Hava Durumu

Mudanya’nın geleceği, Bursa’nın geleceğidir…

Yazının Giriş Tarihi: 09.04.2014 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.04.2014 08:16

Mudanya, Tirilye, Si ve Burgaz’ın geleceği Bursa için çok önemli…
Turizm ve kültür kenti olma yolunda çaba harcayan Bursa’nın denize açılan tarihi ve kültürel bu yerleşimleri artık siyasi çekişme ve rant uğruna heba edilmemelidir.
Yeni seçilen CHP belediye başkanı Hayri Türkyılmaz yörenin çocuğu olarak kendi kentine sahip çıkacaktır. Burada önemli olan Büyükşehir Belediyesi ve AKP’li meclis üyelerinin duruşu ve tutumudur.
Mudanya’nın AKP’li meclis üyelerine düşen sorumluluk ve büyükşehirin tutumu için alacakları duruş, koyacakları katkı sadece Mudanya için değil, aslında turizm, kongre ve kültür kenti olma yolundaki Bursa için de çok önemli…
Ülke ve dünya turizminden neredeyse hiç pay alamayan Bursa ve ilçeleri aslında haksızlığa uğruyor. Mudanya, Tirilye, İznik, Gemlik, Cumalıkızık, Osmanlı mirası, Bizans yapıları, kaplıcalar, Uludağ gibi tarihi, antik, kaplıca ve kış turizmi için her şeye sahip olan Bursa’ya neden Rize kadar turist gelmez? Oteller, kaplıcalar, restoranlar neden dolu değil?
Turizm gelişirse esnafın da yüzü gülecektir. Bu kente dışarıdan kaynak gelmek zorunda… Biz bize olabilecek olan sınırlı. Sadece kentli ile bu otelleri, kaplıcaları, restoranları, esnafı yaşatmak, büyütmek mümkün değil…
İşte bu noktada Mudanya’da yeni betonlaşmaya izin vermeden, sahiller halka açılmalıdır. Mudanya limanına yabancı gemilerin gelmesi için çalışılmalıdır. Mudanya’dan çevre il ve ilçelere deniz yolu ile ulaşım olanakları artmalıdır.
Mudanya içindeki çarpık binalar kamulaştırılarak yıkılmalı, eğer mutlak bina yapılacak ise tarihi mimari şart koşulmalıdır. Sahillerdeki çarpık yapılar temizlenip, ağaçlandırılmalıdır. Burgaz, Altıntaş ve Mudanya için trafiğine mutlak çözüm bulunmalıdır.
Burgaz Mudanya arasında Hayri başkanın yapmak istediği tramvay hattına Bursa Büyükşehir Belediyesi mutlak destek olmalıdır. Deprem sorunu yaşayan binalar yıkılırsa yerine yenisini yapmak derdine düşmeden, bu alanları yeşil bırakmanın da bir seçenek olduğu akla gelmelidir.
Antik şehir üzerine yapılan AVM, kültür merkezine dönüştürülmeli ve belediye başkanlığı, meclis, kent müzesi bu alana taşınmalıdır. Mudanya gibi ilçelerde büyük AVM yapılmasına asla izin verilmemelidir. Bu AVM’ler hem geleneksel ilçe yaşamını bitiriyor hem de ilçedeki esnafı… Küçük esnafı korumak için en önemli konu budur. Tekrar tarihi ve kültürel yapısına dönebilirse Mudanya, göreceksiniz ülkenin her yerinden otobüsler ile turist akacaktır.
Otelleri, restoranları dolu, esnafı müşteriye boğulmuş bir Mudanya’da hem herkes mutlu olacaktır hem de büyüyen ekonomi ile hiçbir genç işsiz kalmayacaktır. Mudanya’nın yeni başkanı ve meclis üyelerinin hayali ve hedefi budur. Heyecanlı, istekli ve iyi niyetliler… Ama muhalefet partisinin belediyesi diye mahrum edilir veya geri plana itilirse başarmak zor. İşte bu noktada Mudanya’nın AKP’li meclis üyeleri sorumlu ve önemlidir.

Yeni meclis üyeleri ve gelecek 5 yıl…

Yerel seçimlerde hep başkanlar ön planda oluyor ama seçilen meclis üyelerinin kalitesi ve 5 yıl boyunca gösterecekleri performans da çok önemli.
Eski bir meclis üyesi ve o atmosferi solumuş biri olarak, kişisel görüşüm daha öncekilere göre çok daha nitelikli ve iyi bir meclis tablosu oluştu.
En azından CHP açısından çok daha fazla kadın ve meslek grubu çeşitliliği içeren yeni meclisteki AKP’li ve MHP’li üyelerin birlikte sadece kamusal rantı ön plana çıkaran bir payda da buluşması Bursa’nın geleceği açısından yaşamsal öneme sahip.
 Heyecan ve umutla başlanan meclis çalışmalarının büyük ölçekli, vizyonu geniş bir Bursa yerine her toplantı da pafta pafta küçük çıkarlar uğruna, kişisel mutluluklar için parsel parsel imar değişikliklerine kurban gitmemelerini dilerim. 5 yıl az değil… Amerika’da iflas eden kent Detroit’i inceleyin.
 Bursa’nın çok benzeri bir kent. Sadece sanayi ve otomotiv ile büyüme derdine düşen ve geçtiğimiz yıllarda iflasını isteyen kent…
Bursa, Detroit olmasın diyorsak, kentin sivil toplum kuruluşları, esnafı, turizmcisi, tarihçisi, arkeologu, otelcisi, lokantacısı ile işbirliği yapın. Bu kentin geleceği turizmdedir. Sadece turizm Bursa’da çevreyi, tarihi ve kültürü yok etmeden büyüme sağlar.
Diğer tüm alanlarda kirlilik, çarpık kentleşme, yozlaşma kaçınılmazdır.
Özetle, Bizim dönemimizde ne kadar yol alındı, onu zaman takdir edecek ama ben yeni seçilen meclis üyelerini hem kalite hem de kantite olarak bizim dönemimize göre daha başarılı olacağına inanıyorum.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.