Hava Durumu

Küresel piyasalar toparlanma çabasındayken iç piyasalarda görünüm olumsuz

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2021 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2021 07:55

Hatırlayacağımız üzere FED 17 Haziran'daki son Federal Açık Piyasa Komisyonu (FOMC) yani faiz kararı toplantısında yakın bir zamanda tahvil alımlarının azaltılması ve 2023'te iki faiz artırımı konusunda piyasaları ters köşe eden mesajlar vermişti.
Toplantı sonrasında geçen hafta gözler Powell ve FED üyelerindeydi. Onlar acaba tapering (tahvil alımı azaltımı) ve erken faiz artırımı konusunda ne diyeceklerdi? Powell ve FED yetkililerinin bir kısmı "enflasyondaki artışların geçici olduğunu" yineleyip güvercin tutumlarına devam ederken, Dallas FED Başkanı Robert Kaplan gibi düşünen şahin üyeler ise "enflasyonun önümüzdeki aylarda daha güçlü oluşabileceğini" bu nedenle tahvil alım programının en kısa zamanda azaltılması gerektiğini savunuyorlar. Yani sizin anlayacağınız Fed yetkililerinden çelişkili ve farklı açıklamalar var. Ama buna rağmen piyasa güvercin tarafa inanmayı seçerek mevcut yani gevşek para politikasının bir süre daha devam edeceğini fiyatlamaya başladı. Bu fiyatlamayla zayıflayan FED etkisi ve küresel ekonomilerde görülen güçlü toparlanmanın da etkisiyle küresel hava şimdilik iyimsere dönmüş görünüyor.
İç piyasaya baktığımızda haziran ayında Tüketici Güven Endeksi ve kapasite kullanım oranının arttığını görüyoruz. Öte yandan aşılama çalışmalarının çok hızlı ve iyi ilerlediği ortada. Fakat bu gelişmelere ve küresel havadaki iyimserlik fiyatlamalarına rağmen geçen hafta özellikle hafta sonuna doğru iç piyasalarda yeniden olumsuz bir fiyatlama başladı. Bu etkiyle borsada düşüş ve döviz kurlarında yeniden tarihi zirveler gördük.
Peki geçen hafta olumlu dış hava ve iyi gelen iç makroekonomik verilere rağmen içerideki bu olumsuzluğun nedeni neydi?
Bu olumsuzluğın ilk nedeni küresel. Yukarıda bahsettiğim küresel havadaki olumlu gidişe rağmen hâlâ FED'in olası para politikası değişikliği konusunda özellikle bizim gibi dış kaynak bağımlılığı yüksek olan gelişmekte olan piyasalar tedirgin. Çünkü olası bir parasal sıkılaşma durumunda gelişmekte olan ülkelerden yaşanacak yabancı çıkışlarının ülke ekonomilerini olumsuz etkileyeceği aşikâr.
Öte yandan bildiğimiz üzere son haftalarda bizde "erken faiz indirimi" tartışmaları var. Her ne kadar TCMB başkanı sıkı para politikasına sıkı sıkıya bağlıyız, erken gevşeme yok mesajları verse de piyasa hâlâ "Temmuz veya ağustosta ilk faiz indiriminin gelebileceği" endişesini taşıyor ve fiyatlıyor. İşte bu olumsuz fiyatlama piyasayı bozan en önemli unsur diyebiliriz. Hatta öyle ki geçen hafta TCMB 4 ülke merkez bankası ile swap görüşmelerinin sürdüğünü açıklamasına ve aynı zamanda dolar endeksinde az da olsa bir düşüş görülmesine rağmen bırakın kurda düşmeyi aksine bu olumsuz fiyatlamanın etkisiyle dolar/TL'de 8,8061'lik tarihi zirveyi gördük.
Şimdi içeride gözler ilk olarak 5 Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamlarında. Gelecek olan enf-lasyon rakamı erken faiz indirimi olasılığını da bir hayli etkileyecek. Beklentilerin üstünde gelecek bir enflasyon rakamı faiz indirimi olasılığını daha da azaltacaktır. TCMB'nin geçen hafta yayınladığı PPK özetinde "başta emtia fiyatları olmak üzere arz ve talep yönlü çeşitli unsurların etkisi ile enflasyonda oynak bir seyir olabilir" açıklamasını da göz önüne alırsak haziran ayında enflasyonun yeniden artacağı kesin gibi duruyor.
Enflasyon rakamlarından sonra gözler bu kez 14 Temmuz'daki TCMB faiz kararına çevrilecek. Dışarıda FED'in olası parasal sıkılaştırma olasılığına karşı Meksika gibi gelişmekte olan ülkelerde faiz artışları başlamışken, içeride yüksek enflasyon ve yüksek kurlar söz konusu iken temmuzda bir faiz indiriminin gelmesi bir hayli zor görünüyor.
Ama buna rağmen özellikle geçen hafta başlayan olumsuz fiyatlamanın en azından TCMB'nin Temmuz ayı faiz kararına kadar devam edeceğini düşünüyorum. Bu olumsuz fiyatlama nedeniyle belini bir türlü doğrultamayan Borsa İstanbul için de kısa dönemde çok iyimser değilim.
Kurda da yine 14 Temmuz'a kadar tansiyonun devam edeceğini düşünüyorum. Hele ki bu cuma ABD'den gelecek tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri beklentilerin üzerinde gelirse kurdaki tansiyon daha da artabilir. Yükselişlerde kur için kritik seviye bu hafta için 8.80.
Bu seviye üstü kapanışlar olması durumunda yeni hedef 8.90-9.00 arası olacaktır. Aşağı yönlü düşüşlerde 8.35'in altına inilmediği sürece kurda kalıcı bir düşüş ve rahatlama görmek pek mümkün görünmüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.