Hava Durumu

‘Harika Çocuk’ İdil Biret Bursalılar’la!..

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2015 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2015 08:03
Gönlünüzce yaşayabileceğiniz bir cumartesi diliyorum sevgili okurlarım..
Bugünkü köşemiz, müzik ve kitap ağırlıklı.
Önce bir büyük konser müjdesi vereyim. Sonra da müzik üzerine yayınlanmış kitaplar ve bir fıkra köşemizi süsleyecek. 
Evet, sanat ve sanatçı kenti Bursa’da klasik müzik etkinliklerine bu gece yeni bir boyut daha eklenecek.
Yurtiçi ve dışında verdiği pek çok başarılı konserleri nedeniyle dünyaca ünlenen piyanistimiz İdil Biret bu gece Atatürk Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde saat 20.30’da Borusan Quarted Orkestrası eşliğinde müzikseverlerle birlikte olacak.
Çok küçük yaşlarda sergilediği müthiş yeteneği ile devlet tarafından çıkarılan ‘Harika Çocuklar’ yasası ile yurtdışına gönderilen ve müzik eğitimini tamamlayan piyanist Biret, Bursalılar’la ilk kez 1960’lı yılların sonlarında Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu’nda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın düzenlediği Bölge Konserleri’ne gelmiş ve konser sonrası dakikalarca ayakta alkışlanmıştı. 
Şehrimiz müzikseverleriyle ilk kez bu konserde buluşan, Biret 1980’li yıllarda da sanatseverlerin katkılarıyla alınarak Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ne armağan edilen çok değerli bir ‘beyaz piyano’nun altın kilidiyle açılma galasında bir konser vermiş ve çok büyük bir ilgi ile karşılanmıştı.



Piyanist İdil Biret ve Borusan Quarted Orkestrası’nın vereceği konser 2015 yılının Bursa’daki ilk büyük sanat etkinliği olarak anılarda yer alacak..

Feyha Çelenk 
başkan oldu


Bursa Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu’na çok uzun yıllar oyuncu, yönetmen ve müdürlük görevine getirilerek başarılı çalışmalar yapan ve emekliye ayrıldıktan sonra da Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun kurulmasında emekleri geçen tiyatro sanatçısı Feyha Çelenk çalışan meslek sahibi hanımların bir araya gelip son derece önemli sosyal aktiviteler sergilediği Bursa Soroptimist Kulübü Başkanlığı’na getirildi.
Sanatçı Çelenk ve kulüp üyesi hanımlar yeni çalışma sezonu için farklı bir ekinlik programı hazırlı-yorlar.
Sanatçı Çelenk’i tebrik ediyor başarılarının devamı ve kolaylıklar diliyorum.

Bravo sizlere
Demirkapılılar


“Demirkapı semtini bilir misiniz?. Hamzabey’in hemen üstünde, dağ yamacında bir semt. Müziğe aşık olan güzel sesli ve her tür enstrümanı başarıyla çalan sanatçılara sahip burası. 
Muradiye’deki Askerlik Şubesi BOİ durağından semte çıkmak böylesi şiddetli kış aylarında her babayiğidin harcı değil. Semt Uludağ’dan farksız..
Dimdik rampanın her tarafı buz. Üstelik rampa sonunda bir de okul ve yüz-lerce öğrenci var..
Pınarbaşı’ndan Demirkapı’ya ulaşan caddesi de aynı durumda. Her tarafı buz kaplı yollarda düşen, yuvarlanan çok insan, öğrenciler oluyor. Fakat gerekli ilgi gösterilmiyor nedense?!.
Bunu dikkate alan Demirkapı sakinleri, bakmışlar ki gerekli ilgi yok, yollar temizlenmediği için tehlike çok; buz kaplı yollara kül, toprak, vb. malzemeler sermişler.. Yeterki ayakları kayıp düşerek yaralanan insanlar, öğrenciler ve okula gidip gelen öğretmenler kayıp düşmesin diye.
İşte size duyarlılık adına güzel bir örnek.. 
Tüm ilgililerin kulaklarını çınlatarak size ‘Bravo Demirkapılılar.. Bu güzel hareketiniz adeta unutulmaz bir besteden farksız’ diyorum.

Yeni çıkan 
kitaplar


*- MÜZİKSEVERLERE:- İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. ve ünlü radyocu Michael Kuyucu iki yıldan bu yana üzerinde titizlikle çalıştığı ‘Türk müzik endüstrisinin sorunları’ adlı araştırmasını ‘Müzik Dünyasını Anlamak’ adlı kitabında topladı.
Müzik dünyamızda büyük bir boşluğu dolduracak olan kitap Zinde Yayıncılık tarafından çıktı.
...
*- IŞIK ve SEVGİYLE:- Bursalı ünlü sanatçı İlhan İrem ‘Güneş Ülkesinin Karanlık İnsanları’ isimli yeni bir kitabıyla okurlarıyla buluşuyor.
Kakitap’tan çıkan eserde kırk yılı aşkın bir zaman dilimi içinde daima zirvede kalan sanatçımız bugüne kadar, hikayelerini, denemelerini, şiirlerini içeren yedi kitap yayınladı..
İlhan İrem soyut resim çalışmalarından oluşan kişisel sergiler de açıyor.
Bugüne kadar on single, yirmidört uzunçalar yayınlayan sanatçı, yedi altın plağa da sahip.
Müziğinden yansıyan ileri anlatımlar, mistik, metafizik, tasavvufi çağrışımlarla çok özel izleyici kitlesine sahip İrem’in tüm üretimleri ‘ışık ve sevgiyle’ felsefesinde şekillenen bir evrensel sevgi ve yeniçağ öğretisinin izlerini taşıyor.

Güzel sözler

Müzik; yüreğinden gelen kelimelerin kitlelerle paylaşımıdır.
Müzik, kendimizden çok şey bulduğumuz parçalarda o anı yeniden yaşamaktır. 
Müzik, sözle ifade edilemeyen duyguların, notalar eşliğinde estetik anlatımıdır.
Müzik, beyin ve ruhun kesişim noktasıdır.
Müzik, ritimle insanı anlatma şeklidir..
Müzik aşk ve insan arasındaki duyguyu anlatır..

Cumartesi neşesi

“Berlin senfoni orkestrasının viola grup şefi ağlıyormuş. Maestro görmüş ve ‘ne oldu’ demiş? 
Adamcağız ‘çello grup şefi akor-dumu bozdu’ diye yakınmış. 
Maestro ‘akordunu yeniden yap’ deyince violacı cevap vermiş: 
‘Hangi tel bilmiyorum ki!..” 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.