Hava Durumu

Şenbursa'dan Bursalılar'a!..

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2014 08:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2014 08:28

Gönlünüzce bir hafta sonu dileklerimle merhaba sevgili okurlarım.
"Yüzenler yürüyenlerden çok daha uzun yaşıyor" başlığıyla elektronik posta kutuma düşen bu yazı başkentten geldi ve Yrd. Doç.Dr. Gamze Şenbursa imzasını taşıyor.

Bu sımsıcak günlerde sağlığımızı ilgilendiren ileti Sn. Şenbursa'dan gelince Bursalı yüzme sporuna gönül verenlere de hemen aktaralım.

Sn. Şenbursa'ya Bursa'dan teşekkürler:
"İster yavaş ister yarışma şeklindeki yüzmenin vücuda etkisi çok. Sadece kardiyovasküler sisteminizi geliştirmez, aynı zamanda yaş ile beraber vücudun zayıflaması nedeniyle oluşan hastalıkların (kalp gibi) riskini azaltır.
Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyrettiği şu günlerde, en eğlenceli egzersiz çeşidi olan yüzmenin faydaları şöyle:
* Kardiyo antrenmanları, koşma, yüzme gibi, kalori yakmanın ve vücudunuzun biçimli kalmasının en etkili yolu. Tek bir kusur var. Çok sert yüzeylerde koşmak belki ayak bileği, eklem ve kemiklerinize zarar verebilir. Yüzme kardio egzersizi yaprak kalori yakmanın ve vücudunuza daha nazik davranmanın bir başka biçimi. Çark çevirip, çok sert tekme bile atsanız suyun kaldırma kuvveti eklem, kemik ve bileklerinizin kötü bir şekilde yaralanmasını önler. Hatta yaralanma olduğunda bile, yüzme aynı zamanda yaralanma riskini azalttığı için rehabilitasyonda da rahatlıkla tercih edilir.
* Yüzme tüm vücudu çalıştıran bir egzersiz. Vücutta her bölgenin kalori harcamasına neden olur. İster serbest stil, ister kurbağalama yüzün, vücudunuzdaki tüm ana kas grupları çalışır. Yüzme aynı zamanda boyun, omuz, kol ve bacak esnekliği sağlar. Ek olarak koordinasyon, esneklik ve enduransı da geliştirir.
* Eğer mutsuz bir şekilde havuza girerseniz bile yüzme moralinizi yükseltir. Aynı zamanda fibromiyaljiden şikayetçi olan kadınlarda sinirlilik ve depresyonu azaltmaya yardım ettiği ve hamile kadınlarda mental sağlığı geliştirdiği de saptandı.
* Yüzme kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini azaltarak kardiovasküler sağlığı geliştiriyor. Araştırmalara göre yüzmek daha uzun yaşam sağlıyor. Güney Caroline Üniversitesinde Dr. Steven Blair'in yaptığı 32 yaşında 40 bin erkek üzerindeki çalışmada; yürüyenler ve sedanter yaşayanlar ile kıyaslandığında yüzücülerin ölüm yüzdesinin daha düşük olduğu görüldü. Yüzme akciğer fonksiyonlarını geliştirir, ilerleyen yaşlarda gelişen kemik ve eklemden kaynaklı hastalıkların riskini azaltır, kolesterol seviyesini düşürür ve kan basıncını azaltır. Eklem problemlerinden şikayet eden kişilerin su içinde yapacağı egzersizler, eklemdeki ağrı ve rahatsızlık hissinden kurtulmalarına yardımcı olur." - Yrd. Doç. Dr. Gamze ŞENBURSA

 

Köpek besleyen hayvanseverlere

Doğa ve çevre temizliğinde duyarlı okurum Melike Ayarcı köpek sahipleri için hayvanın dışkısını sokağa bırakmamaları ve temizlemelerinin yasal zorunluluk olması konusunda bir kampanya başlattı.
Uygar ülkelerdeki gibi dışkının sokakta bırakılmasının para cezasına çevrilerek, doğaya ve insana saygının öğrenilmesini amaçlayan kampanyayı Chang.Org sitesinden tüm duyarlı okurlarım imzalayabilirler.

 

Nuri Tike'den bir kitap

Kentimizin tanınmış ve sevilen iş adamlarından halı tüccarı Nuri Tike'nin yaşamını ve anılarını içeren bir kitap yazdığını duydum.
Kitap yayınlanmış ama hangi yayınevi hazırlamış ve nerede satılıyor öğrenemedim.
Doğrusu bu kitaptan edinmek isterim. Bilgilendirilme yapılırsa sevinir ve tüm okurlarımka da iletirim.
Kitapta çok ilginç bilgilerin olduğu kesin. Tebrikler Sn.Tike.


Kurtlar Vadisi ve 'yalan makinesi'

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, katıldığı bir programda üniversitenin hedefleri arasında dünyaya bilim ihraç etmek olduğunu ifade ederek, mevcut projeler ve AR-GE çalışmaları hakkında bilgi verirken 'yalan makinesi üretmek istiyoruz' demiş ve şunları eklemiş:
"Yasa çıktı. Dışarıdan yalan makinesi ithal edilecek. Biz bunu bir proje halinde hazırlıyoruz. Sunacağız. Yalan makinesini üretebilecek alt yapımız var. Hocalarımız var. Beyin bilgisayar arayüzü yazan elemanlarımız var. Yalan makinesini rahatlıkla yapabilecek durumdayız. Sadece Kurtlar Vadisi gibi dizilerde izlemeyeceğiz yalan makinesini, üreteceğiz.
Bunu üniversite olarak hedefliyoruz. Tabii projenin kabul görmesi lazım. Bunun için buna gönül veren kişiler lazım.
Proje gönül işidir aşk işidir. 7/24 bunu düşünmeyenler yapamaz".
Doğrusu ilginç bir haber. Bu makine üretilirse epeyce ilgi çeker gibi geliyor bana, siz ne dersiniz efendim?.

 

Cumartesi neşesi

KIZAMIK:- "Alo doktor bizim oğlan kızamık oldu.
'Biliyorum, dedi doktor. 'Dün sizin eve gidip muayene ettim, gerekli herşeyi söyledim, çocuğu kimseyle temas ettirmeyin...'
'Ama doktor bey, oğlan hizmetçiyi öpmüş bir kere..'
' Öyleyse hizmetçiyi de karantinaya almalı'
'Doktor bey, bir şey daha var, sonra hizmetçiyi ben de öpmüştüm..'
' Eyvah hastalık size de bulaşmış olabilir.'
' Sonra bir ara karımı da öptüm'
' Ne diyorsun beyefendi? Şimdi ben de kızamık olacağım demek!.." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.