Hava Durumu

Keyif için de ıhlamur için!..

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2016 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2016 08:09
Yeni yılın ilk pazar tatilinden merhaba..
Havalar soğudu. Nezle, grip kol geziyor. Aman kendinizi iyi koruyun.. Nezle, grip vb.hastalıklar bir geliyor ama sonra gitmek bilmiyor değerli okurlar.



Böylesi hastalıklarda vazgeçemediğimiz ıhlamur için Prof.Dr. Ekrem Ezik güzel bir uyarıda bulunuyor ve ‘ıhlamur içmek için hasta olmayı beklemeyin, Ihlamuru keyif çayı olarak da bol bol yudumlayın’ diyor ve şunları ekliyor: 
“Ihlamur genellikle aktar ve baharatçılarda satılır. Bu dükkânlarda çuval veya kutu içinde, “çiçek ıhlamur”, “ıhlamur”, “yaprak ıhlamur” gibi çeşitleri var. Çiçek ıhlamur, sadece çiçekleri taşır. ‘Ihlamur’ çiçek yaprağını da taşıyan çiçekler. ‘Yaprak ıhlamur’ ise ıhlamur ağacının yapraklarını bol miktarda taşıyan bir karışım. Yani; çiçek, çiçek yaprağı ve yapraklar beraberce bulunur. Ihlamur uzun süre bekletilirse, sarı rengi kırmızı olur, has kokusunu kaybeder. Bu, istenmeyen bir durumdur. Eğer yaprak taşıyan bir ıhlamursa ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı olur. Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yararlı etkisi, yapısındaki maddeler değiştiği için azalmış ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur.”
Ezik “ıhlamur keyif çayı olarak da içilmeli. Ihlamur içmek için hasta olmayı beklemeyin. Keyif çayı ıhlamur bilhassa akşamları stresi azaltır. Önemli olan ağır metal, pestisit artıkları ve mikroorganizma taşımayan ıhlamurun içilmesi. Poşet ıhlamuru bu yüzden tavsiye ederim” diye önemli bir noktaya da dikkat çekiyor.

Yeni çıkan kitaplar

‘HALK LOKANTALARI’:- Fotoğraf sanatçısı Rıza Erdeğirmenci uzun bir çalışma döneminden sonra birbirinden güzel görüntüleriyle halk lokantalarını tanıtan ilginç bir kikap hazırladı. Kitapta ayrıca Artun Ünsal, Umur Talu, Ali Esad Göksel ve Mehmet Yalçın gibi yazarların yeme içme dünyası ile ilgili ilginç yazıları da yer alıyor.
Kitap, Yapı Kredi Yayınları tarafından okurlara sunuluyor.  

‘TANZİMAT’: Ünlü tarihçi Halil İnalcık, İş Bankası Kültür Yayınları arasında çıkan ‘Tanzimat/Değişim Sürecinde Osmanlı İmparatorluğu’ isimli kitabında tanzimat fermanı, Osmanlı ve Türk modernleşmesini anlatıyor.
Anayasal tarihimizin başlangıcı olarak kabul edilen tanzimat fermanı, tarihe ilgi duyanlar için kitaplıklarında bulunması gereken bir eser.

Pazar neşesi     

YUMURTA: Evlerinin bahçesinde oynayan Kağan’a annesi seslenmiş.
“Oğlum tavuğu neden bağırtıp duruyorsun öyle, yazık değil mi?”
Kağan annesine hemen cevap vermiş:
“Kaynar su içirmeye çalışıyorum anneciğim..”
Annesi şaşırmış bu cevaba ve sormuş: “Neden oğlum neden kaynamış su?..”
Kağan annesine dönmüş ve bilgiç bir şekilde cevaplamış sorusunu:
‘İyi pişmiş yumurta yapsın diye anneciğim ben cıvık yumurtayı sevmiyorum...”

Güzel sözler

“Aklımızdaki insan yanımızda olsa hepimiz mutlu olurduk.” 

 “Kar taneleri ne güzel anlatıyor, birbirlerine zarar vermeden de yol almanın mümkün olduğunu.” 

“Ertelemek yaşamın mayasını kaçırır. Kızdıysan bağır, sevindiysen söyle, özlediysen arkasından koş. 

“Belki yağmura da gerek kalmazdı, insanlar bu kadar kirli olmasaydı.” 

“Aynı dili değil, ancak aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilirler.”

(Teşekkürler Göksel K.)
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.