Hava Durumu

İftarlardan sonra yürüyelim arkadaşlar

Yazının Giriş Tarihi: 11.06.2016 07:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.06.2016 07:36
Artan sıcakların kendini iyice hissettirdiği yaz mevsimine denk gelen ramazanı gönlünüzce geçirmeniz için Doç. Dr. İsmet Tamer sağlıklı oruç tutmanın püf noktalarına değiniyor.
Okurlarıma anımsatmakta yarar görüyorum: 
Tamer “yetişkin bir insan günde yaklaşık 3-4 litre sıvıya ihtiyaç duyar. Bunun yaklaşık % 40’ı yemekler ve meyve suyu, maden suyu, çay vb. diğer içeceklerle karşılanabilir Ama geri kalan yaklaşık 1,5 ila 2,5 litre arası miktarın doğrudan su olarak karşılanması gerek. Bu miktarı iftardan başlayıp sahura dek uyanık olunan her saatte 2-3 bardak su içecek         şekilde tamamlamalı” diyor. 


İftarda orucu hafif bir kahvaltı ya da çorba gibi sindirimi kolay gıdalarla açmak çok sağlıklı bir seçim diyen Tamer “uzun süren açlık sonrası hızlı şekilde çok miktarda besin tüketme alışkanlığı özellikle ramazanda çok yaygın. Oysa kahvaltı ve çorba ile orucu açtıktan sonra biraz bekleyip, özellikle günlük sıvı eksiğini su, taze meyve suları ya da ayran gibi sıvılarla gidermeye çalışmak daha mantıklı” diye ekliyor.
“İftardan 1-2 saat sonra yapılacak hafif bir yürüyüş hem sindirime yardımcı olur hem de kalp damar sağlığı için faydalı bir aktivitedir” diyen Doç. Dr.Tamer ayrıca “sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelen aylarda diyabet, kalp ve hipertansiyon hastaları ile hamile bayanların oruç tutma konusunda ısrarcı olmamaları, durumlarını mutlaka doktorları ile görüşmeleri şart” şeklinde konuşuyor.
Sağlıklı, huzurlu ve barış dolu günlerde daha nice hayırlı ramazanlara efendim.

Güzel sözler

‘Mutluyum!.. Çünkü yol yakınken dönüşlerim var. Huzuruma şaşırmayın!. Çünkü yarı yolda duranlardan, koşar adım gitmişliğim var. Kızmayın aşktan caymışlığıma. Benim karşıdan tanımama gibi bir özrüm var. Gelsin hayat bildiği gibi, elinde ne varsa hayata dair. Ötesi hiçbir şey ya da vesair. Gerisi misafir.’ - Mevlana

Haftanın şiiri

ÖZLEM:

“Ne söylesem yalan Aysel, yalan..
Gidişin acı geldi yaşardı gözlerim..
Saatin yelkovanı sen, akrebi ben,
Bir türlü ayrılamadım peşinden..”
Muvaffak İNAN

Yeni çıkan bir kitap

‘PALDIR KÜLDÜR’:

-
 ‘Mizah aklın sanatıdır. Kabak çekirdeği gibi eğlenilecek bir şey değildir’ diyen Aydın Boysan, İş Bankası Kültür Yayınları arasında yayınlanan yeni kitabı ‘Paldır Küldür’de toplumun her kesiminden ve hayvanlar aleminden hiç duyulmamış fıkraları bir araya getirmiş.  296 sayfalık kitapta yüzlerce ilginç fıkra bir arada.

Cumartesi neşesi

“İki akıl hastası bir gün tımarhaneden kaçmaya karar vermiş. 
Biri ötekine ‘Git bak bakalım duvarların üstündeki dikenli teller yüksek mi yoksa alçak mı?.. Eğer yüksekse altından kaçarız, alçaksa da üstünden atlar kaçar gideriz..” 
Diğeri gitmiş, bir süre sonra tekrar geri gelmiş ve arkadaşına şöyle demiş: “Ne yazık ki buradan kaçamayacağız arkadaşım.. Çünkü hiç dikenli tel yok!..” (Teşekkürler Bülent TOPAZ)

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.