Hava Durumu

Fidan Han kapısı ve bir canlı tarih!..

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2017 04:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2017 04:53

Mutlu pazarlar sevgili okurlarım..
Turizm kenti Bursa'nın tarihi değerleri arasında Kapalıçarşı ve çevresindeki tarihi hanların yeri farklıdır.
Asırlardır Bursamız'ın ticari yaşamında odak noktası olan Kapalıçarşı'nın yakın çevresindeki Fidan Han sadece tekstil ağırlıklı ticari yönden değil, yıllar yılı kentin yakın çevresinden getirilen her tür meyve ağacı fidanlarının da satışında önemli bir merkez olmuştur.

Bu tarihi hanın hemen giriş kapısı kenarında önü tamamen açık, minicik bir dükkanda Kapalıçarşı'nın adeta canlı tarihi sayılan 'Tülbentçi Sami Amca' yarım asrı aşkın bir zamandır rengarenk allı-güllü has Bursa işi tülbentler ve bu ilginç kumaşla üretilmiş yazlık giysiler, etrafı el emeği göz nuru ile oyalanmış yemeniler, namaz örtüleri satarken Türk el sanatlarında farklı bir yeri olan pamuk tülbent kumaşını da yerli-yabancı turistlere tanıtıyor.
51 yıldan bu yana Fidan Han'ın giriş kapısında aynı işi yapmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen ve çevre esnafı ve müşterilerinin 'Tülbentçi Amca' diye tanıdığı Sami Almazoğlu'nun ünlü müşterileri de var.
Bunlar arasında Selda Alkor, Perran Kutman gibi sanatçıların yanı sıra, Faruk Saraç Moda Okulu'na geldiğinde Tülbentçi Sami Amca'ya uğrayıp alışveriş etmeden geçmeyen modacı Cemil İpekçi de var. Ve has Bursa işi tülbent bezlerini topuyla alıp arkadaşlarının annelerine paylaştırıp armağan eden Perran Kutman'ın yanı sıra Selda Alkor da tüm yazlık giysilerinin kumaşlarını buradan seçiyor.
Modacı Cemil İpekçi ise her yıl yaz yaklaşırken aldığı rengarenk, top top has Bursa işi tülbentlerle ürettiği yazlık giysileri Bodrum'da satışa çıkarıyor.
Sami Almazoğlu, ayrıca Kapalıçarşı'nın adeta canlı tarihi.. Gelmiş geçmiş pek çok işyeri sahibini ve Kapalıçarşı'da yaşanan acı-tatlı olayların anılarıyla oluşan tatlı sohbet- lere de imza atıyor.

Kapalıçarşı'da o meslek de bitiyor!

Pazar yazılarımızı tarihi Kapalıçarşı ve çevresinden açmışken bunun paralelinde yayınlanan bir kitaptan da söz edelim:
Yrd. Doç. Dr. Fatoş Altınbaş Sarıgül hazırladığı "Bir Dönüşüm Hikayesi-El Yapımı Mücevherat Ustaları" kitabında "Kapalıçarşı'daki el yapımı mücevher ustaları, kendileriyle birlikte, mesleklerini de tarihin tamamlanmış sayfaları arasına kapatıyor" diyor.

Sarıgül, "Kapalıçarşı'daki el yapımı mücevher ustalarının, sermaye odaklı üretim yapan mücevher üreticileri karşısında fiyat rekabetine girişemediklerini, ürettikleri sanatsal tasarımlarını yetersiz sermayeleri yüzünden duyuramadıklarını, uluslararası fuarlara katılamadıklarını, yurtiçinde pazarlayamadıklarını, müşteri ilgisini uyandıracak şekilde paketleyerek birer piyasa ürünü olarak konumlandıramadıklarını bulguladım. Sanatçı bakış açısı ile işadamı bakış açılarının bir araya gelmediği bu mücevher üreticileri, Türkiye'nin bir dönemler taklit ürün üretme sevdasının da yaraladığı bir zümre olarak, bugün sanatlarının sonuna gelmiş gibi görünüyorlar" diye konuşuyor ve şunları ekliyor:
"Kapalıçarşı'nın mücevher ustaları, ekonomik kazançlarındaki gerileme nedeniyle artık el yapımı mücevher üretmek isteyen çıraklar da bulamıyor. Yüzlerce yıllık birikim, kendisini aktaracak yeni dimağlar arıyor fakat onlara kavuşamıyor. Türkiye'nin önemli bir kültürel zenginliğinin son temsilcileri olan Kapalıçarşı'daki el yapımı mücevher ustaları, kendileriyle birlikte, mesleklerini de tarihin tamamlanmış sayfaları arasına kapatıyor."

Yeni bir kitap

'KADINLAR SEVER HİKAYESİ OLAN ŞEYLERİ':- Erhan Sertbaş'ın yeni romanı "Kadınlar Sever Hikayesi Olan Şeyleri" Sola Yayınları etiketi ile okurlarıyla buluşuyor.
'Birisi size yalan söylediğinde, ona ne kadar yakın olduğunuz, ruhunuzda açılacak yaranın büyüklüğünü de belirliyor' diyen yazar Erhan Sertbaş'ın yalana inanmaya devam edilen süre içinde yalanın insanı sorgulaması üzerine kurguladığı romanı 'Kadınlar Sever Hikayesi Olan Şeyleri' akıcı bir dille yazılmış iddialı kitaplardan.

Garip ama gerçek

* 'Orman yangınları yokuş yukarı daha hızlı yayılır.'
* 'Çok fazla yerseniz duyma kaliteniz düşer..'
* 'Kürdan Amerikalılar'ın boğulmasında en fazla neden olan bir nesnedir.'
* 'Ne kadar soğuk bir odada uyursanız kötü rüyalar görme olasılığınız da o derece artar..'
Derleyen Ziya Nedim YILMAZ'a teşekkürler

Okurlarımın dikkatine

Değerli okurlarım,
Çeşitli sorunlarınız, dilekleriniz ve teşekkür mesajlarınızı ilgililere ulaştırmak için bu köşeye gönderdiğiniz e'mail, fotoğraf, faks ve telefon iletilerini geliş sırasına göre yayınlıyorum.
Önemli ricam; tüm iletilerin altında gerekirse size ulaşabilmek için ad-soyad ve tlf.no'larının bulunması.
Adınızın açıklanmasını istemeseniz bile bu bilgileri lütfen yazın ve 'adım yayınlanmasın' şeklinde bir not ekleyin.
İyi pazarlar..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.