Hava Durumu

Yetmez ama evet!

Yazının Giriş Tarihi: 22.11.2020 08:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.11.2020 08:49

Bu satırlarda defalarca anlatmaktan dolayı dilimde tüy bitse de sonunda hedefe ulaşmayı başardık. Hedef ne miydi? Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı EKPSS, geçen hafta sonu gerçekleştirildi. Peki ya bundan sonrası? Kura usulüyle yapılacak yerleştirmeler için adaylardan başvuru alınması esas. Kuraya başvurabilenler ise ilkokul/ortaokul/ilköğretim ile özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunu olan veya EKPSS'nin geçerlik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar. Bu adaylar sınava girmiyor, sadece kuraya katılmak için başvuru yapıyor.

Sivil toplum kuruluşlarının örnek örgütlenmesiyle sosyal medyada çığlıklarını duyurmasının ardından EKPSS, yıl bitmeden gerçekleştirildi. Zaten pandemi nedeniyle çok sayıda yeni mücadele alanı ortaya çıkan engellilere belirsiz süreler doğrultusunda sınavın ertelenmesi büyük zarar verecekti. Neyse ki bu yanlıştan, iş işten geçmeden dönüldü. Umarım bundan sonrası için emsal olur.

Kamuda engellilerin istihdamına yönelik boş kadroların doldurulması ve buna ek olarak da çalışan engelli kotasının artırılması istihdam politikaları açısından en temel taleplerimiz. Adeta siyam ikizi gibi olan bu iki hususta ciddi mesafeler kaydetmemiz gerekiyor. Boş kadrolar EKPSS sonuçları ile birlikte doldurulabilecektir ancak 'kota' meselesini ne olur gözden kaçırmayalım. Engellilerin kamuda istihdamına yönelik uygulanan mevcuttaki yüzde 3 ve 4'lük oranlar çok ama çok düşük! Gelişmeler, anayasal güvence altında olan 'çalışma hakkı' kapsamında değerlendirmek gerekiyor. Keşke devletin yasal müdahalesi olmaksızın kamu ve özel işverenler, engelli istihdamına ayrı bir önem atfetse...

Özellikle Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra harp malullerinin istihdamını kolaylaştırmak amacıyla ilk kez 1919'da Almanya'da ve peşi sıra birçok Avrupa ülkesinde hayata geçirilen kamu ve özelde belli sayıda engellinin istihdamına yönelik düzenlemeler ülkemizde 1972 yılında yayınlanan bir yönetmelikle resmiyet kazanmıştır. Bugün istihdam edilen her 10 engelliden 8'i özel sektörde yer almaktadır. Yani devlet eliyle hayata geçen bir düzenlemede kamuda istihdam konusunda bir anlamda sınıfta kalınmıştır.

Madem EKPSS geride kaldı artık yeni hedef, engelli istihdamı kotasının artırılmasını sağlamak olarak benimsenmelidir. Özellikle sosyal medyada gıpta edilen örgütlenmesiyle öne çıkan ve EKPSS'nin 2020 bitmeden yapılmasında ciddi emeği olan Engellilerin İstihdamda Hakları Platformu, kota artışı için mücadele alanı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni belirledi. 78 ilden 455 üyesi olan platform, son yaptığı duyuruyla, kota artışına yönelik yasal düzenlemenin gündeme gelmesi için bu 78 ildeki vekillere baskı yapılması gerektiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kadar sesini duyurmayı hedefleyen platform, Meclis'te bütçe görüşmelerinin bitmek üzere olduğunu da hatırlatarak "Bir an önce elimizi çabuk tutup somut sonuçlar elde etmeliyiz" mesajını verdi.

2018 EKPSS ve kura başvurularının ardından atanamayanlar ve 2020 EKPSS ve kura için başvuranlar da dahil, bugün istihdam edilmeyi bekleyen yaklaşık 100 bin engelli vatandaş var. Koronavirüs salgınında ikinci dalgayı çok ağır geçiriyoruz. Sokağa çıkma kısıtlamaları yeniden hayatımıza damga vurmaya başladı. Öyle görünüyor ki daha geniş kapsamlı kısıtlamalarla da karşı karşıya kalacağız. Tüm bunlar, engelli istihdamı sorunlarında işsizlik oranını daha da artıracaktır. Bir şekilde çalışabilen engellilerin bu dönemde işsiz kalması, hem kendileri hem de aileleri açısından tam bir yıkım demek. Hayat pahalılığının can yaktığı, sosyal ilişkilere ket vurulduğu bir süreçte devletimizin yasama organı TBMM'de engelli istihdam kotasının artırılmasına yönelik düzenleme acilen geçmelidir. Zira, bütçe takvimi tamamlanmadan hayata geçerse çok kısa sürede uygulamanın meyvelerini toplayabileceğiz.

EKPSS'nin daha fazla ertelenmeden yapılmasına 'Yetmez ama evet' diyorum. Asıl iş, bundan sonra başlıyor. İstihdam politikaları, yenilenen ekonomik hedefler doğrultusunda revize edilerek engellilerin uzun yıllardır dile getirdikleri haklı talepleri de karşılanmalıdır. Eğer bu virüsü ve beraberinde getirdiği ekonomik sıkıntıları hep birlikte yeneceğiz diyorsak o zaman devletimiz, engelli vatandaşına sahip çıkmaya devam etmeli. Şu an kota artışıyla ilgili tweet akışı hızla devam ediyor. #Engelliyekota #Enazyüzde6 hashtagleri twitter hesabınızdan paylaşarak desteğinizi vermeye davet ediyoruz. Engellilerin İstihdamda Hakları Platformu'nun sloganında dediği gibi 'Biz Birlikte Güçlüyüz.'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.