Hava Durumu

İbrahim’in kahvesi Kozahan’ın simgesi

Yazının Giriş Tarihi: 16.08.2015 09:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.08.2015 09:39
İyi pazarlar sevgili okurlar..
Bursa’nın tarihi simgelerinden biri olan Kozahan’ın hemen yanında kalan İç Kozahan’a yolunuz düşerse havuzlu, minik meydana ayrı bir özellik ve güzellik kazandıran İbrahim Ulaş’ın ocağında közde pişmiş bir fincan nefis kahveyi de yudumlamanızı öne-ririm.
BESOB Başkanı Arif Tak’a ait İnci Kafe’de görevli çok efendi ve çalışkan elemanlardan İbrahim Ulaş bir süre önce patronuna yaptığı ‘burası tarihi bir yer, kahveyi de tarihi bir şölenle yapalım ustam’ önerisini Arif Tak’da olumlu bulmuş ve kafe önüne pırıl pırıl bir Osmanlı ocağı yaptırtıp koydurmuş. 
Şimdi her gün kırmızı kadifeden ve işlemelerle donatılmış cepkenli, fesli giysileri içinde tiryakilere nefis kahveler pişiriyor İbrahim ve yerli yabancı turist kameralarına da ‘İç Kozahan Hatırası’ pozlar veriyor. 
İbrahim, bakır cezvelere kahvesini koyup köz ateşine vurduktan sonra, ısıttığı sarı metalden, işlemeli fincan zarflarını müşterinin masasına götürüp bırakıyor. Az sonra da bol köpüklü kahveyi cezvesiyle servis yapıyor, sarı metal işlemeli zarfların içindeki fincana köpükleri kaçmadan özenle boşaltıyor..
Müşteri kahvesini yudumlarken de bu kez minik ve sevimli bir kap içinde nefis kokulu lokumları getirip bırakıyor masanıza..
İbrahim Uysal gi-rişimci gençliğin tipik bir örneği.
Önerisi sevgili patronunca da kabul edilmiş ve pırıl pırıl bir Osmanlı ocağı yaptırtan kahveci İbrahim, bunun kıymetini çok iyi biliyor. 
Her sabah ilk işi, oldukça büyük Osmanlı ocağını elindeki bezlerle uzun uzun silip tekrar parlatıyor, servise hazırlanıyor..
Kozahan ve iç Kozahan Bursa’nın tarihi değerleri ve simgeleri.
İç Kozahan’a farklı bir simge ekleyen de şimdi-lerde kahveci İbrahim..
Kahve tiryakilerine afiyet olsun diyelim ve eski bir türkümüzü tornistan edip noktayı ko-yalım:
“Kahve Yemen’den gelir/ Bülbül çemenden gelir../ İyi kahve isteyen İbrahim’e gidebilir..”



Sönmezalp için güzel bir gelişme

Geçen pazar bu köşede yayınladığım ‘Zirvede gözlem ve Hasip Sönmezalp’ başlıklı yazımda kendi imkanlarıyla yaptığı bir teleskopla ay, yıldızlar ve gökyüzü hareketlerini izleyen ve bu başarısıyla bir Amerikan dergisinden ‘Altın Çekiç’ ödülü kazanan rahmetli Hasip Sönmezalp hakkındaki yazım büyük ilgi gördü.
Hafta içinde Büyükşehir Bld. Bilim ve Teknoloji Merkezi yöneticileri de aradılar. Yazım üze-rine gerekli araştırmayı onlar da yapmışlar.
Önerim üzerine Hasip Sönmezalp ve kendi icadı olan teleskopla ilgili gerekli dokümanları toplayıp, Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde bir köşede bunları sergilemek istediklerini belirttiler.
Çok mutlu oldum.
Bu kentin yetiştirdiği bazı değerlere vefa göstermek ve onları unutmamak ne güzel.
Teşekkürler Bilim ve Teknoloji Merkezi yöneticileri..

Güzel sözler

 3“Peşlerinden gidebileceğiniz cesaretiniz varsa eğer; bütün rüyalarınız gün gelir gerçek olabilir..” 
HHH
3“Propaganda öylesine ilginç bir sanattır ki, insan başkasının ayağına basarken bile kendisi aaah çeker!.. 
HHH
3 “Gelecek için hayaller kurarken ve hatalarımıza üzülürken sahip olduğumuz tek şey, yani; şimdiki zaman avuçlarımızdan kaçar gider. Farkında bile olamayız..”
HHH
3“Vicdan, birinin bizi gözlediğini ihtar eden içimizdeki sestir..”
(Teşekkürler  Erol GÜRÇAY)

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.