Hava Durumu

Ata'dan 'Bıçakçı Remzi'ye

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2017 09:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2017 09:17

Mutlu tatiller değerli okurlar,
Bu haftaki pazar yazımıza Bursa Erkek Lisesi eski mezunlarından olan bu şehrin sevdalısı şair Niyazi Akıncıoğlu'nun ünlü şiirinden bir kısa parça ile başlayalım:

"Adını ilk defa/ Yedibelâ Rasim'in hançerinde okudum./ Çocuktum./ Çatal geyik boynuzu kabzasında/ İlk Bursalı'yı tanıdım: 'Bıçakçı Remzi' yazıyordu. / Ve kıvrak, söğüt yaprağı çeliğinde/ Bir yara izi gibi kazılmıştı Bursa."

Niyazi Akıncıoğlu Bursa bıçaklarının edebiyata geçmesinde önemli bir usta. Büyük bir özenle yaptığı ve Mustafa Kemal Atatürk'e armağan ettiği bıçağıyla Atamız'dan övgü ve teşekkür dolu bir mektup bile almış.
Şimdilerde Bıçakçı Remzi ustanın bir fotoğrafı, kısa biyografisi ve Atatürk'ün kendisine gönderdiği mektup Bursa'ya yeni kazandırılan 'Bursa Bıçakçılık Müzesi' teşhir reyonlarında sergileniyor.

Büyükşehir Bld.'nin 'tarihçesinden yapılışına kadar' tüm yönleriyle gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla oluşturduğu Bursa Bıçakçılık Müzesi geçenlerde törenle açıldı.

Heykel, Valilik binasına 100 m. mesafedeki, iki sivil mimarlık örneği binanın restore edilmesiyle oluşan müzenin açılışında Vali İzzettin Küçük ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Fatih Akyiğit ile çok sayıda davetli de vardı.

Büyükşehir Bld. Bşk. Recep Altepe 'Bıçakçılığa verdiğimiz önem, geleneksel hale gelen Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması'yla başladı. Ardından Orta Asya Türk demir ustalığının ve göçmen kültürünün buluşmasıyla kendi üslubunu edinen Bursa bıçağının hikayesi, Bıçakçılık Müzesi'ne dönüştü. Günümüz bıçak sanatının yaklaşık 1000 civarında örneği burada sergileniyor. Eserlerin sayısı gün geçtikçe artacak, her yıl yapılan tasarım yarışmasıyla oluşacak eserler dönüşümlü olarak bu müzede sergilenecek. Buranın yapımında emeği geçenlere teşekkür ederim. Ben de öğrencilik yıllarımda bıçakçılık yaptım ve ustalarımdan feyz aldım" dedi.
Bursa'daki müze sayısı şimdi 18'e yükseldi.
Ve kente kazandırılan yeni değer için yazımıza başta yer alan rahmetli Akıncıoğlu'nun bu uzun şiirindeki son dizelerle nokta koyalım:

"Bursa eyi, Bursa güzel/ Bursa için destan yazılır, Bursa için iğneyle kuyu kazılır"

Film ve TV için en güzel plato Bursa

Uluslararası İstanbul Film ve TV Forum ve Fuarı (IFTV) İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un katılımlarıyla, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) öncülüğünde açılan fuarda; doğal, tarihi ve kültürel varlıkları ile Bursa da yerini aldı ve kentin tanıtımı yapılırken Bursa İl Kültür ve Turizm Müdür V. Dr. Abdullah Damar "günümüzde film ve dizi endüstrisi, ulusal ve uluslararası tanıtımlarda son derece etkili. Kültür ve tarihi dokusu, coğrafi konumu ile dört mevsimi bir arada sunan iklimi ve modern yüzü ile film ve dizi endüstrisi için doğal bir plato imkanı sunan Bursa'nın burada tanıtılmasından dolayı mutluyuz.

Sektörde ses getiren dev yapımların Bursa'da çekimi için ilimizde her imkan var. Valiliğimiz başta olmak üzere, Büyükşehir Bld. İl Kültür ve Turizm Md. ve ilgili tüm kuruluşlarımız ile Bursa'da çekimlerini gerçekleştirmeyi planlayan yapımcılara yardımcı olmak için hazırız. Ülkemizin tanıtımına ve dolayısıyla ekonomimize katkı sağlayacağına inandığım bu organizasyonu gönülden destekliyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Yeni çıkan bir kitap

AŞURE:- Bugünlerde evlerde ve çeşitli yerlerde sık sık ikramlarla karşılaştığımız ve farklı dinlerde, farklı kültürlerde tarih boyunca her zaman ayrı ve özel bir yeri olan ve kutsal kabul edilen tatlımız; aşuredir.
Tarifindeki malzemelerin çoğunu kuruyemişlerin oluşturduğu bu bereketli tatlı hakkında 33 yazarın kapsamlı bilgilerini Overteam Yayınları'ndan çıkan Kuruyemiş Ansiklopedisi'nin sayfalarında bulabilirsiniz..

Güzel sözler

-"Dostun üzüntüsüne acı duyabilirsin. Bu kolaydır; ama dostun başarısına sempati duyabilmek, sağlam bir karakter gerektirir." Oscar Wilde
-"Sesini değil, sözünü yükseltmeli insan. Çünkü gökgürültüleri değil, yağmurlardır yaprakları yaşatan." - William Shakespeare

Pazar neşesi

Yargıç, karşısındaki sabıkalı şahsa sordu:
"Sen bu bayanın evine girmişsin?. Neden?.."
"Çok sarhoştum sayın yargıcım. Kendi evim sanmıştım. Ondan girdim.."
Yargıç tekrar sordu?:
"Öyleyse neden bayanı görünce hemen kaçtın?."
"Onu da karım sandım, ondan kaçtım efendim!."
(Teşekkürler C. Suat KAYA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.