Hava Durumu

Musikimizin kilometre taşı Erdinç Çelikkol

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2019 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2019 07:51

Mutlu pazarlar,
Değerli okurlarım; sanat ve sanatçı kenti Bursa'da 600 küsur yıllık geçmişi olan tarihi 'gezek eğlenceleri'nde Türk sanat musikimizin en güzel eserleri bir arada söylenip unutulmaz saatlere imza atılırken yıllar yılı dostluk ve kardeşliğin en güzel örnekleri de sergilendi. Ve bu geleneksel eğlenceler çeşitli semtlerde yine aynı özellikleriyle devam ediyor.
Gezeklerde pekişen müzik sevgisi daha sonraki yıllarda 1946'da kurulan ve Bursa'daki ilk dernek olan Türk Musikisi Cemiyeti ile devam etti.
Ünlü sanatçılar bu dernekte yetişti. Ünlü besteciler, müzik adamları İstanbul'dan gelip gençlere ders verdi.
Cemiyet ilk kez Ünlü Cadde başında köhne bir binanın alt katındaydı. Sonra Setbaşı'ndaki bir iş merkezinin bodrum katına taşındı.
Cemiyet üyelerinin geleneksel konserleri Bursa sosyal yaşamında apayrı bir yer etti. Üyeler kendi olanaklarıyla yeni bir cemiyet merkezini de Yeşil Caddesi'nin arkasında Ahmet Sokak'ta bir apartmanın alt katını satın alarak gerçekleştirdi.
Çalışmalar orada sürerken Belediye Konservutuvarı devreyle girdi ve konservatuvar, önce Kültürpark ve sonra da Setbaşı'ndaki Şehir Kütüphanesi üst katında sürdü.


İşte Bursa'da Türk musikisinin gelişmesinde kilometre taşı sayılan ve bu konuda başrolde olan, yüzlerce besteye imza atan, eserlerinden tam 347 tanesi TRT repertuvarına giren Erdinç Çelikkol tüm bu oluşumların her kademesinde hocalık yaptı, binlerce genci yetiştirdi.
Geçenlerde Büyükşehir Bld. güzel bir vefa örneği göstererek onun onuruna bir gece düzenledi. Musikimizin duayen ismi Erdinç Çelikkol'a özel gece büyük ilgi gördü.
TKM'deki konserde Büyükşehir Bld. Başkanı Alinur Aktaş, Yerel Gündem Şube Müd. Mahmut Turunç, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Başlar, usta sanatçının ailesi ve sevenleri de vardı. İki bölümlük gecede koro, duayen isim Erdinç Çelikkol'un şefliğinde beraber ve solo şeklinde 'Hicaz Peşrevi' ve eserlerinden oluşan özel bir repertuvarlarla en güzel şarkıları keyifle seslendirdi.
Büyükşehir Bld. Başkanı Alinur Aktaş, Erdinç Çelikkol'la uzun yıllar beraber program yaptıklarını anlattırken Çelikkol'un beyefendi kişiliğiyle ön plana çıktığını söyledi ve usta isimle anılarını anlattı.
Konser sonunda Alinur Aktaş, Erdinç Çelikkol'la birlikte 'Eski Dostlar' şarkısını seslendirdi ve Çelikkol'a gecenin anısına çiçek sundu.
Daha nice yıllara Erdinç Hocam..
'Şarkılar seni söyler, dillerde nağme adın'..

İNTERNET VE ÇOCUKLARIMIZ

İnternet yaşamımızda büyük öneme sahip. İnternet, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi iletişim araçlarının bilgiye en hızlı şekilde ulaşmayı sağlamak, hoş zaman geçirmeyi sağlamak gibi olumlu yanlarının yanı sıra doğru şekilde kullanılmadığında çocuk ve ergenleri olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Figen Karaceylan Çakmakçı, 'İletişim araçlarının doğru şekilde kullanımını sağlamak için yetişkin denetimi gerekli. Yetişkin denetimi olmadan kullanıldığında, çocuklar ve ergenler yaşlarına ve gelişim düzeylerine uygun olmayan, öğrenmeye ve anlamaya hazır olmadıkları bilgi ve görüntüler ile karşılaşabilir ve bundan olumsuz etkilenebilirler'diyor."
Çakmakçı,ayrıca "bilinçsiz kullanımda internet ve bilgisayar çocuklarda, göz ve duruş bozuklukları, arkadaşlardan uzaklaşma, yüz yüze iletişim becerilerinin gerilemesi, sosyal gelişimin olumsuz yönde etkilenmesi, yaratıcılık ve problem çözme becerilerini olumsuz yönde etkiliyor'diye uylarıda bulunuyor.

YENİ BİR KİTAP

'İSTANBUL'UN ANTİKA TİPLERİ':- Yazar Mahmut Yesari'nin Can Yayınları tarafından çıkan kitabı 'İstanbul'un Antika Tipleri' isimli eser bu şehirde 20.yüzyıl içinde yaşayan birbirinden enteresan ve antika tiplerini konu ediyor.
İlginç palavracılar, dolandırıcılar, zamparalar, alemci mirasyedilerin ilginç yaşamlarını konu alan kitapta Mahmut Yesari'nin geçmişte çeşitli gazetelerin sayfalarında kalan bu yazıları mizahi bir dille okurlara sunuluyor.

PAZAR NEŞESİ

NORMAL İNSAN:- 'Adamın biri akıl hastanesini ziyarette 'insanın akıl hastanesine yatıp yatmayacağını nasıl belirliyorsunuz? diye sorar.
Doktor: "Bir küveti suyla doldururuz. Sonra hastaya üç sey veririz. Bir kaşık, bir fincan, ve bir kova. Sonra da kişiye küveti nasıl boşaltmayı tercih ettiğini sorarız. Peki siz ne yapardınız?"
Adam; "Anladım. normal insan kovayı tercih eder. Çünkü kova kaşık ve fincandan büyük."
Doktor "Hayır'der. 'Normal insan küvetin tıpasını çeker."
(Teşekkürler Fahir SADAK)

ÖZLÜ VE GÜZEL SÖZLER

"Güller, laleler, bütün çiçekler solar. Çelik ve demir kırılır ama sağlam dostluk ne solar ne de kırılır."- Nietzsche
"Güzel şey, hep iyi değil ama iyi bir şey her zaman güzel."- L'enclos
"Kral ol, köylü ol ama, dünyada en mutlusu evinde huzuru olandır." - Goethe
"Yalnız yaşamak; bünyesi alıngan, kırılgan ve esneklikten uzak kişiler için cezaların en ağırıdır." - José Saramago
"Anlaşılmak gibi bir derdimiz vardı. Ne zaman ki kendimizi anlatamadığımızı fark ettik; o an susmalar dostumuz oldu." - Hz. Mevlana
(Derleyen İlyas AKÇA'ya teşekkürler)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.