Hava Durumu

Başkan Türkyılmaz ve 'Zeytin gözlü yar'!..

Yazının Giriş Tarihi: 16.11.2014 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.11.2014 08:08
Marmara incisi ey şirin diyâr/ Yıllarca gönlümde yaşattığım yâr/ Aşkınla harabım duymasın ağyar/ Mudanya güzeli zeytin gözlü yâr."
..
"Gel üzme yetişir nazlar niyazlar/ İçilsin badeler çalınsın sazlar/ Körfezde yankılar yapsın şarkılar/ Mudanya güzeli zeytin gözlü yar."
***
Avni Anıl üstadın ünlü bir nihavendidir bu. Sözler de Lami Güray'ın..
Lami Güray, Erzincan Kemaliyeli. İstanbul Haydarpaşa Sağlık Meslek Lisesi'ni bitirmiş. Sonra Mudanya'ya sağlık memuru olarak atanmış. 
Denizine, doğasına, zeytinliklerine vurulduğu Mudanya, o günden sonra 'şirin diyar'ı olmuş onun için. 
Mudanyalı bir öğretmen hanımla yaşamını birleştirdikten sonra ilçeye olan sevgisini, tutkusunu şiirlerle, güftelerle dile getirmiş hep. Yazdığı güfteler Sadettin Kaynak, Avni Anıl, Alaaddin Yavaşça, Erdinç Çelikkol gibi üstatlar tarafından bestelenince Mudanyalılar'ın saygısı ve sevgisi ona daha da artmış.
Evet, mutlu pazarlar deyip ana konuya geçelim:
Hafta içinde Soma'nın Yırca köyünde termik santral yapılacak diye 6 bin zeytin ağacının kesilmesi yüreğimi sızlattı.
'Ölmez ağacı' diye de adlandırılan zeytin ağacı kutsal olarak yorumlanır. Zeytin ağacının dalları barışın sembolüdür aynı zamanda. Zeytin ağacı sahipleri onları çocukları gibi sever, korur. Atalardan mirastır onlar için.
Yırca'daki termik santral inşaatı çalışmaları durduruldu durdurulmasına da olan 6 bin zeytin ağacına oldu. Köylüler şimdi yeni fidanlar ekiyor kesilen ağaçların yerine. Ama ürün alabilmeleri için en az 8-9 yıl beklenecek deniyor.
Şimdi de gelelim Mudanya'ya..
Bölgemizde poyraz rüzgarlarının okşayarak en kaliteli zeytini üreten yerdir. Ayrıca Mudanya Mütarekesi'nin yapıldığı tarihi ilçemiz zeytiniyle çok farklı şekilde ünleniyor.
Bu noktadan yola çıkarak Mudanya Belediye Başkanı Sayın Hayri Türkyılmaz'a bir önerim var.
İlçenin adeta bir sembolü haline gelen zeytin, yeniden oluşturulan, düzenlenen o güzelim sahil bandında sevimli bir 'zeytin anıtı' ile süslenmeli..
Bilindiği gibi hemen her ilçede, kentte orası ile özdeşleşen ürünlerin sembolik anıtları var. 
Örneğin Kütahya çiniciliği kent meydanında bir havuzun içindeki kocaman bir 'Alibaba' çini vazosu ile yansıtılıyor.
Denizli kent meydanında da 'Denizli Horozu' anıtı var.
Uzaklara gitmeyelim; gelin Bursa'ya ve Yıldırım ilçesinde yakın geçmişte yeni devreye giren Vişne Caddesi'ne konulan çok sevimli bir 'Vişne Anıtı' da var. Görün. Hayran olursunuz.
Mudanya'ya da bir dal üzerinde oluşmuş zeytin tanelerini yansıtan estetik yönüyle dikkat çekecek 'Zeytin Anıtı' yapılıp sahil şeridindeki geniş alana konulursa yerinde olmaz mı, Mudanya'ya yakışmaz mı Başkanım??.
Sn. Türkyılmaz'ın bu önerime ilgi göstereceğini umuyor ve 'Mudanya güzeli zeytin gözlü yar' şarkısına şirin ilçemizin zeytin gözlü, poyraz güzelleri için 'zeytinler kesilmesin Mudanya'da da güzel yar' diye mini bir ek yapmaktan kendimi alamıyorum.. 

Yeni kitaplar

ÖRDEĞİN YOLCULUĞU: Gerçek bir Pekin ördeği, şanssız tesadüfler sonucu, fırtınalı bir havada Çin'in doğu kıyısındaki bir gemiden denize düşen 30.000 oyuncak ördekçikle okyanusa sürüklenir. 
Bu sürükleniş sadece yıllar boyunca sürmekle kalmaz, Endonezya'dan Basra Körfezi'ne, Güney Kutbu'ndan İngiltere'ye uzanan bir yolculuğa dönüşür. Bu yolculuk pek çok tehlike, olağanüstü duygular, korkular, sevgi ve umutla yaşanır. 
'Bir Pekin Ördeğinin Tam 15 Yıl 5 Ay Süren Yolculuğu' isimli eser, Yunanistan'ın Devlet Çocuk Edebiyatı ödülünü alan yazar Vassilis Papatheodorou'nun bir eseri. Fulya Koçak'ın çevirisini yaptığı ilginç çocuk romanını Petros Bouloumpasis çok güzel resimlerle süslemiş. 
Çocuklarınızın ilgisini çekecek 112 sayfalık kitap 'Kelime Yayınları' tarafından piyasada.

Öğretmenler için
hazırlanıyorlar


Nilüfer Belediyesi'nin verdiği konserleriyle hayranlık toplayan başarılı sanat ekiplerinden Türk Halk Müziği Korosu 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle eğitim ordumuzun kahramanı olan öğretmenlerimiz için özel bir konser hazırlıyor.
Nazım Hikmet Kültürevi'nde saat 20.30'da başlayacak olan büyük ve anlamlı konserde buram buram Anadolu kokan çeşitli yörelerden derlenmiş birbirinden güzel türküler öğretmenlerimiz için yorumlanacak.
26 Kasım gecesi de Fethiye Kültür Merkezi'nde ünlü şarkıcı Levent Yüksel ve orkestrasının bir konseri var.

Güzel sözler

* - "Demliğin burnu bardağa eğilmek ihtiyacındadır." -  Mevlana

* - "Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür. Hayal gücü ise her yere. " - Albert Einstein  

* - "Senin sessizliğini anlamayan, muhtemelen senin sözlerini de anlamaz. " - Elbert Hubbard  

* - "En kötü yalnızlık, kendinle barışık olmamaktır. " - Mark Twain 

* - "Eşeğe haddinden fazla değer verirsen kendini yarış atı zanneder.."
 (Teşekkürler 
Altay ERGENE)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.