Hava Durumu

Mavi ve yeşil yumurta!..

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2017 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2017 08:07

Mutlu pazarlar değerli okurlar.
Son zamanlarda market alışverişlerinde kalite açısından daha üstün olan 'yürüyen tavuk yumurtası' talepleri artarken artık yeşil ve mavi yumurta da üretiliyor. Ama şimdilerde sık sık rastlar mıyız bilemem yeşil ve mavisine de?.
UÜ.Karacabey Meslek Yüksekokulu'nun açtığı organik tarım programına öğrencilerden yoğun ilgi var. Program sayesinde öğrenciler hayvancılıktan doğal gıda üretimine kadar çeşitli alanlarda bilimsel eğitim alıyor.

İlçedeki meslek yüksekokulunda başlatılan organik tarım programı sayesinde öğrencilere farklı bir iş kapısı daha açıldı.
Program sayesinde bu alanda kendisini geliştirmek isteyen öğrencilerin teorik ve pratik eğitimler aldığını vurgulayan Karacabey MYO Öğr. Gör. Dr. Oya Girişgin, "Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu uygulama parsellerinde; Organik Tarım Bölümü öğrencileri uygulama derslerinde toprak hazırlıkları yaparak ekim dikim yapabiliyor. Bu parsellerde yazlık ve kışlık tüm sebzeler öğrencilerce yetiştirilebiliyor, yazın da isteyen öğrencilere staj yapma imkanı var. Uygulama parsellerinde tamamen yerli tohum kullanıyoruz" diyor.

Karacabey MYO Uygulama Kümesleri'nde; 75 adet jumbo japon bıldırcını, 1 çift Çin kazı, 15 adet Denizli horozu ve tavuğu, 5 çift etçi Fransız bresse, 2 çift brahman, 3 çift buff brahman, 3 çift japonesse, 10 adet aracouna tavuğu 2 adet horozu, 20 det civciv ve yarkası, 30 adet köy tavuğu, 50 adet broiler bulunuyor. Dr. Girişgin; "120 adet yumurta çıkış kapasiteli kuluçka makinemiz var. Günlük 10 adet mavi ve yeşil yumurta, 15 adet köy yumurtası elde ediyoruz. Süt ve besi hayvancılığı ile Laborant ve Veteriner Sağlık Program öğrencileri kümeslerde uygulama derslerinde hayvanların yetiştirilmesi, beslenmesi ve sağlık konularında uygulama yapıyor. Ayrıca, meslek yüksekokulumuzda 200 kök lavanta ve 25 kök Isparta yağlık gül bulunuyor" dedi.

*Harun Kolçak'ın kuş sevgisi..

Türk pop müziğinin en önemli seslerinden lirik tenor Harun Kolçak'ı da yitirdik.
'Gir Kanıma', 'Yanımda Kal' gibi şarkılarıyla unutulmazlık kazanan sanatçı sağlığında hayvan sevgisi ve özellikle kuşlara olan aşırı tutkusunu pek gündeme getirmemişti..
Babası aktör Eşref Kolçak ve annesi rahmetli Özcan Hanım'ı Kumla Büyük Kumtur Sitesi'ndeki yazlıklarında sık sık ziyarete geldiğinde bu tutkusunu bizzat kendisi anlatmıştı.
Aynı sitede yazlıkları olan Bursa Cumhuriyet eski Savcısı, avukat Turhan Olgaç ve eşi Sevim Olgaç ile kızları Özlem Güner'in sıcak bir yaz gecesinde evlerinde verdikleri davetin konukları arasındaydım.. Harun Kolçak'da gelmişti.

O güzel saatlere Olgaç Ailesi'nin örnek konukseverliği damga vururken nasıl oldu bilmiyorum; konu hayvanseverlik üzerinde yoğunlaşıvermişti..
Harun Kolçak, İstanbul'daki evinin bir odasını tamamen kuşlara tahsis ettiğini, odayı doğal bir ortama dö-nüştürmek için kurumuş ağaç dalları ile doldurduğunu ve onlarca kanaryasını burada beslediğini söylerken 'bunları yazabilir miyim?' soruma 'kimseler bilmez. Ben müzik adamıyım. Yazmasak iyi olur' demişti.
Ve aynı gece Harun Kolçak'ın Kumla'da olduğunu öğrenen müzik sevdalısı gençler, Olgaçlar'ın evinin bulunduğu siteye gelip oturduğumuz balkonun önünde Harun Kolçak'a yoğun tezahürat yapmıştı. Gözümün önünden gitmiyor.
Adeta kristal bir sese sahip ve çok sevilen bir sanatçıydı. Babası ve sevenlerinin acılarını paylaşıyorum.
Işıklar içinde olsun.

*Niye bu sevgisizlik?

"5 ay kadar önce bir evlat edindim.
'Evlat' diyorum.. Çünkü köpek sahibi insanlar beni çok iyi anlayacaktır. O benim köpeğim değil gerçekten ailemde bir üye ve evladım yerinde.
Biz insanlar gibi onların da doğal ihtiyaçları var.
Elimde bir poşet ile sokağa çıkıyorum yavrumun ihtiyaçlarını karşılarken çevreyi temiz tutmak için..

Fakat beş aydır bazı insanlardan yemediğim hakaret, görmediğim öfke kalmadı. Bu öfke neden? Benim yavrum sokağa ihtiyaç gideriyor yapıyor diye.
Oysa ki ben ve çoğu köpek sahibi insanlar temizler oluşan pisliği. Benim evladıma o iğrenç ve öfke dolu bakışlardan o kadar midem bulanıyor ki...
Onları sevmiyor olabilirsiniz bunu çok net anlayabiliyorum. Ama niye bu sevgisizlik?. Onları da Allah yaratmadı mı?
Gökten zembil ile inmedi ya! Sizi biraz sevgiye davet ediyorum...

Ö.T.

*Yeni bir kitap

GÖÇMEN KUŞLAR GİBİ-ÜÇ KITA,BEŞ ÜLKE: Tatil günlerinizde okuyabileceğiniz güzel bir kitap.. Ürün Yayınları'ndan okurlarla buluşuyor.
30 yılı aşkın bir göç serüvenini içeren 'Göçmen Kuşlar Gibi-Üç Kıta-Baş Ülke' adlı eserde Hülya Evirgen Akçal eşi ve iki çocuğuyla yaşadığı yurtdışı anılarını paylaşıyor.
Eşinin görevi dolayısıyla Nürnberg, Bağdat, New York, Helsinki, Stuttgart ve Bişkek şehirlerinde 33 yıla yayılmış göç serüvenini anlatan yazar, samimi üslubu ve yalın diliyle okuyucuya keyifli bir anı kitabına imza atıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.