Hava Durumu

Türk basketbolu ve Robenson Ahmet

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2014 08:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2014 08:58
Mutlu pazarlar..Bursa’da spor dünyası da sanat olayları kadar çok hareketli.
Çeşitli dallardaki müsabakalarla her sporseveri adeta paratoner gibi çekiyor açılan yeni salonlar.
Uluslararası turnuvalarda da kentimize gelen ünlü sporcuları izleme olanağı buluyoruz.
Tofaş Basketbol Takımı yakın geçmişte üstün başarılar sergilemişti. Koraç kupasında finali oynamıştı. Türkiye şampiyonluğunu da unutmamak lazım. Bursalılar’a basketbolu sevdiren bir ekip oldu her zaman.
Şimdilerde de uluslararası yeni bir turnuva gerçekleştirilecek Bursa’da.. Voleybol şampiyonası.
Basketbol ve voleybol birbirine benzemez ama kardeş sayılır.


Geçenlerde yıllar yılı notlar aldığım akıl defterlerimden birine bakıyordum. 
Türk basketbolu ve Ahmet Robenson’la ilgili notlar almışım. Göz atınca Amerika’dan Türkiye’ye basketbolu getiren bu Türk’le ilgili notlarımı paylaşmak istedim.
Basketbol Osmanlı’ya 1904’te gelmiş. 
Getirenler Amerikalılar. İlk maç kendi aralarında Robert Kolej öğretmenleri arasında yapılmış.
Galatasaray Lisesi beden eğitimi öğretmeni olan ve Türkiye’de ilk izci teşkilatını kuran Ahmet Robenson da bu maçı izlemiş. Etkilenmiş, öğrencilerine öğretmeye başlamış.  
Bu arada Galatasaray Lisesi’nde kurulan izci teşkilatının 41 öğrencisi gönüllü olarak katıldıkları Çanakkale Savaşları’nda şehit düşmüşler..
Robenson Hoca aynı zamanda sarı kırmızılı Galatasaray futbol takımının kaleciliğini de yapmış. 1926 yılında da kulübe başkan seçilmiş. İlk basket sahası ise daha sonra Galatasaray Lisesi’de kalın karton kutuların duvara asılıp pota haline getirilmesiyle oluşmuş. 
Ahmet Robenson basketbol kurallarını tüm detaylarıyla öğrenmek için Robert Kolej’e başvurmuş. Öğrenmiş de.
4 Nisan 1921’de ülkemizdeki ilk ciddi basketbol müsabakası yine Amerikalılar’la takım kaptanlığını Ahmet Robenson’un yaptığı Türk takımı arasında oynanmış. Yenilmiş ama yılmamışız..
Sonra Fenerbahçeliler sevdalanmış basketbola. Amerika’dan bir basket antrenörü getirmişler. İlk basketbol sahalarını da Kurbağalıdere bölgesindeki alanlarına kurmuş sarı kanaryalar..
İşte o günlerden bu günlere Türk basketbolu.
Ahmet Robenson’un temellerini attığı basketbolda başarıdan başarıya koşan ve Amerika’da en ünlü basketçiler arasına giren Mehmet Okur’u, Hidayet Türkoğlu’nu da unutmayalım. 
Ve günümüzde şimdi gencekik basketbolcular pota önlerinde mücade edip sayı kovalıyorlar.
Örneğin Bursalı merhum iş adamı Şükrü Şankaya Küçükler Basketbol Turnuvası da dün Anadolu Lisesi Spor Salonu’nda başladı.
Bu gencecik sporcular arasından da yeni Mehmet Okurlar’ın, Türkoğlular’ın çıkmayacağı ne malum.
Onlara da başarılar ve potaya attıkları her şutun sayı olmasını dilerim..

***

KAÇIRILMAYACAK BİR KONSER VAR

Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Türk Sanat Müziği Bölümü, 2014 - 2015 sanat sezonunu usta sanatçı, besteci ve yorumcu Zekai Tunca’nın konuk olacağı muhteşem bir konserle açıyor.
Tayyare Kültür Merkezi’nde 15 Ekim Çarşamba günü saat 20.00’de başlayacak konserin şefliğini de Nusret Parmaksız yapacak.
Türk müziği severler için kaçırılmayacak bir konser.

***

YENİ KİTAPLAR

“KİRPİ SİVRİBURUN’UN DÜĞÜNÜ” Renan Özdemir yeni romanında, orman hayvanları arasında geçen, eğlenceli mi eğlenceli ama bir o kadar da yaratıcı bir sevgi öyküsü anlatıyor. ‘Çıtı Pıtı Bir Kedi Olmak İstemiyorum’ - ‘Yeşil Saha Kırmızı Perde ve Cesur Yürekli Şaşkalozlar’ kitapları ile okurunu hem düşündüren hem de gülümseten Renan Özdemir, Kirpi Sivriburun’un Düğünü romanı ile çevre duyarlılığına da dikkat çekiyor.

“Kirpi Sivriburun’un Düğünü”, bir “aşk öyküsü” gibi başlıyor. O yaz Kirpi Sivriburun, ilk görüşte ‘hayran oluyor’ Kirpiye’ye. Sivriburun ve Kirpiye, hemencecik bir düğün yapıp evlenmeye karar veriyorlar. Arkadaşları Kirpi Şıkıdım, Köstebek Hoşkazan, Karga Nit ve diğerleri bu mutlu habere çok seviniyorlar. Ancak Sivriburun, düğününün mükemmel olmasını istiyor; düğün öncesi yapılacaklar konusunda kılı kırk yarıyor. Ama, mükemmeli bekledikçe işler sarpa sarıyor, olumsuzlukların ardı arkası kesilmiyor ve düğün de geciktikçe gecikiyor… O arada bir de, ormanın ortasından geçen ve orman hayvanlarının yaşamını ikiye bölen bir otoyol, aşılmaz bir engel olarak çıkıyor karşılarına..
Ceylan Aran’ın çarpıcı resimlerle süslediği ve çocuk edebiyatına farklı bir boyut getiren bu ilginç roman Kelime Yayınları arasında yayınladı. 
Çocuklarınız için eğlendirici, bilgilendirici ve eğitici bir roman.

***

SAYGI ÜZERİNE GÜZEL SÖZLER

“Saygı olmayan yerde, aşk da olmaz.” Emile Zola
***
“Saygılı evlat iyi koca, saygılı arkadaş da iyi dost olur.” Retif de Bretonne
***
“Sevgi ile saygı, yapışık ikizler gibidir. Ayrılırlarsa ölürler.” Esat Erişirgil
***
“Büyüklere saygı hem dini, hem de insani bir görevdir.” Nietsche
***
“Saygı olmayan yerde hiçbir şey güzel değil. Arkadaşlık ve aşk bile.” Shakespeare
(Teşekkürler İlhan ATEŞ)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.