Hava Durumu

Baklava ile hurma yarışmasın!..

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2017 06:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2017 06:46

Onbir ayın bir sultanı ramazan ayınız kutlu, mutlu olsun sevgili okurlar.
İftarınızı kutsal toprakların meyvesi hurma ile açıp bir dilim nefis baklava ile kapatacağınız bir mübarek gün içindeyiz yine..
Havalar sıcak, oruç süresi uzun. Hepinizie kolaylıklar dilerim. Anımsarsınız; "Ramazan geldi hoş geldi, baklava tepsisi boş geldi' şeklinde bir tekerleme vardır.
Evet, baklava unutulmaz ama ya o kendine özgü bir tadı, lezzeti olan hurmaya ne buyrulur?
Güllacı, hurması, pidesi.. Onlar ramazanın simgesi haline gelmiş, üç lezzet ve 'Ramazan hiç onlarsız olur mu?' denilenleri..

Bu üç simge, lezzetlerinin yanı sıra masum görüntüleriyle de öne çıktığından, kişi hiç farkına varmadan gereğinden fazla tüketebiliyor; farkına varsa bile 'Nasıl olsa yılda bir ay yiyeceğim, bir şey olmaz' diyerek zararlarını göz ardı edebiliyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş, 100 gram hurmanın ortalama 277 kalori içerdiğini belirterek, 'dört adet hurma 1 porsiyon meyve miktarına denk geliyor ve ortalama 60 kalori içeriyor. Dolayısıyla, vitamin ve minerallerden zengin bu lezzetli besini yine de kontrollü tüketmekte fayda var." diyor.
Uzman Güneş, hurmayı düzenli olarak tüketmeniz için on önemli nedeni şu şekilde sıralıyor:
Cildi güzelleştiriyor.Kalp sağlığını koruyor. Hafızayı güçlendiriyor. Zayıflamaya yardımcı oluyor. Depresyondan koruyor. Enfeksiyon riskini düşürüyor. Sindirim sistemini düzenliyor. Gözlerin dostu. Kansızlığa karşı etkin ve kemikleri güçlendiriyor.
Evet,hurmanın faydaları böyle..
Ama sakın ola siz siz olun hurma ile baklavayı yarış ettirmeyin sevgili okurlar.. Her şeyin çoğu zarar, unutmayın..
Mutlu, sağlıklı, bereketli ramazanlar herkese..

Nerde o Tahtakale iftarları?..

Nilüfer Bld.'nin Gölyazı'da düzenlediği iftar yemeğiyle ilgili olarak bilgisayar ekranıma bazı fotoğraflar düşünce aklıma tarihi Tahtakale Çarşısı'nda düzenlenen geleneksel iftar yemekleri geldi.
İnanın özlemle anımsadım.
Yüzlerce insanın bir araya gelip meyve sandıklarından yapılmış masalar üzerinde karnını doyurduğu nefis yiyecekler Tahtakale Çarşısı'nın ünlü aşçısı Abdülfettah Şenay tarafından hazırlanırdı.
Kasap Ferhan ve diğer Tahtakale esnafı da kendi sattıkları ürünlerle bu yemeğe katkıda bulunmaya büyük önem verirlerdi.

Yemeğe herkes davetliydi. Bürokratlar, işçi, memur, polis, zabıta, çarşı hamalları, temizlik işçileri... Herkes yan yana, diz dize oturur, unutulmaz beraberlikler sergilenirdi..
Nilüfer Belediyesi de, manevi duyguların arttığı, birlik ve beraberliğin pekiştiği ramazan ayında her gün Nilüfer'in farklı mahallesinde iftar sofrası kuruyor.
İşte bunlardan bir görüntü.. Gölyazı Mahallesi'nde düzenlenen iftar yemeği.. Bu programa eşi Seden Bozbey ile katılan Bozbey, vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geliyor. Hepsiyle gidip sohbet ediyor, 'hoş geldiniz' diyor..
İftarın ardından da Gölyazı Mahalle Meydanı'nda bulunan çay bahçesinde vatandaşlarla tatlı bir sohbet.
Ne güzel.. Gelenekler devam etmeli.. Ama yine de o tarihi dekor içinde yaşanan 'nerede o Tahtakale iftarları' demekten de kendimi alamıyorum..

Pazar neşesi

MATEMATİK: 'Emekli bir matematik öğretmenine sormuşlar:
"Hayat neye benzer Hocam?."
Öğretmen hiç düşünmeden cevabı vermiş: "Matematik işlemlerine benzer.."
Soranlar anlamamışlar bu yanıtı ve açıklamasını istemişler:
"Evlenmek toplamadır' demiş öğretmen.. Ölüm ise çıkartma.. Aşk çarpmadır.. Miras ise bölme.. Hayat işte bu dördünün bir araya gelmesidir.."
(Teşekkürer Turan K.)

Yeni bir kitap

'KARAR VER' :New York Times Bestseller'de yer alan Steve McClatchy'ın "Karar Ver" kitabı, Sola Yayınları etiketi ile raflarda yerini aldı. "Karar Ver" okurların hedeflerine ulaşmayı engelleyen bütün mazeretleri, gerekçeleri ve akla uygun hâle getirmeleri anlamalarını kolaylaştırıyor.
Başarıya doğru kararları etkin hale getirebilmek için yeterli zaman sağlayan mantıklı, pratik ve kalıcı bir yol haritası sunan kitapta, hedefleri gerçekleştirme yolundaki zorluk ve karmaşaların üstesinden gelmek için gerekli olan becerileri, düşünceleri ve taktikler anlatılıyor.
Rahat okunabilen, akıcı bir dille kalema alınmış bir kitap..

Güzel sözler

"Vazgeçersen kaybedersin!.."
"Vefalı insan birçok zararınızı da görse tek bir iyiliği unutmaz. Nankör insan bir tek zararınızı görse bütün iyiliklerinizi unutur!.."
"Yakınlık, uzaklıktan daha sıkıntılıdır. Çünkü her yakınlıkta kaybetme korkusu, uzaklıkta ise kavuşma ümidi vardır."
(Teşekkürler Ayşe Ümran ERSOY)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.