Hava Durumu

Bir beyaz piyano öyküsü

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2016 04:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2016 04:56
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, İdil Biret ile geçen perşembe Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, Merinos’ta, yeni sezona muhteşem bir başlangıç yaptı.
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası eşliğindeki açılışta dünyaca ünlü piyano sanatçısı İdil Biret’in performansı müzikseverleri resmen büyüledi..
Şef İbrahim Yazıcı yönetiminde İdil Biret’in solistliğinde gerçekleşen konserde; L.v. Beethoven, P.İ. Çaykovski ve A. Dvorak’ın eserleri icra edildi.
Yeni sezon hayırlı uğurlu olsun derken biraz geçmiş yıllara dönelim sevgili okurlarım.
İdil Biret’i Bursalılar ilk kez 1970’li yılların başlarında Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nda tanıdı..
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın ‘pilot bölge konserleri’ kapsamında gerçekleşen etkinlikte klasik müziği çok iyi bilen (!) ve papyon takıp konsere gelen bazı izleyiciler eserin ortasında parça bitti sanıp ayağa kalkarak bravo diye bağırmış alkışlamışlardı. 



Bunun üzerine orkestra şefi seyirciye dönüp eliyle kibar bir hareketle henüz parçanın bitmediğini belirtmiş, İdil Biret’de siyah beyaz tuşlar üzerinde harikalar yaratırken gülümsemekten kendini alamamıştı..
Harika çocuk İdil Biret’in ikinci Bursa konseri Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde oldu. Galeri derneği, sanatçılar ve işadamlarının katkılarıyla alınan bembeyaz piyanonun açılışı da altın anahtarıyla o konserde İdil Biret tarafından yapılmıştı.
Çok değerli beyaz piyano daha sonra ortadan kayboldu!.. Galerideki sanat etkinlikleri yoğunluğunu yitirirken piyanoyu da ara ki bulasın..
Piyanonun izini sürdük. Uludağ Üniversitesi Eğitim Faktültesi Müzik Eğitimi bölümüne verildiği söylendi. Daha sonra da piyanonun Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Merinos’a gönderildiği söylendi ama gerçek hangisidir bilemiyorum? Çünkü maalesef resmi bir bilgilendirme alamadım.
Harika çocuklar yasasıyla yurt dışına piyano eğitimine gönderilen Biret, sonraki dönemlerde Bursa’da yine konserler verdi. 
Ama bu konserlerde eser bitti sanıp ayağa kalkarak, bravo yaşa diye alkış tutan çok bilmiş (!) kimseler yok artık. Bu da bir gelişme.. Ne güzel.. 

Güzel sözler

*- “Para ve insan arasındaki karşılıklı ilişki şöyledir: İnsan paranın sahtesini yapar, para da insanın.” - Benjamin FRANKLİN
*- Susarak kazandığın değeri, boş konuşarak harcama..” 
*- “Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.” - GRANGE
*- “Gençlikte günler kısa yollar uzun, yaşlılıkta ise yollar kısa, günler uzundur.” - PANİN  
(Teşekkürler Can YAYCIOĞLU)

Müzikseverlerin sabah kahvaltısı

İdil Biret’ten sonra bir müzik haberi daha verelim..
Bursa’da bir avuç müzik sevdalısının bir araya geldiği Dünya Müziği Derneği’nin geleneksel pazar kahvaltısı yarın gerçekleştirilecek.
Saat 10:00’dan itibaren zengin açık büfesi ile ünlü Wamtes Tesisleri’nin Çello restoranında gerçekleştirilecek kahvaltıda müzikseverler yeni sezona merhaba diyecekler. Sezon başlangıcı olan bu kahvaltıya derneğin tüm koristleri ve müzikseverler davetli..
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.