Hava Durumu

Beynimiz ve edebiyat

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2015 07:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2015 07:14
Geçtiğimiz günlerde Uludağ Üniversitesi Türk Dili Bölümünün düzenlediği öykü yarışmasının ödül törenine ve Pelin Yılmaz söyleşisine katılma şansını yakaladım. Yazar Pelin Yılmaz, edebiyatla, öyküyle kısacası yazıyla ilgilenen gençlere öncelikle “iyi bir okur” olmaları gerektiğini öğütledi sıkı sıkı. Öyle ya, kelimelerin büyülü dünyasında iyi bir yönetmen olabilmek için önce onlarla sıkı fıkı bir ilişki kurmak gerekir.
Yılmaz’ın bahsettiği diğer önemli bir detaysa, iyi bir okur olabilmek için atılması gereken adımlardan biriyle ilgiliydi. Yalnızca çok satanlar listesinde yer alan kitapları okumak bizi iyi bir okur yapmaz elbette, kitap seçmesini de öğrenmeli ve tabi ki edebiyat dergilerini mutlaka takip etmeli. 
İnternet üzerinden de takip edebileceğiniz onlarca edebiyat dergisi ve bugüne kadar yazılmış birbirinden değerli klasikler varken, yalnızca çok satanları ya da yeni çıkanları okumak neden?
Edebiyatın iyileştirici etkisini, beynimizi nasıl geliştirdiğini ve ufkumuzu nasıl açtığını anlasak, kitaplara da yazarlar da bakış açımız bambaşka olurdu elbette. Biz dil yanlışlarıyla dolu sosyal medya fenomenlerinin kitaplarının peşinden koşmaya devam ederken, bilim adamları gerçekleştirdikleri bir çalışma sonucu insan beynini en çok geliştiren on romanın ismini yayınladı. 
Hayal dünyamızı geliştiren, beynimizdeki kör noktaları keskinleştiren, ruhumuzu başka alemlere götüren nitelikli romanları okumanın bizimle birlikte yaşadığımız çevreyi, toplumu ve hatta dünyayı da değiştireceğine inancım sonsuz, yeter ki okuyalım. 
Bu arada açıklanan o en etkili on kitabın isimleri şöyle; Johann von Goethe / Genç Werther’in Acıları, Jane Austen / Aşk ve Gurur, Nathaniel Hawthorne / Kırmızı Leke, Gustave Flaubert / Madam Bovary, George Eliot / Middlemarch, Leo Tolstoy / Anna Karenina, Virginia Woolf / Bayan Dalloway, Toni Morrison / Sevgili,  J.M. Coetzee / Utanç, Muhsin Hamid / Gönülsüz Köktendinci. Hani belki okumak isterseniz diye. 
Edebiyat dünyasında olan biteni takip edebileceğiniz, yazarların gizemli dünyasına adım atabileceğiniz edebiyathaber.net edebiyat platformu da, içinizdeki yazı aşkını alevlendirecek ve aradığınızı bulmanıza, hatta iyi bir okur olmanıza yardımcı olacaktır, hatırlatmış olayım da… 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.