Hava Durumu

Bursa Mevlevihanesi’nin durumu

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2012 00:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2012 00:48
 "Bursa'yı Bursa yapan dinamiklerden biri de hiç şüphesiz ruhani yapısı. Daha Osmanlı buralara girmeden, doğudan gelen İslam misyonerler; dervişler, abdallar, yarenler vb. çevrede konuşlanıp yeni fetihlere zemin hazırlamışlar; sular durulunca ulema sınıfı da gelip teşkilatlanmaya başlamış, dini altyapıyı hazırlamış. Bunlardan biri de hiç şüphesiz mevlevi dervişleri.
Tarihi kaynaklara göre Bursa'da son dönem mevlevihane tesisleri, Pınarbaşı Mezarlığı karşısında surdibindeki Osmangazi İlköğretim Okulu doğusunda, bugünkü sudeposu sahasında. 1891’de Vali Mahmut Celaleddin Paşa zamanında yaptırılan Semahane 20x20 m. ölçüsünde ve 7 m. yüksekliğinde asma katlı, ahşap karkas-bağdadi tarzında inşa edilmiş olup, ortasında 16 direk üzerine oturmuş gizli kubbeli ve üzeri kiremit kaplı ahşap çatı ile örtülmüş idi.
Ampir üsluplu yapı, İstanbul-Eyüp Bahariye ve Galata Mevlevihaneleri'ne benziyordu.
Bu bilgiler, foto ve röleve çalışmaları İst. Anıtlar Y. Kur. Şb Md. Ali Saim Ülgen'in 27.04.1953 tarihli raporunda var. Tekke ve zaviyelerin kaldırılmasıyla 1925 sonrası semahane bir süre mahalle mescidi sonra karakol, depo ve hatta at ahırı olmuş.
1950'lerde birkaç yıl Balkan Muhacirleri konaklama yeri olduğu da A. Gabriel'in kitabında var.
30.4.1953'te Vakıflar Gen Md. Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan mailiinhidam durumlu yapı için yıkım izni istemiş, türbe dışı yapılar yıkılıp buraya 2000 m3 hacimli gömme su deposu yapılmış.
Bugün yalnızca 15 yatır barındıran bir türbenin olduğu saha ziyarete kapalı, bakımsız ve perişan.
Semahanenin yeniden yapımı su deposu sebep gösterilip engellendi.
Ata yadigarı eserin ihyası, özellikle türbenin de yıkılıp geleneksel mimarimize uygun yapımı aslında 600-700 bin liralık iş. Yol kenarına çekilip yapılabilecek olan müze-semahane bölgedeki karanlık ölüm sessizliğini giderecek, türbede ebedi uykudakilerin ruhu şad olacaktır.
Yandaki Osmangazi İlköğretim Okulu yan tesisleri ile Kalenderhane'nin de modernize edilebileceği operasyon, bugünlerde çalışmalar yapılan iç ve dış surlara da anlam kazandırır. Dış sur kapısından batıya, bayram yerine giderken sağda ihya edilmiş Mevlevihane müzesi ve ziyarete açık türbe ile Kalenderhane kitaplığı; Osmangazi İlköğretim ve Pınarbaşı Mesireliği bütünleşecek, karşıdaki mezarlık duvarı da elden geçirilirse bölge tarihine uygun bir görünüme kavuşacaktır.
Osmangazi ve Büyükşehir neler yapmadı ki şimdiye dek, bu işe de el atılır umudundayım."
Erdoğan EMRE / BB Tarihi ve Kültürel Miras Çalışma Grubu


BUSKİ acaba unuttu mu?
"Çelikpalas köşesindeki Atatürk Müzesi yanından Vali Köşkü ve Hamzabey - Muradiye'ye çıkış yönünde epey sıkıntılı bir rögar kapağı çökmesi mevcut. Buradan geçerken araçlarımızı olumsuz şekilde etkiliyor. Lastikler ve amortisörler bozuluyor. Bu cadde trafiği de ağır, çok araç geçiyor. Kent içinde birçok yerde arızalı rögar kapakları yeniden düzenlendi, sorun kalmadı ama burası acaba unutuldu mu?. BUSKİ'nin dikkatine saygıyla sunarız."
Semt sakinleri adına
Murat Galip MERCAN


Su ve bor meselesi
"TV'de bir firmanın 12 Avrupa ülkesine su ihraç reklamı var. Dünya tatlı su rezervlerinde Türkiye orta düzeyde. Avrupa'da içilecek su bakımından 32 ülke genelde iyi. Araştırmaya göre 2060'ta bir komşu ülkeyle su yüzünden savaş çıkacakmış. 1975'te Birleşik Arap Devleti bize 1 litre içme suyuna 1 litre ham petrol verelim dedi. Türkiye tankerle içme suyu göndermek istedi. Onlar damacana ile istediler. O günkü teknolojiyle damacana yapamayınca anlaşma olmadı.
Enerji Bakanımız BOR madenleri için 'özelleştirmeyeceğiz, satmayacağiz BOR madenlerinden devletin şu anda büyük bir geliri yok ama BOR'un statajik önemi var' dedi.
Tatlı suya da bu önemi vermeliyiz. Bizden daha fazla tatlı suyu olan bir ülke bizden su alıyorsa bunda bir gariplik var. Kaynak suyu ödüllü A+ suyu dış ülkelere satmak ülkenin ne kadar çıkarınadır? Kaynak suları elbet bir yüzyılda bitecek. Peki, ya sonra Avrupa bize satar mı dersiniz?."
Adının açıklanmasını istemeyen bir okur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.