Hava Durumu

Bayram sofralarına aman dikkat edin!..

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2018 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2018 08:12

"Bugün bayram/Erken kalkın çocuklar.." şarkısını söylemeye iki gün kaldı. Evet önümüz bayram.. Kurban Bayramınızı en iyi dileklerimle kutluyorum değerli okurlar.
Tüm aile bireyleriniz, dostlarınız ve yakınlarınızla sağlık, sıhhat, mutluluk, huzur ve barış dolu günlerde daha nice bayramlara.
Bayram sofraları için diyetisyen Berna Ertuğ'un et ağırlıklı, zengin içerikli ve lezzetli sofralar için uyarıları var.
Tüm aileyi bir araya getiren, yüksek kalorili öğle ve akşam yemekleriyle donatılmış sofralar için Ertuğ şunları söylüyor:
"Kurban Bayramı, yeme alışkanlığını değiştirebilir. Kronik hastalıkları olanlara risk oluşabilr.
Özellikle; kalp, hipertansiyon, diyabet ile gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkları olanlar, et ve tatlı tüketimine bağlı olarak şikayetler yaşayabilir. Hava sıcaklığının yüksek olduğu bu dönem bayram süresince beslenme kurallarına uyulması çok önemli.
Et tüketiminin artmasına bağlı olarak bazı sağlık sorunları da olabilir. Ya da kırmızı etteki yüksek oranda doymuş yağ, kandaki kolesterolü yükseltip koroner kalp hastalıkları riskini artırır. Dolayısıyla et tüketim miktarında dikkat gerek. Öğünlerde 60-90 gramı aşmayacak 2-3 köfte büyüklükte et tüketmek günlük gereksinimi karşılar.
Ayrıca etin besleyici özelliğinden maksimum oranda yararlanmak ve bağırsak sağlığını düzenlemek için et yanında çeşitli besin öğelerinin bir arada bulunduğu seçenekler oluşturulmalı. Sebzeler, tahıllar ile süt ve süt ürünleri etle birlikte tüketilmeli, bunlar unutulmamalı.."
Afiyet olsun efendim. Gönlünüzce nice bayramlara, sağlıklı sofralara.

En hafif tatlı: Kadayıflı muhallebi

Ana yazımızdaki et ağırlıklı bayram sofraları uyarıları sonrası diyetisyen Aslıhan Altuntaş'ın da önemli görüşleri var. Özetle paylaşıyorum:
"Et ve tatlı tüketiminin arttığı Kurban Bayramı, kalp- damar, diyabet, böbrek ve hipertansiyon hastaları için riskli olabiliyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların çok dikkatli olmaları gerek. Sağlıklı bir vücuda sahip olanlar da bayramda beslenmeye dikkat etmeli. Bayramda tatlı tüketimine dikkat etmek şart.
Bayram sabahı kahvaltıda pekmez, bal, reçele yüklenmeyin
Bol sebzeli, az yağlı peynir ve tahıllı ekmek ile yapılan kahvaltı bayrama sağlıklı başlanmasına yardım eder. Bol şerbetli ve hamurlu tatlılar yüksek karbonhidrat içeriğiyle bolca kalori de içerir. Sıcaklıkların yüksek olması da tatlı yanında asitli içecek, limonata, şerbet ikramına yol açar. Bunların tüketimi vücut balansını bozar, şekeri yükseltir ve kilo artışına neden olur.
Kurban Bayramı'nda en hafif tatlı: Kadayıflı muhallebidir."

Kurban etini dinlendirin

Bir uyarı da Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayyar'dan geldi.
Tayyar kurban etinin hemen pişirilerek yenmemesi gerektiğini söyledi ve "Kurbanı kesip hemen etiyle kahvaltı yapmayın. Hijyenik şekilde kesilen etin hemen soğuk zincire alınması gerek. Etin tüketilebilmesi için dinlenmesi ve olgunlaşması lazım. Aksi halde olumsuz etkileri olabilir" diyor.

Yeni çıkan bir kitap

'ANILARIN İZİNDE BÜYÜKADA'YA YOLCULUK:- Küçük yaşlardan beri Büyükada'da yaşayan yazar Nazan Sümer Akpınar, çok sevdiği Büyükada ile ilgili anılarını ve ilginç tarihi olayları 'Anıların İzinde Büyükada'ya Yolculuk' isimli kitabında bir araya getirdi.
Ünlü ressam Ayetullah Sümer'in kızı olan yazar, adaya özellikler kazandıran tarihi köşkler ve yalıların sahiplerini, adada yaşayan sanatçıları, M.Kemal Atatürk'ün 1928 yılında ilk kez adadaki Anadolu Kulübü'ne geldiğini, 1934 yılında da Rıza Şah Pehlevi'nin Ertuğrul Yatı ile adaya gelip faytonla çevre gezisi yaptığını akıcı bir dille anlatıyor.
Kitap, Adalar Kültür Derneği yayınları arasında.

Pazar neşesi

'KULAK':- "Adam, trafik kazası sonrası kulaklarını kaybetmiş. Uzun süren araştırmalarla iyi bir plastik cerrah bulup ameliyata girmiş.
Ameliyat sonrası bandajlar açılmış. Adam:
'Eyvah doktor-cuğum!. Bana kadın kulakları takmışsın!' diye bağırmaya başlamış.
'Kulak kulaktır! Kadını erkeği olmaz!' demiş doktor.
'Yanılıyorsun!' diye tepki göstermiş hasta. 'Her şeyi duyuyorum ama hiçbir şeyi anlamıyorum!."
(Teşekürler Güner T.)

Kısa bir tatil izni

Sevgili okurlarım;
Bugünden itibaren kısa bir bayram tatiline çıkıyorum.
Bayram sonrası yine bu köşedeyim. Yaşadığınız sorunlar ve dilekleri köşemize iletmeye lütfen devam edin. Sırasıyla yayınlayacağım.
Tekrar buluşabilme umuduyla, sorunlardan uzak günler ve hayırlı bayramlar diliyorum. E.Ö.

Güzel sözler

"Hayat yaşamayı, vefa hatırlamayı, dostluk paylaşmayı, bayramlar ise hatırlamayı bilenler için vardır."
"Öyle bir bayram gülüşü savur ki göklere, içten ve samimi olsun. Gözyaşları bile gülücüklere çevrilsin."
"Bayramlar, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barışıp kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir."
(Derleyen Ali CANER'e teşekkürler)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.