Hava Durumu

Yemek hakkından haberiniz var mı?

Yazının Giriş Tarihi: 18.10.2020 08:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.10.2020 08:51

Canlıların yaşamlarını devam ettirebilmesi için belli başlı ihtiyaçları vardır. Bunlara temel ihtiyaç denir. Bu ihtiyaçların en başında beslenme gelir. Çıplak durabilirsiniz, evsiz yaşayabilirsiniz ama, aç yaşayamazsınız. Bu temel öncelik yüzünden dünyada hergün 25 bin kişi ölüyor. Şu anda dünyada aç insan sayısı 846 milyon 734 bin 900. Bu, her dakika artıyor.

Dünyadaki yetersiz beslenen ve aç insanların acısına dikkati çekmek, farkındalığı yaymak ve açlık felaketine karşı insanları harekete geçirmek amacı ile 1945 yılında Birleşmiş Milletler tarafından, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kuruldu. Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim 1945'ten bu yana her yıl 'Dünya Gıda Günü' kutlanıyor.

2020 Dünya Gıda Günü'nün teması ise 'Birlikte büyütün, besleyin, devam ettirin.'

Bu yılın Dünya Gıda Günü'nün pandeminin gölgesine kalacağı düşünülse de, virüsün istenmeyen etkilerinden daha da önemli olduğunu görüyoruz. Yiyecek kıtlığının geçimi daha da zorlaştırdığını, yetersiz beslenmeden sorumlu olduğunu ve ölüme yol açtığını görüyoruz. Böyle bir felaketi gördükten sonra, bu tür istenmeyen olayların üstesinden gelmek için bol miktarda yiyeceğe ve eşit paylaşıma ihtiyaç var.

Yemek, herkes için gereklidir ve toplumun bu gerekliliği anlaması çok önemlidir. Peygamber Efendi'mizin şu sözünü hatırlatmakta fayda var: Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Toplumun ayrıcalıklı kesimine dahilseniz, sorumluluğunuz yoksul ve savunmasız topluluklara kıyasla daha da yüksektir. Burada vurgulamak istediğim bu alan, yiyecek israfını durdurmalıdır. Herhangi bir nedenle tabağınızda gereğinden fazla yiyecek varsa, tabağınızı ihtiyaç sahipleriyle paylaşmalıyız.

Yiyecekleri israf etmeden önce şunu hatırlayalım: Harcadığınız yiyecek, yoksul ve fakir bir insanın açlığını giderebilir. Çiftçilerden başlayarak son tüketicilere kadar eksiksiz tedarik zincirine bağlı kalmayı sağlayan gıda kahramanlarına her zamankinden daha çok değer vermeliyiz. Bu sorun, sadece ülkemizi ve yurttaşlarımızı ilgilendirmiyor. Tüm dünyanın sorunu. Çevrenizde olanlara duyarsız kalırsanız elbet birgün kapınızı bu sorunlar çalar. O zaman hazırlıksız yakalanırsınız. Güzelim ülkemizin lütuflarından yararlanırken, dünya sorunlarınada kulak kabartıp, sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Bu sorunda herkes üzerine düşeni önce kendi ülkesi içerisinde yapmalıdır. Tiyatroda olduğu gibi herkesin bir rolü vardır ve bunu en iyi şekilde oynamalıyız.Bunun yansıması tüm ülkemize ve tüm dünyaya olur.

Nedir yapabileceklerimiz? Örneğin eğer bir çiftçiyseniz, o zaman anahtar rolünüz yiyecek üretmektir. Tedarik zincirinin bir parçasıysanız, üreticiden tüketiciye sorunsuz bir tedarik zinciri sağlamanız gerekir. Devletin bir parçasıysanız, herkese bol miktarda yiyecek sağlamanız gerekir. Herkesin ortak rolü tüketiciyseniz, gıda israfını durdurmanız gerekir.

Tüketiciyseniz ve her gün yiyeceğiniz yiyecek varsa ve ayrıca bir veya iki ailenin beslenmesini karşılayabiliyorsanız, o zaman yapmaya başlayın. Paylaşın...

Kutsal saydığımız ve öpüp başımıza koyduğumuz en büyük nimet olan ekmeğin ülkemizde, günde 7 milyonunun israf edildiğini ve bu nedenle yılda 3 milyar Lira'nın çöpe gittiğini biliyor muyuz ya da umursuyor muyuz?

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'nin, verdiği bilgiye dayanarak ülkemiz adına ürkütücü tabloyu paylaşmak istiyorum: Türkiye'de her yıl yaklaşık 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu, ürettiğimizin neredeyse beşte biri. Yine Türkiye'de gıda kaybı düzeyine baktığımızda ise, neredeyse yüzde 40'lık bir oranla karşılaşıyoruz.

Bu rakamların ne ifade ettiğini tam olarak anlayabilmemiz için bir örnek vermek istiyorum: Ülkemizde gıda israfını sadece yüzde 2 oranında iyileştirebilsek, yaklaşık 360 bin ailenin 1 yıllık geçim giderlerini karşılayabiliriz. Yüce Yaradan'ın ayetinde belirttiği gibi 'İsraf haramdır.' Sosyal adaletin ilk temel bileşeni, tüm insanlık için yeterli besindir. Yemek, bu dünyaya doğan herkesin ahlaki hakkıdır.(Norman Borlaug)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.