi adeta esir alan ve "Al şu parayı" diyeceğiniz ana kadar da ısrarla süren takip durumunu yaşamayan yoktur herhalde.

Bu yardım toplama şeklini genellikle yaka kartı temin edilen üniversite öğrencilerinden, direkt makbuz keserek ya da gazete, dergi satarak ev ev, dükkân dükkan dolaşmaları istenir. Üstelik bu işi şehrin en kalabalık noktalarında yapmaları sağlanır. Yeri gelmişken bir hususu da altını çizeyim. Bu durumdan sadece engelli camiası rahatsız değil. Paranın talep edildiği vatandaşlarımız da bu kişilerden bıkıp usandıklarını çokça ifade ediyorlar. İfade ediyorlar etmesine ama birçoğu istemese de elini yeniden cebine atıyor. Bu şekilde yapılan yardımların bir kuruşu bile engelli bireylere ulaşmıyor, bunu net bir şekilde belirteyim. Yalandır, kandırmacadır! Bu organizatörler, parayı şahsi ihtiyaçları için kullanıp sefasını da bir güzel sürerler. Çalıştırılan, karşınıza çıkan satıcılara ise sattıkları malın değeri ne ise onun bir kısmını ya da genel hâsılattan yüzde verirler. İnsanların merhamet duygusunu kullanarak bu paraları talep eden benim için sadece dilenci değil aynı zamanda arsızdır, vicdan avcısıdır, emek hırsızıdır ve en azılı engelli düşmanıdır.

Dilenciliğin önlenmesinin tek yolu var. Halkımızın hiçbir koşulda o kişilere yardım etmeyip, para vs. vermemeleri ile mücadele edilebilir. Bu kişilerle karşılaşanlar, kolluk kuvvetlerine haber verip şikâyet ederek de duyarlı vatandaşlık görevini yerine getirmelidir.

İslâm dini ve diğer semavî dinlerde muhtaç olanlara yardımda bulunulması övülmüş olmakla birlikte dinlerin genel ifadelerinde dilenmek ve dilencilik, hoş karşılanmayan bir sosyal olgu olarak görülmüştür. Dolayısıyla verdiğiniz para ile vicdanınızı rahatlatıp, günahlarınızın affedileceğini sakın ola düşünmeyin. Aksine gerçek yardıma muhtaç kişilerin hakkını yedirdiğiniz için belki de günaha giriyorsunuz! Engelli ve engelli sivil toplum kuruluşlarına yardım edecekseniz mutlaka araştırıp, paranın nereye gideceğini öğrenip doğru yerlere yardım edin ki gerçek ihtiyaç sahipleri nasiplenmiş olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.