Hava Durumu

Kişisel verilerin korunması kapsamında VERBİS'e kayıt yükümlülüğü -1-

Yazının Giriş Tarihi: 08.01.2020 08:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.01.2020 08:54

2016 yılından bu yana yürürlükte olan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile ülkemizde kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak amacıyla kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin uyacakları kurallar ve yükümlülükleri düzenlenmiştir. Bu Kanun kapsamında veri sorumlularının yükümlülüklerinden sadece biri olan VERBİS'e (Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sitemi) kayıt yükümlülüğü özellikle iş dünyasında hareketliliğe neden olmakla birlikte beraberinde birçok soru ve yanlış uygulamayı getirdi.

Uygulamadaki kafa karışıklığının getirdiği sorular ve VERBİS'e yapılan hatalı bildirimlerin ardından Kişisel Verilerin Korunması Kurumu tarafından son tarihi 31 Aralık 2019 olan VERBİS'e kayıt yükümlülüğü 27 Aralık 2019 tarihinde Kişisel Verilerin Korunması Kurumu'na ait web sitesinde yayınlanan duyuru ile Veri Sorumlusu türüne göre değişiklik arz edecek şekilde bir kez daha aşağıdaki gibi ertelenmiştir.

Veri sorumlularının VERBİS'e kayıt sürecinde Kanun kapsamındaki ağır yaptırımlar ve hak kayıplarıyla karşılaşmaması adına yazımızda öncelikle bu soruları cevaplayarak yanlış uygulamalardan bahsedeceğiz.

Şirketim için yıllık mali bilançonun 25 milyon TL'den fazla olması ve yıllık 50'den çok çalışan olması şartlarının ikisini birlikte mi değerlendirmeliyim yoksa bu şartlardan birinin varlığı halinde VERBİS'e kayıt zorunluluğumuz var mı?
Bu şartlardan birinin varlığı halinde VERBİS'e kayıt yükümlülüğünüz bulunmaktadır. Zira mevzuat açıkça "veya" ibaresini kullanmaktadır.
Şirketimin yıllık cirosu 25 milyon TL'den az fakat yıllık çalışan sayım 50'den fazla bu halde VERBİS'e kayıt yükümlülüğüm var mı?
VERBİS'e kayıt yükümlülüğü için aranan şartlardan biri yıllık ciro değil yıllık mali bilançodur! Özellikle veri sorumluları tarafından sıklıkla yapılan hatalardan biri Kanun'a uyum sürecinde veri sorumlusuna yükümlü olup olmadığının belirlenmesinde kullanılan yıllık mali bilançonun 25 milyon TL ve üzeri olup olmadığı kıstasının mali bilanço olarak değil ciro olarak yorumlanmasıdır. Yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak adına bu hususa dikkat etmek ve VERBİS'e kayıt ve bildirim yükümlülüğünüzün olup olmadığını tespit etmek önem arz etmektedir.

VERBİS'E NASIL KAYIT OLABİLİRİM?

Veri sorumluları tarafından öncelikle VERBİS'e girilerek kayıt başvuru formunun doldurulması ardından doldurulan başvuru formlarının Kayıtlı Elektronik E-posta ile veya iadeli taahhütlü posta yolu ile Kişisel Verilerin Korunması Kurumu'na göndermeniz gerekmektedir. Kurum tarafından Veri Sorumlusu olarak tarafınıza gönderilen kullanıcı adı ve şifresi ile sicile kayıt yapmanız ardından İrtibat Kişisi Atamanız gerekmektedir. Fakat dikkat yükümlülüğünüz sadece Sicile kayıt ve İrtibat Kişisinin Kuruma bildirilmesiyle bitmiyor aynı zamanda Sicile Bildirim yapmanız gerekmekte!

VERBİS'TE İRTİBAT KİŞİSİ KİM OLMALI VE BU KİŞİNİN HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUĞU BULUNMAKTA MIDIR?

İrtibat Kişisi Türkiye'de yerleşik Veri Sorumluları tarafından, Türkiye'de yerleşik olmayan Veri sorumluları için ise veri sorumlusu temsilcisi tarafından Sicile bildirilmesi zorunlu olan gerçek kişidir. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında ise bu kişi ilgili Kamu Kurumunun daire başkanı veya üstü yöneticidir.

İrtibat Kişisinin görevlerini de belirtmekte kafa karışıklığının giderilmesi için fayda görüyorum. İrtibat Kişisinin 2 görevi bulunmaktadır. 1) Kurumla İletişimi Sağlamak. 2) Veri sahipleriyle irtibatı sağlamak.

İrtibat Kişisi hukuki açıdan Veri Sorumlusunu temsile yetkili olmadığı gibi İrtibat Kişisinin cezai sorumluluğu bulunmamaktadır.

Uygulamada sıklıkla karşılaşılan sorulardan bir diğeri de İrtibat Kişisinin Veri Sorumlusunun çalışanı mı olması gerektiği yoksa dışarıdan herhangi bir kişinin İrtibat kişisi olarak belirlenip belirlenemeyeceği üzerinedir. Bu noktada belirtmeliyim ki, İrtibat Kişisi Veri Sorumlusunun çalışanı olmak zorunda değildir. Dışarıdan bir 3. Kişi olabilir. Fakat İrtibat Kişisi Türkiye'de Yerleşik Olmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.