Hava Durumu

Bursa politikasından elli yıllık anılar!..

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2015 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2015 08:07
Avukat Ertuğrul Mat, Bursa'da bir dönemlerin en çok satan gazetesi Millet'te  patronumdu. 
Her yazısı büyük ses getirirdi. Adalet Partisi 14. Dönem Bursa Milletvekili olarak parlamentoda da bulundu.
Siyasi yaşamını noktaladıktan sonra Bursa ile bağlarını koparmadı. Dostlarını ziyarete geldiğinde biz eski çalışanlarıyla da birkaç akşam yemeğinde bir arada olduk. (Bu fotoğraf, Bursa'ya son gelişinde çekilmişti)
'Anılarımı yazacağım' diyen ve Bursa Şehir Kütüphanesi'nde günler boyu araştırmalar yapan Mat, geçenlerde kargoyla 'İstanbul ve Ankara Günleri' ile 'İstanbul Günleri' isimli iki ciltlik kitabını gönderdi.
'Demokrasi yolunda karınca misali' adını verdiği, ilginç anılarla dolu kitapları özenli bir baskıyla hazırlanmış.
Bursa ve Türkiye'deki siyasal olayları akıcı bir dille kaleme alan Mat Uludağ Üniversitesi'nin de kurucuları arasındaydı. Ancak üniversitenin kuruluş yıldönümlerinde hiç hatırlanmadığını belirtip kırgınlıklarını dile getirdi her fırsatta.. 
Gönderdiği kitapları nedeniyle kendisini aradım, kutladım.. Oldukça uzun bir görüşmemiz oldu. 
Telefonda alabildiğim notları özetliyorum:
***
"Kitaplarımda son elli yıldaki siyasal yaşamdan söz ettim. Bursalı politikacılar da var kitaplarda. 
Bursa'da 1962'de başlayan demokrasi yolculuğumun bir öyküsü yani. 27 Mayıs ihtilâli sonrası 1961 ve seçimlerden bugüne, demokrasiye ulaşmaya çalışıyoruz.
İnsanlar geçmişlerine projektör tutulmasından hoşlanmaz. Kendimden biliyorum. Bu yüzden geçmişteki son elli yıla tutulan projektörün aydınlattığı olayların, sadece bazı dostların veya bazı karşıtların çehresini değil; aynı zamanda, ayna karşısında gördüğüm çehrenin geçmişini de aydınlatıp, bana göstermesini istedim.
Politika sadece partiler arası bir kavga değil, aynı zamanda parti içi bir kavga. Bu yüzden değirmen gibi dost ve dostluk öğütür. Beraber yola çıktıklarınızla, bir gün yolun sonunda yarışmak mecburiyetinde kalır; kazanma ve daha öne geçme hırsıyla politikanın gereği gibi görünen şeyin, karakteriniz, ahlâki kurallarınız ve inançlarınız üzerinde ne kadar tahrip yarattığını görürsünüz.
Politikada yaşadıklarımı anlatırken bazı eski dostlara haksızlık yaptığım düşünülmemeli. 
Niyetim onların veya bazı karşıtlarımızın anılarını zedelemek değil. Çünkü anlatılan, politikacının kirliliği değil; politikanın insan karakterleri üzerindeki etkileri. 



Yarım asrı aşan süreçte Bursa'yı parlamentoda temsil etme şerefine 135 milletvekili ve 8 senatör ulaştı. Şimdilerde kaçı anımsanabiliyor?. 
Anımsananlar, iz bırakanlar bana göre, 1980 öncesinden İhsan Sabri Çağlayangil, Şeref Kayalar, Ahmet Türkel, Mehmet Turgut, Kasım Önadım, Cemal Külahlı, Barlas Küntay, Sadrettin Çanga, İbrahim Öktem... 1980 sonrasındaysa, Turhan Tayan, Cavit Çağlar, Mehmet  Gazioğlu, Abdülkadir Çenkçiler, Fethi Akkoç, Ertuğrul Yalçınbayır, Faruk Çelik, Bülent Arınç..
Politikada, hizip kavgaları dışında kalanlar, parti içi mücadele dengelerinin   neticesinde parlamentoya birkaç dönem gitme fırsatı bulur. Ama renksiz oldukları için de iz bırakmazlar. 
Az seçilenlerden bazıları da Kemal Paşazade'nin Yavuz Sultan Selim için söylediği gibi "ikindi güneşi gibi, ömürleri az, gölgeleri uzun" olanlar.
Malum:; tarih çok seçilenleri değil, iz bırakanları yazar.
"Ya sen?" dersen; bilmiyorum?.
Bazen kendi kendime, "Eğer parlamentodan ayrılmandan tam kırk yıl sonra, basın  senden söz ediyorsa" diye düşünüp mutlu oluyorum.  
***
Ertuğrul Mat'ın çarpıcı anılarıyla dolu her iki kitabı da siyaset ve Bursa politikasına ilgi duyanların okuması gereken ve çok titiz araştırmalar. Kitapları okurken Bursalı pek çok siyasi birden karşınıza çıkıveriyor ve o yılları anımsıyor, adeta yaşıyorsunuz..
'Kitaplarımı tarihe iz düşmek için yazdım. Bedelsiz olarak üniversitelere, Kültür Bakanlığı Kütüphaneleri'ne ve arzu eden okurlara gönderiyorum' diyen Mat'ın her iki kitabından da edinmek isteyenler ertugrulmat @gmail.com adresine istekte bulunabiliyor.
Kitapları edinmenizi ve okumanızı öneririm.

Güzel sözler

*- "İnsanın içinde olanlar, dışında anlam bulur." - ARİSTO
*- "Dostun üzüntüsüne acı duyabilirsin, bu kolay ama dostun başarısına sevinebilmek sağlam karakter gerektirir." - Oskar WİLDE
*- "Güneş ışığı lezzetlidir, yağmur yenileyici, rüzgar bizi diriltir, kar heyecanlandırır. Kötü hava yok ve sadece iyi hava çeşitleri vardır." - John RUSKİN
*- "Hiç kimseyi yalan söylediğini anlayacak kadar tanımak istemiyorum."
(Teşekkürler Ecz.Güzin UNGAN/Bodrum)

Cumartesi neşesi

Baba sormuş: "Tarih sınavın nasıl geçti oğlum?"
Çocuk: "Çok iyi geçmedi baba."
Baba: "Neden, çalışmadın mı?.
Çocuk: "Suç öğretmenindi. Çünkü ben doğmadan önceki olayları sordu hep." 
(Teşekkürler Can SOMER)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.