Hava Durumu

Dünyayı sarıya boyasak ya!

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2014 08:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2014 08:53
Bugün bir değişiklik yapıp, eğer hala sizinleyse, annenizden doğum anınızı anlatmasını rica edin. Sizi ilk kez kucağına aldığında ne hissettiğini sorun ona, kaç parmağınızın olduğunu sayıp saymadığını öğrenin. O mucizevi anda hissettiği mutluluğu ya da ilk adımınızı attığınızda gözyaşı döküp dökmediğini. 
Ve sonra tüm bunları yaşamayan, yaşayamayan aileleri düşünün. Ve hayata çok daha zor koşullarla başlamak zorunda kalan insanları… 
Spina Bifida; ayrık veya açık omurga anlamına gelen, hiçbir sebebi bulunmayan ve en sık rastlanılan “doğuştan gelen” hastalıklardan birisidir. Gebeliğin başlarında, yani anne adayı muhtemelen henüz hamile olduğunun farkında bile değilken oluşan bu omurga açıklığı, çocuğunuzun ayağında hafif aksama yaratmaktan, kısmi vücut felcine kadar ciddi etkiler bırakma riski de taşıyor. Açık olan omur ameliyatla kapatılsa da, sinirlere verilen hasar geri döndürülebilir olmadığından, en iyisini ummak durumunda kalıyorsunuz. Hastalıkla ilgili detaylı bilgiyi internetten edinmeniz mümkün, ben daha çok bu hastalıkla ilgili farkındalığımızdan bahsetmek istiyorum aslında. 
Çoğumuzun adını bile duymadığı, yalnızca başına gelen insanların savaşmak zorunda kaldığı bu hastalık ile ilgili, ülkemizde yapılanlar yeterli değil ne yazık ki. Ne hastaların yaşam koşullarını iyileştirmek adına adım atıyoruz ne de evde fizik tedavi gibi hizmetler sunabiliyoruz onlara… 
Ekim ayı, dünyanın birçok ülkesinde “Spina Bifida Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmiş durumda. İnsanların bu hastalıkla ilgili olarak bilinçlendirilmesi, hastalıkla savaşanların koşullarının iyileştirilmesi için çeşitli etkinlikler düzenlenirken, aynı dertten mustarip insanların bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunmaları ve birbirlerine destek olmaları da sağlanıyor. 
25 Ekim Cumartesi günü de, dünya “sarı”ya boyanıyor. Herkes sarı rengi ya kıyafetinde ya aksesuarında dikkat çekecek bir şekilde kullanarak, hastalık ile ilgili dikkat ve yardım toplanmasına katkıda bulunuluyor. 
Ben kendi adıma 25 Ekim’de; benim için dünyalar kadar önemli biri için sapsarı giysiler tercih edecek ve farkındalığın artırılmasına destek vereceğim. 
Siz de, hiçbir sebebi bulunamayan ve önleme ihtimalinizin olmadığı bu rahatsızlık ile ilgili bir adım atabilir, ülkemizde de bir farkındalık oluşturulması için dünyanın sarıya boyanmasına katkıda bulunabilirsiniz. 
Detaylı bilgi ve destek için spinabifidaturkey.com ile spinabifida.org.tr web sayfalarını inceleyebilirsiniz…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.