Hava Durumu

Okullar açıldı. Dört, ört, rt …

Yazının Giriş Tarihi: 12.09.2012 09:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.09.2012 09:44

Velilerin kafası karışık, öğretmenler buruk, çocuklar şaşkın…
Biz ne desek boş…
Ama bu konulara kafa yoran, konunun içinde yoğrulan Türk Eğitim-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu yeni öğretim yılı başlarken durumu özetledi ( daha doğrusu sorunları haykırdı)
Sesi duyulur mu bilmem?
Sayın Türkoğlu’nun bazı tespitlerini buradan aktarmak farz oldu. Çünkü bazı saptamalar gazeteci ve muhabir olarak değil, en azından bu ülkede yaşayan bir veli olarak beni de ilgilendiriyor. Ve bu gelecek sadece bize ait değil…
Ne diyor Sayın Türkoğlu;
“2012-2013 eğitim-öğretim yılı, gerek Bakanlık merkezli önemli sistem değişikliklerinden ve gerekse de Bursa’ya özel uygulamalardan dolayı belki de eğitim-öğretim tarihimizin en sıkıntılı dönemi olacaktır. Öğrenci, öğretmen, veli ve idareci olmak üzere her kesim için ciddi olumsuzluklar ve telafisi zor zararlar yanı başımızdadır.
Peki Bursa özelinde eğitim ne oldu?
Üniversiteye toplam yerleşme oranına göre son 4 yılda 2.’likten 17.’liğe geriledik…
Bursa da 4500 öğretmen açığı 7500 derslik açığı 450 norm fazlası öğretmen var.30 kişilik sınıf ve normal (tekli) öğretim Bursa’da hayal…
700 bin nüfuslu Osmangazi ilçesinin tek genel lisesi Cem Sultan Lisesi’dir. Anadolu Lisesi kazanamayan ve meslek lisesine gitmek istemeyen çocuklara zorunlu meslek lisesi dayatılmaktadır.
Bursa 4+4+4 dönüşümü tabelada kalmıştır
Bursa’da 4+4+4 dönüşümü fiilen Türkiye’deki gibi gerçekleşmemiş dönüşüm tabelada kalmıştır. Türkiye genelinde okulların %60’ı dönüşüp bağımsız ilkokul bağımsız ortaokul olurken Bursa’da sadece %5 dönüşüm olmuş, mevcut okullarımızın içerisinde 2 hatta bazı okullarımızda imam hatip ortaokulu eklenerek 3 okul ihdas edilmiştir.
Örneğin ; Yıldırım Yavuz Selim İlköğretim Okulu’na bir tek derslik dahi eklenmeden tabelası sökülüp yerine Yavuz Selim İlkokulu, Yavuz Selim Ortaokulu, Yavuz Selim İmam Hatip Ortaokulu tabelaları asılmıştır.
                                        Bursa’da 100.000 okuma yazma bilmeyen insan var
TÜİK verilerine göre ilimizde okuma yazma bilmeyen insan sayısı 100.000 civarındadır. Hal böyle iken geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde sadece 8921 kişiye okuma yazma kursu verilmiştir. Bursa Milli Eğitimi’nin allayıp pullayıp reklamını yaptığı “ana kız okuldayız” projesi sadece kağıt üzerinde kalmıştır. Toplam 950 okulunda sadece okul başına yıl boyunca 10 kişiye kurs açılabilmiştir.
Öğrenciler bu sene sabah namazı evden çıkıp yatsı namazı eve dönecekler
Malum 4+4+4 sisteminin yanı sıra ders sayısı ve yeni seçmeli dersler ile birlikte bu yıl; ders saati 5. sınıflarda haftalık 37 saate yine 9. sınıflarda haftalık 37 saate imam hatip ortaokulu ve Anadolu liselerinde 40 saate çıkarılmıştır. Bu durumda günlük ders saati ikili öğretimde 16 saat olup teneffüsleri 7 dakikaya indirseniz dahi sabah 07;15’te toplanma ve akşam 20;00’de paydos olacaktır.
Eğitimde fırsat eşitliğinden bahsetmek imkânsızdır
En son 2012 SBS sonuçlarını ele aldığımızda; ilk 10’u paylaşan 40 öğrenciden 34’ü özel okul öğrencisi. Muhtemelen illerde de derece yapanlar bu şekildedir. Diğer taraftan başarılı olan çocuklarımızın neredeyse tamamına yakını dershaneye devam etmişler. Yani, parası ve imkânı olanlar daha kaliteli bir eğitim alma imkânı kazanırken,diğer takım ise verilenle yetinecek.
Anaokulları ateş pahası…
Geçen sene ilimizde okul öncesi çağ nüfusun okullaşma oranı %61’de kalmıştır. %40 lık kesim ya okul bulamadığından ya da okul öncesi eğitiminin fahiş fiyatlarından dolayı çocuğunu anaokullarına yollayamamıştır. Yetmezmiş gibi bu sene okul öncesi fiyatlarına %25 zam yaptı Bursa.     “Bu arada eğitime ait tek hayırlı haber geçen hafta geldi;
“Dershaneler kapatılıyor”

Cumartesi günü saat 16.00’da Cumhuriyet Caddesi’nde olun ve şenliği kaçırmayın…

15 Eylül Cumartesi…
Yani bu hafta sonu cumartesi günü saat 16.00’da Cumhuriyet Caddesi başında olun…
Sizin ve çocuklarınız için güzel bir anı olacak FOTOFEST festival yürüyüşü şenlikli olacak.
Bir kenti sevmek için anılara ve öykülere ihtiyaç var.
Sizin ve çocuklarınız için bu cumartesi festival yürüyüşü iyi bir anı olacak…
Mehter, Hacivat ve Karagöz’lü yürüyüşte fotoğraflar ile yürünecek.
Katılanlara üstünde ESKİ BURSA fotoğrafı basılı fularların hediye edileceği festival yürüyüşünde dünyaca ünlü fotoğraf sanatçıları, ülkemizden ve dünyanın her yerinden misafirler olacak.
Cumhuriyet Caddesi başından Ertuğrul Meydanı’na kadar sürecek yürüyüşe, festivalin düzenleyicisi olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katılacak ve Ertuğrul Meydanı’ndaki açılış töreni ile Balkan Göçü Sergisi’ni açacak. Ardından büyük fotoğraf ustası Ara Güler’in gösterisi olacak.
(…)
Katılın bu yürüyüşe…
Çocuklarınız ve arkadaşlarınız ile şenlikli festival yürüyüşü sizinle zenginleşecek.
Ama en önemlisi dünyanın her yanından gelen fotoğrafçılara ve misafirlere Bursalıların coşkusunu göstereceğiz.
Bursa’nın tanıtımı için bu cumartesi kente kendiniz ve çocuklarınız için bir akşamüstü yürüyüşü için bir saat ayırın… Pişman olmayacaksınız…
(…)
15–21 Eylül 2012 tarihleri arasında bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan uluslararası fotoğraf festivali Bursa Fotofest 2012; 65 sergi, 48 seminer, 3 yarışma, 15 panel, 6 ”Ustalar Gecesi”, 20 film gösterimi, 15 imza günü ile yüzlerce yerli ve yabancı konuğa ev sahipliği yapacak. Türkiye‘deki önemli fotoğraf kurumlarının katılımıyla gerçekleşecek festival,Ortadoğu‘nun ve Doğu Avrupa‘nın en büyük fotoğraf festivali olma özelliği taşıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.