Hava Durumu

Doktor civanım

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2014 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2014 08:45
Gazetelerde, televizyonlarda okumaya alışkın olduğumuz haberlerden birisi de doktora uygulanan şiddet, şüphesiz. O kadar alışmışız ki duruma, artık şaşırmıyoruz bile, ne yazık ki. Yıllarca okul sıralarında dirsek çürütmüş, laboratuvarlarda sabahlamış, nöbetlerde uykusuzluktan baygınlık geçirme aşamasına gelmiş doktorlarımıza uygulanan şiddete tepki göstermiyor olmamız da bizim ayıbımız. 
Bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığıyla mı yetiştirildik hepimiz bilemiyorum. Ama o yılanın, kimse dokunmadıkça daha da güçlenerek, gün gelip hepimize dokunacağını adım gibi biliyorum. 
Hastaneye gittiğimizde mutluluktan havaya uçmuyoruz elbette. O yüzden etrafa gülücükler saçmamızı, herkesle dost olmamızı beklemiyor kimse. Sinirli, huysuz, ters doktorlara da denk gelebiliriz, onlar da insan neticede. Ama şiddet, bugüne kadar neyi çözmüş ki bunu çözsün, doktoru dövmeye kalkmak hastamıza nasıl yardımcı olsun? 
Günde kim bilir bizim gibi kaç hasta ve hasta yakını ile uğraşan bir doktorun da etrafına “hayat çok güzel, dünya çok güzel, sağlık sistemimiz hepsinden güzel” enerjisi yaymasını da bekleyemeyiz değil mi? Hem bir doktor sizce üzerine düşen görevi yapmıyor ya da eksik yapıyorsa, ona atacağınız tekmeler ancak sizi insanlığınızdan eder. Gidip şikâyet edersiniz, probleminizi medeni insanlar gibi çözmeyi denersiniz. Yani en azından böyle yapmalı ve çocuklarınıza da bunu öğretmelisiniz. 
Van'daki bir hastanede doktora saldıran hasta yakınlarının, tekvando dersi alan doktordan dayak yediği haberini okuyunca hiç üzülmedim açıkçası. Şiddete başvurursanız, size geri dönecek olan da şiddet olur. Fizik yasalarına göre de, ne kadar dayak atarsanız o kadar dayak yersiniz. Etki - tepki meselesi. 
Hatta bence ülkenin dört bir yanındaki tıp fakültesi mezunlarına ücretsiz tekvando dersi verilse ne güzel olur. Gönül eğitim seviyemizin yükselmesini, hiçbir hasta yakınının doktorlara saldırmamasını ister elbet. Okula gitmeyi havuz problemi öğrenmekten ibaret sanan ve en temel insani eğitimleri gelecek nesillerine aktaramayan bir toplum olarak, doktorlarımıza savunma sanatı öğretmek zorunda kalacağız galiba… 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.