Hava Durumu

Tiyatro hayattır

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2015 06:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2015 06:56
Polonyalı Yönetmen Krzysztof Warlikowski, 2015 Dünya Tiyatro Günü Bildirisi’nde yazdığı gibi “Bizse seyirciyi kışkırtan su yüzüne çıkmamış duygularımıza nüfus eden bir dünya yaratmak yerine var olanı kopyalıyoruz. Aslına bakarsanız tiyatrodan başka hiçbir şey saklı kalmış duygularımızı açığa çıkaramaz.”  
Durup da etrafınıza baktığınızda, yalnızca sanat alanında değil, hayatın birçok noktasında kopyala yapıştır yaşamların peşinden gittiğimizi fark etmeniz an meselesi. 
İnsanoğlunun var olduğu günden beri oynadığı, izlediği, izlendiği bir gerçek. Tiyatronun kökenlerini araştırma ya da merak etme zahmetine girmeyen bizler, bize sunulanla yetinmenin ötesine geçemiyoruz elbet. 
Kendimizi bulma adına bir arayış içerisinde olmadığımızdan mıdır nedir, popüler olanın dışına çıkmayı, mucizelerin gerçekleştiği noktaların üzerine gitmeyi beceremiyoruz. 
Günümüz tiyatrosunun sorunları ya da eksiklikleri ile ilgili ahkâm kesecek konumda değilim. Ama günümüz seyircisinin tavrıyla ilgili, bir seyirci olarak birkaç cümle edebilirim. Tiyatro, hayattır; farkında değiliz. Sırf entel görünmek için tiyatroya giden insanlarla çevriliyiz. Merak etmiyor, okumuyor, araştırmıyor ve herhangi bir talep oluşturmuyoruz. 
Dürüst olun, hanginiz herhangi bir tiyatro oyununa gitmeden önce metni okudunuz ya da yönetmenle ilgili araştırma yaptınız? Hanginiz görmek istediğiniz projelerle ilgili fikrinizi beyan ettiniz? Hanginiz son dönemde çok tartışılan ve tiyatroları yakından ilgilendiren yasa ile ilgili tavrınızı ortaya koydunuz?
Size saçma geliyor olabilir bu söylediklerim, memleketin tiyatrosunu biz mi kurtaracağız diye de düşünebilirsiniz. Ama bana kalırsa, iyi bir tiyatro için iyi bir tiyatro seyircisi de olmalıdır. Biz Bursalılar olarak acaba ne kadar iyi bir tiyatro izleyicisiyiz? 
Bugün Dünya Tiyatro Günü. Şehrin dört bir yanında etkinlikler düzenlenecek, oyunlar sahnelenecek ve hemen hepsi ücretsiz olacak. Bugün iyi bir tiyatro seyircisi olmaya başlayalım derim ben. Çok gecikmeden. 
Bu arada Mudanya taraflarındaysanız, Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurhan Tekerek’i “Zilli Şıh” ile sahnede izleyebilirsiniz… 
Tiyatro, hayattır; bilesiniz. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.