Hava Durumu

‘Dedemin Örgüleri’

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2014 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2014 07:57
Kış mevsiminin aramıza geri dönmesiyle birlikte başlayan soğuklar, geleneksel örgü şenliklerini de başlatmış bulunuyor. Yıllardır ananelerimizin, annelerimizin renk renk, çeşit çeşit ördüğü hırkalar, patikler, kazaklar hem bedenimizi hem ruhumuzu ısıtıyor. 
Elinize hiç örgü şişi ile yün aldınız mı bilmem ama örgü örmek, iplerin birleşerek ortaya çıkardığı desenlerden harikalar yaratmak insanda terapi etkisi yaratıyor. Kafanızı boşaltmanıza, dünya dertlerini unutmanıza, kış soğuğuna kişisel bir meydan okumanıza da olanak sağlıyor. Benim hiç el becerim yok diye düşünmeyin, bir kez olsun deneyin. Örgü hem geleneğimiz hem de en zevkli hobimizdir, mahrum kalmayın. 
Henüz düz örgüyü bile bilmeyen, kışın ayaklarının buz kesmesine engel olamayanlar için de çok güzel bir çözüm yolu biliyorum. Hemen hemen bütün mağazalarda bulabileceğiniz içi tüylü ev ayakkabılarından ya da patiklerinden bahsetmiyorum. Ayaklarınızla birlikte yüreğiniz de ısınsın istiyorsanız, işin kaynağına gideceksiniz. 
Bursa'nın Karacabey ilçesinde yer alan Yenikaraağaç köyünde yüzyıllardır örülen Drama çoraplarından bir çift alarak kışı daha sıcak yapabilir, yalnızca ninelerimizin değil, dedelerimizin de el emeği göz nuru olan bu çoraplarla bir kültürün yaşamasına katkıda bulunabilirsiniz. Özgünlüğümüzü kaybetmemek, kendi kültürümüze sahip çıkmak ve küreselleşen dünyada kimliğimizi kaybetmemek için minik de olsa bir adım atabilirsiniz bu yolla. İlk çorabını yedi yaşında ören dedelerimize destek olmak da cabası. 
“Dedemin Örgüleri” ile iletişime geçmek oldukça kolay.  Tek yapmanız gereken herhangi bir sosyal mecrada dedemin örgüleri kelimelerini aratmak ve açılan sayfadaki hikâyeleri okurken kaç çorap istediğinize karar vermek… 
Örgü örmenin yalnızca kadının işi olmadığını ispatlayan, kültürümüze sahip çıkan ve onu yaşatan tüm dedelerimizin ellerinden öperim. Ve tabi dedelerimizin internet ile tanışmasına vesile olan, projeyi hayata geçirerek drama çoraplarının memleketin dört bir yanına ulaşmasını sağlayan fikrin sahibi arkadaşları da gönülden kutlarım. 
Son olarak da hepinizi, dedelerimizin ördüğü drama çoraplarıyla sımsıcak bir kış geçirmeye davet ederim… Örgünüz bol, ayaklarınız sıcak olsun dilerim.  
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.