Hava Durumu

Müzelik diziler

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2014 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2014 07:59
Toplum olarak müzeye gitmeyi sevmediğimiz aşikâr. En son hangi müzeyi gezdiğinizi sorsam, ilk ya da ortaokulda gittiğiniz yerleri anlatma olasılığınız da çok yüksek. Müze sevgisi, tarihimizi merak etme arzusu içimize neden bir türlü yerleşemiyor, bilmiyorum. Belki eğitim sistemimizde bir eksiklik var belki de genlerimiz günü kurtarmaya kodlandığından, geçmişe duyduğumuz ilgi sıfır. 
Yeni açılan sergilerden, gösterime giren filmlerden ya da yeni sezon  tiyatro oyunlarından haberdar olu-yoruz da, kaçımız İslam Eserleri ya da Arkeoloji Müzesi’ni gerçekten merak ederek gezdi acaba? 
Ben diyorum ki, madem müze ile ilgili sorunlar yaşıyoruz millet olarak; küçük adımlarla başlayalım müze aşkına. Asırlık eserlerden önce, yakın tarihle, popüler kültürle ilgisini çekmeye çalışalım yeni neslin. Kim bilir, belki etkilenirler de; tarihin sayfalarında daha da geri gidecek cesareti ve tutkuyu bulurlar. 
Hafta sonlarımızı gezerek geçirmeyi sevsek de, özellikle kış aylarında televizyon başından kalkmadığımızı, milletçe dizi tutkunu olduğumuzu düşünürsek atılacak en etkili adım bir “dizi müzesi” açmak gibi geliyor bana zaman zaman. Ya da belki, Türk Televizyon Tarihi müzesi. 
İnsanların gönlünde taht kurmuş dizilerin, programların bilgilerinin ve görsellerinin yer aldığı müze, gelecek kuşaklara televizyon tarihinin geçtiği yolları gösterirken, şimdiki neslin “müze”nin önemini kavramasına yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Elbette gönül ister ki her şehirde bir sinema ve tiyatro müzesi olsun. Ama gençleri dizilerle çekebileceksek müze dünyasına, varsın böyle olsun. 
İkinci Bahar dizisindeki seyyar satış arabası olsun müzede mesela, Şener Şen’in kullandığı önlük, Süper Baba’nın kızının gitarı, Bizimkiler’deki katilin şapkası, sarhoşun gözlükleri, Cafer’in kostümü, Osman Yağmurdereli’nin İz Peşinde dizisinde kullandığı kostüm… Yönetmen koltukları, kullanılan ilk kameralar, kamera arkası fotoğrafları, özgeçmişler, projeksiyonda verilen ilk dizilerimizin kısa kesitleri… Aslında kullanılabilecek o kadar çok malzeme var ki… 
Çocukların, gençlerin kendileriyle özdeşleştirebilecekleri bir müze, müzeye gitmeyi sevmelerini sağlar mı ki? Bunca insan dizi tutkunuyken, dizilerin tarihini anlatan bir müze popüler kültür tarihimize ışık tutmaz mı? Dizi karakterlerinden hemen hepsinin silah kullanmaya başlamasından önce anlatılan hikayeler, gönlümüze yeniden dokunmaz mı? 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.