Hava Durumu

11 öğüt

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2014 08:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2014 08:47

Rivayet odur ki; Bill Gates oturmuş gençler için 11 öğüt yazmış. Gates, Microsoft şirketinin kurucularındandır ve şirketin başkanlığını ve başyazılım mimarlığını yapmaktadır. Forbes dergisine göre 2009’da Gates dünyanın en zengin adamı…
Özellikle yaşadığı deneyim ve yanında çalışan gençleri gözleyerek 11 öğüt vermiş.
Aslında öğüt dinlemeyi de, öğüt vermeyi de sevmem. Öneri tercihimdir.
İsterseniz bir göz atın. Ben beğendim. Bu öğütler Gates’in değilse de yazanın eline sağlık…
Öğüt 1: Hayat adil değildir, bu fikre ne kadar çabuk alışırsanız, o kadar iyi olur.
Öğüt 2: Sizin kendinizi nasıl değerlendirdiğiniz aslında kimsenin umurunda değildir. İnsanlar önce sizin bir şeyler yapmanızı beklerler, ancak bundan sonra kendinizi dilediğiniz kadar iyi hissedebilir veya gurur duyabilirsiniz.
Öğüt 3: Okuldan mezun olur olmaz kırk milyon dolarlık bir iş bulamayacaksınız. Ve terleyerek hak etmeden de telefonlu arabaya binen bir başkan yardımcısı kesinlikle olamayacaksınız.
Öğüt 4: Hocalarınızdan yakınıyorsunuz; bir patronunuz olduğunda neler söyleyeceğinizi çok merak ediyorum doğrusu.
Öğüt 5: Köftecide çalışmak gururunuza dokunmasın. Bazılarınızın büyükbabaları da ateşte köfte kızarttılar ama onlar bunu ileriye dönük bir “fırsat” olarak değerlendirdiler.
Öğüt 6: Bir hata yapınca suçu hemen anne babalarınıza yükleyip mızırdanmayın. Hatalarınızdan bir şeyler öğrenmeye bakın.
Öğüt 7: Siz doğmadan önce anne babalarınız hiç de bugünkü gibi sıkıcı insanlar değillerdi. Onlar, sizin eğitim ve diğer giderlerinizi ödemek için sürekli çalıştıkları; evde sizin giysilerinizi yıkayıp ütüledikleri, yemeğinizi pişirdikleri ve sizin her konuda ahkâm kesmenizi dinledikleri için bu hale geldiler. O nedenle yağmur ormanlarını kurtarmak için yapılan gösteriye gitmeden, ailenize bir iyilik yapın ve önce kendi odanızı toplayın.
Öğüt 8: Okulunuzda sınıfta kalmak kaldırılmış olabilir ama hayatta bu böyle değildir. Bazı okullarda artık kırık not verilmediğini; sizlere, doğru yanıtı verene dek sınava girme hakkı tanındığını duydum, işte bu yöntemin gerçek yaşamla yakından uzaktan ilgisi yoktur. Bilesiniz.
Öğüt 9: Hayat sömestrlere bölünmüş değildir. Ayrıca yaz tatili ve sizin ruhsal sorunlarınızla ilgilenecek rehber öğretmenler de yoktur. Bu gibi sorunlarınızı iş saatleri dışında kendinizin çözümlemesi gerekmektedir.
Öğüt 10: Televizyonun gerçek hayatla ilgisi yoktur. Gerçek hayatta insanlar kafeteryalarda oturup, çene çalmak yerine, işlerine giderler.
Öğüt 11: Sevimsiz kişilere iyi davranın. Büyük olasılıkla onlardan biri yarın patronunuz olacaktır.

Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?

Türk sinemasının en başarılı filmlerinden biri olmasına rağmen gözden kaçmış hakkı teslim edilmemiş bir destandır bu film…
Bursa’da çekilmiş, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunu, beyliğin ilk yıllarındaki kültürel zenginliğini, hoşgörüsünü, rengini, Türkmen Yörük kültüründeki saf ve sahici yüreğin, yobazlığa nasıl evirildiğinin öyküsüdür.
Bektaşi Şaman kültürü karşımı zengin hoşgörü ve birlikte yaşama ülküsünün sofu hilekârlıklar ile yozlaşmanın destanıdır.
Çok emek verilmiş, senaryosu ve film dili yıllarca çalışılmış, binlerce özel aksesuar, özel bir set ile çekilmiş milyonlarca dolar harcanmış bir filmdir.
Şarkıları, kostümleri bile tek başına tez konusu olacak kadar zengin, destansı bir dönem filmidir.
Ezel Akay’ın Bursa ve Türk kültürüne, tarihine hediyesidir.
Anlaşılmamış, değeri bilinmemiş, Bursa tarafından bile hakkı teslim edilmemiş bir şaheserdir.
Oysa destek  olunabilseydi, milyonlara ulaşsaydı Bursa’nın tanıtımı için de büyük bir kazanç olacaktı.
Defalarca seyretmeme rağmen hâlâ bir şeyler öğrendiğim bu epik tarih filmi aynı zamanda mizaha, farklılıklara bir saygı duruşudur.
Anlaşılabilseydi, hakkı verilebilseydi.
Yörük kültürü düzenbaz softalara yenilmeseydi. Bacılar kazansaydı. Osmanlı da farklı olacak, belki de ne fetret ne de imparatorluk çökmeyecekti. Öylesine derin bir felsefik anlam ve eleştiri içerir bu film…
Her evde mutlak bir DVD’si olması gereken, seyretmeyenlerin seyretmesi gereken bir filmdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.