Hava Durumu

Altın depresyon kuralları

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2014 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2014 08:18
Psikolog değilim, insan davranışlarını ya da zihinsel süreçlerini en ince ayrıntısına kadar bildiğimi iddia edecek kadar izanımı da kaybetmedim. Ama kişisel yaşamında pek çok zorluk atlatmış biri olarak da, depresyonun ya da hüznün yoğunlaştığı düşünülen şu zamanda bir iki tavsiyede bulunmadan edemeyeceğim. 
Bir kere öncelikle, kendinizi kötü hissediyorsanız ya da depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız; değilmiş gibi davranmayın. Rol yaparak etrafınızdakileri kandırmayı başarırsınız belki ama problemleriniz yok olup gitmeyecek ve hatta içinizde birikerek daha büyük patlamalara neden olacaktır, unutmayın. 
Bir soruyu anlamak çözmenin yarısıdır derdi âşık olduğum ilkokul öğretmenim, sorunlarınızla yüzleşin. Derdinizin ne olduğunu önce kendinize itiraf edin ki, çaresini bulabilmenin yolu açılsın önünüzde. 
Sizi üzen, zaten hafif hüzünlü olan ruh halinizi dibe çeken ortamlardan kaçının. Farklı mekânlar deneyin ve hatta mümkünse yeni insanlarla tanışın. Yenilikten kaçıp kendinizi kapatmayın. Sorunlarınızla baş başa kalmak ya da afili filmlerde gördüğümüz gibi yatağa kapanıp ağlamak sizi çözüme götürmez. 
Hayat devam ediyor dolayısıyla ben de koşmaya devam etmeliyim fikrinden kaçının. Arada durup nefes almak, kendinize vakit ayırmak her zaman iyi gelecektir. İster bir sahil kenarında çay için kendinizle, ister kuaförünüzü ziyaret edin isterseniz seyahate çıkın. Kendinize önemli olduğunuzu hatırlatmakta fayda var, atlamayın. 
Kimsenin hayatı dört dörtlük değil, beterin beteri var gibi cümleler kulağınızın arkasında dursa da, sizi bunlarla avutmaya çalışan arkadaşlarınıza bunun “sizin” hayatınız olduğunu, başrolünün sizde olduğunu ve neye ne kadar üzüleceğinize kendinizin karar verebileceğini söylemekten de çekinmeyin. Sonuçta herkes, kendi cehennemini yaşar. 
Ve elbette, hayattan gitgide uzaklaştığınızı, her geçen gün yaşamanın daha da ağırlaştığını hissediyorsanız mutlaka ama mutlaka yardım alın. Ruhsal çöküntülerinizle tek başınıza mücadele edememek sizi deli ya da zayıf yapmaz. 
Ruhunuz ne kadar iyi olursa, bedeniniz de o derece iyi olacaktır unutmayın ve havaların bizimle dalga geçtiği şu günlerde ruhunuza iyi bakmayı da ihmal  etmeyin. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.