Hava Durumu

Engelsiz pedal

Yazının Giriş Tarihi: 14.10.2014 08:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.10.2014 08:30
Hayata hiçbir engeli olmadan başlayanlar olarak, ne kadar kıymetli bir şeye sahip olduğumuzu sık sık unutu-yoruz nedense. Ve bizde bir sorun olmadığına göre de, bin bir farklı engelle mücadele eden insanlarla duygudaşlık kurmuyor, tabiri caizse bu konuda da her şeyi devletten bekliyoruz. 
Tam bir gününüzü gözlerinizi bağlayarak geçirmeyi denediniz mi hiç? Ya da kulaklarınızı tıkayıp, duymadan da hayatınıza devam edebileceğinizi ispatladınız mı kendinize? Yürüme şansınızı kaybetme ihtimalinizi düşünüp düşünmediğinizi sormuyorum bile. Oysa hepimiz, istisnasız hepimiz, bir gün bir engelle yaşamak zorunda kalabiliriz. 
Önemli olan, o gün gelmeden başımızı gömdüğümüz kumdan kaldırmak, içinde yaşadığımız mahalleye, semte, şehre bakarak engelli dostu olup olmadığımızı anlamak. 
Biliyorum bundan yirmi yıl önce altgeçitlerde engelli asansörü yoktu, otobüsle seyahat etmek isteyen engelliler için hayat bugünkünden daha büyük kâbustu. Ama bunun sebebi, bizim iyi insanlar olmamız değil, teknolojinin gelişmiş olması. Kaldırımlardaki sarı noktaların üzerine hala park edenlerimiz varken, birbirimizi kandırmayalım derim ben. 
Bundan dört yıl önce İstanbul’da kurulan ve birçok insanın hayatına mucizevi dokunuşlar bırakan “Engelsiz Pedal” derneğinin hikâyesini okumanızı öneririm. Ben bir başıma ne yapabilirim ki diye düşünmekten vazgeçeceğiniz kesin. Başta engelli çocukları bisikletlerle kent turuna çıkarmak için kurulan dernek bugün faaliyet alanlarını genişletmiş durumda. 
Biz de Bursalılar olarak mesela, engelli kardeşlerimizin kentimizi daha yakından tanıması için bir adım atamaz mıyız bir araya gelsek? Haftanın belli günlerinde toplanıp yeni ve engelsiz bir dünya yaratamaz mıyız kendimize? İşaret dilini öğrenemez miyiz mesela, kitap okuma günleri düzenleyemez miyiz göremeyenlere? İlla pedal çevirmek zorunda değiliz ama umursamamaya devam mı edeceğiz ısrarla?
Hiçbir engeliniz olmadığı için engelliler için yapılacak projelerin sizi ilgilendirmediğini düşünüyorsanız, en büyük engeliniz insanlığınızı kaybetmek olmuş da farkına varmamışsınız demektir. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.