Hava Durumu

Üretmezsen, tükenirsin…

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2014 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2014 07:53
Türkiye İstatistik Kurumu'nun henüz açıklamış olduğu rakamlara bakarsak, memlekette eli ayağı tutan, çalışabilecek fiziki ve zihinsel özelliklere sahip insanların yüzde onu çalışamıyormuş. Yüzde on, size az bir oran gibi gelebilir. Haberi okuduğunuzda mutlu olmuş bile olabilirsiniz. 
Benimse başka başka sorular takılıyor aklıma. Mesela bu işsizlik oranında yer alan kişilerin kaç tanesi üniversite mezunu? 15 - 24 yaş arası işsizlik oranı yüzde yirmi sınırlarındaysa, gençlerimize yeterince fırsat tanımadığımız mı çıkıyor ortaya? Gizli işsizlik hesaplaması yapılmış mı? Özel şirketlerde rastlanmaz pek ama bir kişinin yapabileceği işi beş kişiye yaptıran kurumlarımız yok diyebiliyor muyuz? Çalışan kesimin yüzde kaçı asgari ücretle geçiniyor? Refah seviyesinin durumunu anlamak için hangi göstergelere bakıyorsunuz, enflasyon mu? Bu rakamların yalnızca tarım dışı işgücü için hesaplandığını biliyorsunuz değil mi? 
Üretim sektörünün gittikçe küçüldüğü memleketimde, hizmet ve inşaat ile kurtulabileceğimizi sanmak sizce de yanılsama değil mi? Son boş arsaya gösterişli siteyi kondurduğumuzda, yiyecek bir şey bulmakta zorlandığımızda, keşke zamanında çiftçinin yanında olsaydık deme ihtimalimiz oldukça yüksek değil mi? 
Genç nüfusumuzun çok olmasıyla övüneceğimize, üniversiteden mezun olup da iş aramaktan umudunu kesen gençlerimize yönelik çözümler üretmeye başlasak; üretmeden tüketmenin gün gelip hem kişisel hem de toplumsal tükenişimize yol açacağını kavrasak ne kadar güzel olurdu oysa… Elbette ki ülkemizde belli başlı yatırım teşvikleri var, girişimcileri üretime yöneltmek için uygulanan politikalar da mevcut... Hiçbir şey yapılmadığını söyleyemeyiz. Ama bir şeylerin eksik olduğu da çok açık. En önemli eksikliğimizin ise, bilinçlilik olduğunu düşünüyorum. 
Hayata atılır atılmaz zengin olmayı hedefleyen, nasıl yaşadığından çok hangi markayı giydiğine dikkat eden bir nesil yaratmadık mı? Bu nesle üretmenin faydaları yerine, paranın her şeyi satın alabileceğini anlatmadık mı? 
Ekonomi haberlerini okumayan, toplumsal olguların ülke ekonomisiyle ilişkisini kuramayan insanlardan, ne kendileri ne de bizim için bir gelecek yaratmalarını bekleyemeyiz kuşkusuz. Bunun yerine; sosyal medyada yabancı ülkelerdeki genç ve yakışıklı bakanların fotoğraflarını paylaşacağımıza, genç ve yakışıklı insanlarımızın hayata bakışlarına katkıda bulunmalıyız gibi geliyor bana… 
Üretmezsek tükeneceğiz, bunu yazın aklınızın bir kenarına. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.