Hava Durumu

Bu kentin en anlamlı ve istikrarlı sanat projesi; Fotoimece

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2014 08:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2014 08:35

Bursa’da yaklaşık 6 yıldır sessiz sakin süren bir imece hareketi var.
Yıllar önce Gren Kafe’de 10-15 idealist genç insan bir araya geldiler. Çoğu BUFSAD üyesi bu fotoğraf sevdalısı insanlar internet ü-zerinden tanıştılar.
Birbirini hiç tanımayan, farklı yaş ve meslek gruplarındaki bu bir avuç idealist amatör fotoğrafçı bir imece hareketi başlatmaya karar verdiler.
İnternette Facebook’ta BURFOT isimli bir sayfa kurdular.
Bir ortak amaç ve ideal etrafında toplandılar.
Amaçları çektikleri fotoğrafları çerçeveletip karşılıksız sessiz sedasız okulllara ulaştırmaktı. Tüm fotoğraf severlere çağrı yaptılar. İlk sergileri ülkenin en büyük sivil fotoğraf sergisi oldu. 500’den fazla fotoğraf geldi.
Birbirinden habersiz, hiç karşılaşmamış, tanışmamış bu insanlar varoşlardaki çocuklara fotoğrafları ulaştırmak için seferber oldular.
İlk yıllarda Murat Korkmaz, Hüseyin Ceylan, Koray Türkay, Serap Yavuz, Meral Kuru gibi gönüllüler ile başlayan Fotoimece her yıl başka bir gönüllü sorumluluğunda devam etti.
“Griye Veda Renklere Merhaba” adlı Fotoimece projesi yıllardır kentteki ve ilçelerdeki birçok okula ulaştı.
Her ay bir veya iki okula, zaman zaman hastane ve yüksek okullara 30- 50 tane orijinal baskı fotoğraf ulaştırdı. Her sergi ile çocuklara fotoğraf seminerleri anlatıldı.

51 kez “Griye Veda Renklere Merhaba”

Yıllar geçti. Sessiz ve kararlı Fotoimece grubu Bursa Fotofest için de destek verdi.
Bu gönüllü grubun fedakar çalışmaları Kent Konseyi’nin dikkatini çekti. Ve Burfot Fotoimece Grubu Kent Konseyi Fotoğraf Çalışma Grubu olarak daha etkin çalışmaya başladı.
Haklarını teslim etmeliyim ki, Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, genel sekreter Enes Battal, Gündem 21 Müdürü Neslihan Elbey Kuşku, Murat Başlar, Yasemin Tatlı, Kader İyigün ve birçok kişinin önemli destek ve yardımları ile Fotoimece dünyada örneği olmayan bir çalışmaya dönüştü.
2 yıldır Fotoimece’yi gönüllü olarak Meral Kuru koordine ediyor. Daha önce Serap Yavuz ve Hüseyin Ceylan da koordine etmişti.
Gencecik gönüllü insanların sivil olarak yürüttüğü bu anlamlı ve yararlı Fotoimece “Griye Veda Renklere Merhaba” projesi geçene hafta 51. sergisini açtı.
Dile kolay 51 kez yapılan Fotoimece…
Bu öyle sıradan bir sergileme değil. Her kuruma her sergide 30 ila 50 arası yarım metre boyundaki çerçeveli sanatçıların orijinal baskılı fotoğrafları bağışlanıyor. Fotoğraflar kalıcı olarak kurumların duvarlarında kalıyor.
51 okula, hastaneye ve yüksek okula, kuruma ulaşan bu proje iddia ediyorum ki, bu ülkedeki en büyük ve devamlı sivil fotoğraf hareketidir. Büyük bir istikrar ve fedakarlıkla tamamen gönüllüler ile yürümektedir.
Fotoimece’ye gönül veren ve destekleyen tüm fotoğrafçılara, BUFSAD’a, BURFOT’a, Kent Konseyi’ne ve idealist gönüllülere tüm kent adına teşekkür ederim.
Belki bugün sizi kimse fark etmiyor ama bir gün fotoğraf tarihçileri sizleri ve çabalarınızı mutlak fark edecek ve hakkınızı teslim edecektir.

 

Yerelde kazandı, referandumu kaybetti…

“Bir toplum gerçekten ne kadar uzaklaşırsa,
gerçeği söyleyenlerden o kadar nefret eder.”
George Orwell

Seçime gergin, kutup-laştırılmış, öfkeli bir kitle olarak gittik.
Ne olursa olsun hükümete kızanlar, ne olursa olsun iktidara inananların seçimi oldu.
Başbakan algı yönetimi ile yerel seçimleri, yerel seçim olmaktan çıkarıp güvenoylamasına döndürdü.
Başardı da…
Bu yerel seçimdi. AKP ve BDP kazandı. Ama bu başbakanın dediği gibi güvenoylaması ise; başbakan kaybetti. Ülkenin yaklaşık yüzde 60’ı “hayır, sana inanmıyoruz” dedi.
İl genel meclisi bazında karşılaştırma yapılırsa yüzde 50’ye karşı yüzde 43 oy alan iktidar partisinde, yüzde 7 oy kaybına uğrayana iktidar, görülüyor ki yaşanan yolsuzluk ve rüşvet iddialarından yüzde 14 AKP seçmeni etkilenmiş.
İlk kez bir seçimde halk sandıkları ve demokrasiyi devlete karşı korumaya çalıştı.
Ne gariptir ki, çalınan, kaybolan, yakılan tüm oylar muhalefet partilerine aitti.
Büyük kentlerde açık açık tespit edilen usulsüzlük, hile, oy çalma olayları yayınlandı. Kırsalda ve küçük kentlerde neler oldu Allah bilir.
Seçim sonucu ile şimdi ne oldu?
Başbakan yolsuzluk, rüşvet iddialarını şimdilik bastırmış görülüyor. Batı basınındaki en özet yorumla; Pirus Zaferi…
Öfke ve kutuplaşma organize oldu ve daha netleşti. Artık partiler değil seçmenler karşı karşıya geldi.
Seçime giderken ortaya dökülen yolsuzluk ve rüşvet iddiaları aslında dünyadan haberdar, interneti izleyen sağduyulu iktidar yanlısı seçmen tarafından da görüldü.
Ama tüm bu gerçeklere rağmen tercihlerini değiştirmediler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.