Hava Durumu

Sanlıkol, besteleri ve gazeliyle Amerika’da!.

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2016 08:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2016 08:40
Ankara’daki son olay nedeniyle yaşadığımız üzüntülü günlerden sonra hafta sonuna güzel bir haberle giriş yapalım sevgili okurlar.
     Dünya Müziği Derneği kurucularından Sn. Sezan Kaya’dan gelen bir mail beni çok gururlandırdı..
     Kısa bir süre önce vefat eden müzik sevdalısı Dr.Parkan Sanlıkol ile eşi piyano öğretmeni Fethiye Sanlıkol’un oğlu Mehmet Ali Sanlıkol Amerika’yı başarılı müziği ile fethetmek üzere. 
      Geçen yıl Grammy Müzik Ödülü adayı olan Türk bestekar Mehmet Ali Sanlıkol, 1 Nisan Cuma akşamı dünyanın en prestijli sahnelerinden biri olan Carnegie Hall’da sahne alıyor. Bu büyük sahnede ‘Harabat’ isimli bestesinin dünya prömiyerini yapacak olan Sanlıkol, eserinde Bektaşi dervişi Edip Harabi’nin bir gazeline de yer verecek.



     Sanlıkol, dünya prömiyerinin bir hafta sonrasında New York’lu müzikseverler için “Othello in the Seraglio” operasının New York prömiyerini gerçekleştirecek. Sanlıkol, bu eserinde, Shakespeare’in Otello’sunu 17 yy.’da bir Osmanlı Hadım Ağası  ‘Sümbül Ağa’ olarak sahneye aktarmış, “Othello in the Seraglio: The Tragedy of Sumbul the Black Eunuch”, “a coffehouse opera” ismiyle sergilenen oyun Shakespeare, Giraldi ve Reşad Ekrem Koçu’nun eserlerinden esinlenmiş. Opera 8 Nisan gecesi Brooklyn National Sawdust sahnesinde. 
Çok üst düzey müzik yapan Sanlıkol’un çalışmalarıyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz http://sanlikol.com/ adresinde. Bunu de belirtelim.
   
   Dünya Müziği Derneği’nde klasik batı müziğine ilgi duyanlar petekleşiyor. Sezan Hanım da müziksever bir ailenin kızı zaten. Derneğin kurulmasında büyük çabalar sarf etti. Babası rahmetli Reşat Özek, Askeri Lise’de müzik öğretmeniydi. Emekliliği sonrası Bursa’da ilk müzik mağazası (Şan Müzikevi) Basak Caddesi’nde açmıştı.
    Reşat Bey’in oğlu ruh ve sinir hastalıkları uzmanı Dr. Taner Özek de fotoğraf ve keman sanatçısıdır. Bursa SSK Hastanesi’ndeki görev yıllarında hastalarına keman çalarak başarılı tedaviler uygulamıştı.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler Sezan Hanım.  

Yeni çıkan bir kitap

70 YIL ÖNCEKİ BURSA: Edebiyatımızın ünlü ismi Ahmet Hamdi Tanpınar hayatının belli dönemlerinde yaşadığı beş şehri ziyaret edip edebiyatımızın unutulmaz denemelerini kaleme almıştı. 
     Ankara, İstanbul, Bursa, Konya ve Erzurum’la ilgili gözlemlerini içeren kitaplardan yola çıkan Alberto Manguel de bu eserlerin kılavuzluğunda aynı kentleri gezerek gözlemlerini ‘Tanpınar’ın İzinde Beş Şehir’ isimli kitapta topladı.
Yapı Kredi yayınları arasında raflara çıkan kitabı Kutlukhan Kutlu ve Sevin Okyay dilimize çevirdi.
     70 yıl öncesinin Bursa’sı ile günümüz Bursa’sı arasındaki farkın ilginç gözlemleri bu kitapta.

Güzel sözler

“Birileri arkanızdan konuşuyorsa onlardan ilerisiniz demektir.” - Anton ÇEHOV

En güzel intikam başarıdır. Seni sevmeyen herkesi üzer..” - Jacgues LACAN

Kendinizi haklı çıkarmak için cahillerle mücadele etmeyin.” - Hz.MEVLANA

(Teşekkürler Dinçer EMİR) 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.