Hava Durumu

Yaşasın geçtiğimiz sınavlar!

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2015 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2015 08:45
Yaş ilerlediğinde geriye dönüp bakıyor ve geçtiğimiz sınavların yalnızca geçip gitmiş olmalarına değil, aldığımız not kötü olsa da bize verdikleri derslere gülümseyerek bakıyoruz. Hayat bir sınavmış ya hani, biz bu memlekette bu sınavın hakkını veri-yoruz.
Bu sabah yollara düşen gencecik ümitler ve evlatlarının hayallerinin peşinden sürüklenen anne babalara sabır ve başarı dilemekten başka şansımız yok elbette. Sonuçta aylardır çalıştılar, hazırlandılar, heyecanlandılar, meraklandılar. Bugün geçtikten sonra omuzlarından bir yük kalkmayacak, hayat daha kolay olmayacak ya da bütün dertleri çözülmeyecek ama en azından bir sınavı geride bırakmanın mutluluğunu yaşayacaklar, bu bile yeter. 
Gelişim psikologları, insanların ergenliğe girdikleri ve yetişkinliğe ulaştıkları yaşları belirlemiş ve bize belletmiş olsalar da; bizi yetişkin sınıfına sokan, hayata hazırlandığımızı sandığımız bu ilk sınav ve sonucuyla baş edebilme yöntemimizdir aslında. Hani bazı toplumlarda çocukluktan gençliğe ya da ergenlikten yetişkinliğe geçme kutlamaları yapılır ya, biz bu kutlamaları çok daha radikal bir yolla yapıyoruz, sınavla!
Gözünüzü korkutmak gibi olmasın gençler ama henüz yeni çıkıyorsunuz yola. Kimsenin sizi uyarmadığını biliyorum o yüzden kulak verin anlattıklarıma. Bu ha-yatta girdiğiniz ilk önemli sınav olabilir, geleceğinizin bu sınava bağlı olduğunu da düşünebilirsiniz. Bir kez üniversiteyi kazandım mı gerisi gelir diye kendinizi salabilirsiniz. Yapmayın. 
Hayat daha yeni başlıyor ve öyle sandığınız gibi çoktan seçmeli de olmuyor. Genelde karşınıza seçenekler değil engeller çıkıyor ve hepinizden kendi fırsatlarınızı yaratmanız bekleniyor. 
Çalışma hayatınıza atıldığınızda atlatacağınız en büyük sınav, okulda öğrendiklerinizle ilgili olmuyor sevgili arkadaşlar. Bu dünyada ha-yatta kalabilmek ya da arzu ettiğiniz mevkilere ulaşabilmek ilişkiler sınavından iyi not almakla ve su gibi girdiğiniz her kaba uymakla oluyor. Ne kadar katı olursanız, hayat sizi o kadar kırıyor. 
Yaşınız ilerledikçe geriye bakıyor ve bir zamanlar dünyanın sonu sandığınız YGS sınavının, daha sonra girdiğiniz sınavlar yanında müzikal komedi tadında kalmasına gülümsüyorsunuz. Kimse size bunları anlatmıyor ama henüz emeklemiyorsunuz bile hayatta. 
Ösym en azından haberdar ediyor bir sınavda olduğunuzdan, hayatsa bunu yapmıyor asla. O yüzden yıllar sonra yaşadıklarınıza bakıp haykırıyorsunuz, yaşasın geçtiğimiz sınavlar, bazılarından kaldıysak da yaşamaktan vazgeçmedik ya…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.