Hava Durumu

Kentsel dönüşüm 'rantsal dönüşüm' olmamalıdır!..

Yazının Giriş Tarihi: 09.06.2017 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.06.2017 07:00

"1994 yılından beri Ataevler bölgesinde oturuyorum ve bölgenin gelişimini çok iyi biliyorum.
Zaman zaman yerel basınımızda Bursa'da ve özellikle de Nilüfer'de hızla yayılan kentsel dönüşüm çalışmalarına övgüyle yer veriliyor.
Konu hakkında bir vatandaş olarak ben de görüşlerimi sayfanızda paylaşmak istiyorum.
80'li yıllarda gecekondu önleme bölgesi olarak planlanmış bir mahalledir Ataevler. 4-5 katlı binaları, yeşil alanları, sosyal tesisleri ve eğitim kurumları ile güzel ve mutlu bir yaşam ortamı vardı buralarda.
Vardı diyorum çünkü hızla devam eden kentsel dönüşümle bölge yaşanmaz hale gelecek. Büyükşehir Bld.'nin verdiği 0.50 emsal artışı ile birlikte, mevcut 4-5 katlı binaların yerini 8-10 katlı binalar yapılmakta.

Basit bir örnek: Umut sitesinde 400 civarında daire varken, dönüşümle daire sayısı 900'e yakın olmakta. (Yükselen yeni binaların "estetiği" ortada).
Sakın kimse yanlış anlamasın. Bizler eski çürük binaların yıkılıp yerine sağlam ve çağdaş binaların yapılmasına karşı değiliz. Bu konuda çıkarılan yasayı da destekliyoruz. Ancak yasanın uygulaması ayağında çok eksikliklerin olduğunu ancak gelecekte iş işten geçtikten sonra hep birlikte göreceğiz. Işin doğrusu vatandaşı sıkıntıya sokmadan uzun vadeli bir planlama ile, yapıların durumuna göre öncelik sırasını belirleyerek, makul sayılacak emsal artışı ile gerçek anlamda bir kentsel dönüşüm sağlanmalıydı. Şu an yapılan çalışmalar 'Rantsal dönüşüm' maalesef.
Vatandaşın düşüncesi de; benden para çıkmasın da, emsal kaç olursa olsun. Ancak şu göz ardı ediliyor:
Mutlu olmak için sadece binaların sağlam ve modern olması yetmez. Her vatandaş için yeterince sosyal yaşam alanları, yollar, okullar, yeşil alan vs. gibi unsurlara da ihtiyaç var. Yıllar önce 17-18 bin nüfusa göre planlanmış olan Ataevler 30-32 bin nüfusu nasıl kaldırır?
Önemli sorun da bu zaten. Bunu anlamak için illa da yaşanmaz olduğunu görmemiz mi gerek? Aslında Bursa'da acı örnekleri var bunun. Altıparmak ve Çarşamba bölgelerine bakın. İnsanlar oralardan taşındı. Neden, çünkü oralarda yaşam zorlaştı; onun için. Benden söylemesi."

Şazi ÇAVUŞOĞLU

*AVM'ler yeni yaşam merkezi

"Günümüzde alışveriş merkezleri artık hayatın bir parçası. Yok saymak olmaz. Anne babalar çocuklarıyla kış ayları başta olmak üzere vakit geçirmek için de AVM'lere gittiklerini belirtiyorlar.
Aslında ebeveynler AVM'de gezerken çocuklarını adeta sürüklüyor. Ebeveynler de haklı. Kış günü kapalı mekanda her şey var. WC'den yiyecek içecek yerlerine kadar her şey.
Başka yerlerde temiz bir wc bile bulunamıyor. Arabayla gelse arabasını koyacak otoparkları da var. Ana ulaşım güzergahları üzerinde kurulu. Yazın gidecek yerler şehrimizde çok. Kış için de bu tarz mekanlara ihtiyaç var.

Örneğin; İstanbul'da Askeri Müze var. Belli bir saatte mehter konseri oluyor. Bir gününüzü burada geçirebiliyorsunuz. Nilüfer Balat'ta hızlı tren istasyonu da yapılacak. Bu bölge, Çevre Yolu'na ve Mudanya iskelelerine ulaşan yol üzerinde.
Balat'ta Nilüfer Bld.'nin Arasta isimli bir projesi olduğunu biliyorum. Mudanya Yolu üzerinde Nilüfer ve Büyükşehir Bld. ile diğer kurumların kış aylarında da hem Bursa'da yaşayanların hem de şehir dışından gelenlerin vakit geçireceği, kültürel faaliyetlerin olduğu bir mekana ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.
İyi dileklerimle."

Özgür ER

*Yıldırım'ın duyarlılığı

"07/06/2017 tarihli köşenizde yayımlanan "Yıkılan Yerler Çöplük Olmasın" başlıklı, Bahçelievler 1000 Konutlar'da yıktırılan Polis Blokları'nda bulunan hafriyat atıklarının temizlenmesini talep eden okurun şikâyeti Belediyemiz Temizlik İşleri Müdürlüğü'nce incelenmiştir.
Ve yazıda işaret edilen yerde gerekli temizlik çalışması ivedilikle yapılmıştır.

Bilgilerinize sunarız."
Yıldırım Bld.Basın Yayın Halkla İlşk.Md.

*Trafik için bir öneri!.

"Trafiğin çözümü için master plan yapacak değilim bu yazımda.. Gerçi yapılanlar da çözüm olmuyor zaten. Bunun sebebi sahada yeterince çalışılmama, yeterli gözlem ve ölçüm yapılmamış denebilir.
Benim iki önerim var:
FSM-Bağlarbaşı girişinin gidiş-geliş yönünde birer şerit otopark yeri olmuş. Cadde tek şeride düşüyor ve neredeyse günün her saatinde trafiği olumsuz etkiliyor. Tabii ki etrafta ne trafik zabıtası var, ne de trafik polisi.
Aynı şekilde Fethiye-Organize Sanayi bağlantısında yoğunlaşma var. TIR'lar trafiği olumsuz etkiliyor. Oysa bu bağlantı yan yolları olan bir kavşağa dönüştürülebilir.
TEK ve TIR parkının küçük bir bölümünün kamulaştırılması yeterli. Fethiye tarafında da geliş ve gidiş yolları için yeterli yer var.
Yetkililerin dikkatlerine sunarım.."

Ekrem Hayri PEKER Kimya Mühendisi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.